36.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să porneşti şi să dezvolţi o afacere mică

Cum să porneşti şi să dezvolţi o afacere mică

Pentru a avea succes o afacere, cât de mică, investiţia iniţială nu este singurul lucru asupra căruia trebuie să se concentreze întreprinzătorii.

Chiar dacă tendinţa generală este de a intra în afaceri folosind exclusiv bani împrumutaţi (de la prieteni sau bănci), sfatul general este ca, înainte de a vă lansa efectiv în afaceri, să economisiţi cât mai mult posibil (pentru investiţia iniţială şi, eventual, pentru costurile pentru primul an). În caz contrar, veţi începe afacerea plătind creditele din profit şi veţi ajunge să lucraţi luni bune fără a câştiga măcar banii pentru traiul zilnic sau nu vă va rămâne nimic pentru investiţii ulterioare periodice.

Munciţi mult şi nu faceţi cheltuieli inutile

Investiţia iniţială nu este însă singurul aspect ce trebuie luat în considerare. La început, gândiţi afacerea la un nivel redus şi nu faceţi cheltuieli inutile, spun specialiştii. „Nu închiriaţi sediul, dacă se poate lucra şi în altă parte, şi nu angajaţi personal până când nu aveţi ce să îi daţi de lucru“, notează smallbusiness.findlaw.com, care explică faptul că persoanele ce investesc mai puţin şi muncesc mai mult au avantajul de a pierde mai puţin, ceea ce le ajută să nu se descurajeze, să înveţe din greşeli şi să recupereze pierderile în timp.

Acordaţi o mare atenţie activelor personale

Când intraţi în afacerea proprie, de obicei, sunteţi răspunzători pentru toate hotărârile şi datoriile asumate de firmă (împrumuturi, restanţe, decizii judecătoreşti). „Dacă nu vă protejaţi, un creditor poate merge după bunurile dumneavoastră personale pentru a plăti datoriile“, avertizează specialiştii. Astfel, ar trebui să vă gândiţi serios la înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată (SRL) deoarece, potrivit legislaţiei, asociaţii răspund pentru obligaţiile sociale în limita aporturilor lor.

Planul de afaceri, un pas important

În plus, întocmiţi un plan de afaceri încă de la început. Trebuie să vă documentaţi foarte bine pentru a identifica şi planifica  toate cheltuielile pe care urmează să le faceţi (înfiinţarea firmei, chiria, cheltuielile suplimentare de înreţinere, salariile etc). În funcţie de asta veţi putea face o analiză cu privire la cât de mult va trebui să vindeţi lunar pentru a acoperi aceste cheltuieli şi a obţine profit şi veţi putea stabili strategiile de marketing pe care le veţi pune în aplicare.

Alegeţi-vă cu grijă angajaţii

Şi politica de personal este deosebit de importantă în dezvoltarea afacerii. Sfatul general este de a angaja şi a păstra oamenii competenţi şi entuziaşti. „Pentru a crea un grup stabil şi fericit este esenţial nu numai ca angajaţii să considere că sunt trataţi cum se cuvine, ci şi că afacerea dumneavoastră este demnă de respect“ este punctul de vedere al specialiştilor. Asta, deoarece şi angajaţii, şi colaboratorii sunt, la rândul lor, consumatori de produse şi servicii şi pot face recomandări valabile.
Credibilitatea în afaceri v-o veţi clădi şi plătindu-vă la timp angajaţii, facturile către furnizori şi dările către stat. Luaţi-vă obiceiul de a păstra ordinele de plată, chitanţele, facturile şi toate celelalte acte care dovedesc plăţile făcute. În plus, păstraţi toate documentele în ordine.

Câştigaţi-vă un avantaj competitiv

Pentru a avea succes pe termen lung, încercaţi, încă de la început, să aveţi un avantaj competitiv. În acest sens, trebuie să vă cunoaşteţi foarte bine concurenţa, să faceţi ceva imposibil de imitat, de bună calitate şi să oferiţi servicii impecabile. În plus, trebuie să fiţi mereu în gardă şi să reacţionaţi prompt la evoluţia afacerii şi a domeniului. „Acest lucru poate implica mutarea birourilor, introducerea unui nou produs sau serviciu sau dezvoltarea unei modalităţi mai bune de a ajunge la clienţi“, spun specialiştii.
În momentul în care v-aţi câştigat un avantaj competitiv, pentru a vi-l menţine, trebuie să vă protejaţi secretele comerciale (listele de clienţi, metodele şi strategiile de marketing, eventual tehnicile de fabricaţie) prin parolarea şi limitarea, la un nivel rezonabil, a accesului la informaţiile confidenţiale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU