În trimestrul al II-lea 2008, veniturile totale ale populaţiei din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia erau de 1.873,57 lei pe gospodărie (2.045,74 lei la nivel naţional) şi 632,70 lei pe persoană (701,65 lei la nivel naţional).
• În ceea ce priveşte diferenţierea veniturilor totale pe regiuni, se poate remarca faptul că Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia ocupă locul al şaselea în context naţional.
Salariile brute şi alte drepturi salariale au fost în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, în trimestrul al II-lea 2008, de 869,09 lei lunar pe gospodărie (1.072,69 la nivel naţional) şi 293,54 lei lunar pe persoană (367,95 lei la nivel naţional).
Analiza pe destinaţii a cheltuielilor totale medii lunare pe o gospodărie, realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, releva în trimestrul al II-lea 2008 că din totalul de 1.625,25 lei, 80,7% au fost cheltuieli băneşti, iar 19,3% au reprezentat contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.
Cuantumul cheltuielilor totale medii lunare pe o persoană a fost de 624,38 lei la nivel de ţară, superior celui regional, de 548,84 lei.
Consumul a reprezentat şi în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, în trimestrul al II-lea 2008, principala destinaţie a cheltuielilor totale ale gospodăriilor.
• Nivelul mediu pe o gospodărie al cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare a fost în trimestrul al II-lea 2008 de 314,93 lei în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, sub media naţională de 384,96 lei.
Evaluarea şi analiza consumului pe o persoană au scos în evidenţă faptul că 49,8% din cheltuielile totale de consum au fost pentru acoperirea consumului alimentar; produselor nealimentare le-au fost destinate 27,4% din cheltuielile de consum, iar pentru plata serviciilor s-a alocat 22,8% din acestea.
• Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a înregistrat zilnic, în trimestrul al II-lea 2008, un consum alimentar mediu pe o persoană de 2.542 de calorii, 85,7 g protide, 82,0 g lipide şi 325,3 g glucide.
Lunar, o persoană a consumat, în medie, 9,233 kg pâine şi produse de panificaţie, 4,199 kg carne şi preparate din carne, 6,152 litri lapte, 3,481 kg cartofi, 6,773 kg legume şi conserve din legume în echivalent legume proaspete şi 2,698 kg fructe.
Consumurile medii lunare ale principalelor produse agroalimentare, pe o persoană, au fost de 11,293 kg pâine şi produse de panificaţie, 4,251 kg carne şi preparate din carne, 4,375 litri lapte, 2,698 kg cartofi, 8,146 kg legume şi conserve din legume şi 2,164 kg fructe. Pâinea şi produsele de panificaţie reprezintă alimente de bază în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, aceasta înregistrând cel mai mare consum din ţară, cu 2,060 kg mai mult decât consumul mediu naţional.
La polul opus s-a situat consumul de lapte mediu lunar pe o persoană, de 4,375 litri, cel mai redus din ţară, care a determinat un decalaj de 3,090 litri faţă de Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, care avea un consum de lapte de 7,465 litri. De asemenea, consumul de cartofi, de 2,698 kg, a fost cel mai redus din ţară.
Ec. Mariana Tănase