Mai multe firme de asigurări au dat în judecată Primăria Craiova şi solicită plata de daune pentru maşinile clienţilor asiguraţi Casco care şi le-au distrus în gropile nesemnalizate de pe drumurile de care răspunde municipalitatea. Patru procese au fost câştigate la prima instanţă de asigurători, dar primăria a făcut recurs.
Firmele de asigurări din Craiova au găsit o modalitate prin care cer ca municipalitatea să plătească pentru starea proastă a străzilor. Potrivit legislaţiei româneşti, administratorul drumului este direct răspunzător de toate neregulile pricinuite în trafic din cauza stării proaste a străzilor. De la începutul anului 2008 şi până acum, Primăria Craiova a fost chemată în instanţă în opt procese intentate de patru companii de asigurări, a informat oficial municipalitatea. Până în prezent, nici unul nu a fost câştigat de asigurători, iar procedurile se mişcă greoi. „În perioada amintită au fost pe rol opt procese în care s-au cerut daune de către patru firme de asigurări: Asirom, Carpatica Asig SA, BCR Asigurări şi Omniasig. Patru au fost câştigate de primărie, iar restul sunt pe rolul instanţelor, în recurs“, a informat Biroul de presă al Primăriei Craiova.
Reprezentanţii municipalităţii spun că sumele cerute nu sunt foarte mari, ci reprezintă contravaloarea reparaţiilor maşinilor avariate: roţi distruse, planetare, băi de ulei sparte, toate, pricinuite de starea proastă a drumurilor din urbe. Surse din cadrul primăriei au declarat pentru GdS că restul de patru procese care sunt în recurs au fost câştigate în primă instanţă de societăţile de asigurări. „Sunt multe firme care ne dau în judecată pentru acest lucru. Legislaţia rutieră actuală este de partea firmelor de asigurări, în sensul că administratorul drumului este bun de plată dacă starea străzilor nu este bună şi din această cauză se produc pagube. Dacă am groapă nesemnalizată, eu sunt în culpă, dar firmele de asigurări trebuie să demonstreze acest lucru, că a fost o neregulă din cauza primăriei“, susţin aceleaşi surse.
Care este procedura
Firma de asigurare încheie cu clientul o poliţă Casco. Clientul îşi avariază maşina într-o groapă nesemnalizată, iar compania de asigurări îi decontează contravaloarea reparaţiilor (dacă riscul respectiv este asumat de firma de asigurări). Apoi, asigurătorul se îndreaptă cu acţiune în regres împotriva primăriei. În patru dintre procese, firmele de asigurare au câştigat la instanţa de fond, dar primăria a făcut recurs.
Directorul Asirom Craiova, Marius Flori, a spus că firma cere plata daunei de la cel responsabil de neregula privind starea drumului şi „la Craiova am câştigat în primă instanţă un astfel de proces. În Bucureşti, Asirom are mai multe astfel de procese“. „Am acţionat Primăria Craiova în instanţă pentru că este o regulă generală în legislaţie ca administratorul drumului să aibă grijă ca străzile să fie în perfectă stare. Modul de recuperare a prejudiciului este stabilit de la Bucureşti“, a spus şi Constantin Morega, directorul BCR Asigurări, sucursala Craiova. „Nu am avut astfel de procese până acum, pentru că riscul acesta a fost introdus recent în poliţele Ardaf, dar este normal să te îndrepţi împotriva administratorului drumului, fie că este vorba de primărie sau de altă instituţie“, a declarat şi Puiu Nicolae, director al Ardaf Dolj. „Aşa ar trebui să se întâmple într-o ţară civilizată: primăria să plătească pentru o groapă nesemnalizată în care şi-au rupt roţile maşinile. Noi am renunţat la Craiova să mai intentăm asemenea procese, pentru că la nivel de ţară au mai fost câştigate şi au întârziat mult în recuperarea prejudiciului de la primărie. Este normal să ceri plata daunei de către aceasta, pentru că, dacă întreţinea drumul, nu s-ar fi produs riscul respectiv“, a precizat Cristian Paşol, director al Generali Asigurări din Dolj. Compania Omniasig nu a dorit să comenteze subiectul, deşi are cele mai multe astfel de procese cu primăria.
Proces câştigat definitiv
Una dintre companiile de asigurări care au litigii cu municipalitatea susţine că a câştigat definitiv şi irevocabil împotriva primăriei şi chiar şi-a încasat banii. „Am câştigat acum un an şi sentinţa a rămas definitivă. A fost uşor de câştigat, pentru că poliţia, când a ajuns la locul unde s-a produs dauna, a chemat şi reprezentantul primăriei să constate că era o groapă nesemnalizată. Suma nu a fost mare, dar important este că am câştigat“, a spus Gelu Neagoe, inspector de daune la Carpatica Asig.
Cei de la primărie spun că în toate cazurile ar trebui ca un reprezentant al administratorului de drum să fie chemat la faţa locului unde s-a produs avaria autoturismului, „să vadă dacă într-adevăr este vina primăriei, dar acum legislaţia nu-i mai obligă pe poliţişti să solicite o persoană de la primărie la faţa locului“.