Aşa cum pentru oamenii de rând cardurile de debit au devenit o necesitate, la clienţii de top ai băncilor se poartă cardurile Gold.
Dacă acum câţiva ani numărul posesorilor de carduri era relativ mic, în prezent acestea au devenit o necesitate, mai ales că majoritatea angajatorilor distribuie salariile pe card. În cazul salariaţilor de rând, aceste carduri sunt clasice, fie ele de debit (cu sau fără descoperire de cont autorizată) sau de credit. Pentru oamenii de afaceri sau angajaţii cu un venit mai mare decât media există cărţi de credit de lux. Cardurile Gold, în lei sau valută, de debit sau credit, se regăsesc în portofoliul majorităţii băncilor. Acestea au apărut ca urmare a nevoii de adaptare a produselor bancare la nevoile clienţilor, iar reprezentanţii băncilor comerciale din Craiova (BRD, Credit Europe Bank, Raiffeisen) spun că numărul cardurilor de tip Gold emise este de ordinul zecilor.
„Posesorul unui card de credit Gold are o limită mult mai mare de finanţare“
Principalul avantaj al acestor tipuri de carduri este acela că limita de credit este mult mai mare decât în cazul cardurilor clasice. „Posesorul unui card de credit Gold are o limită mult mai mare de finanţare“, au explicat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Dacă, în general, pentru un card de credit clasic, limita de finanţare este de câteva mii de lei, în cazul cardului Gold, aceasta ajunge la nivelul zecilor de mii de euro.
Cardul îl face pe om
Alt avantaj al acestor carduri este şi acela că ajută la consolidarea imaginii posesorului lor, care primeşte recunoaşterea oficială a faptului că aparţine unei anumite clase financiare încă din momentul în care-l scoate din portofel. „Aceste tipuri de carduri îţi conferă un plus de imagine. Când plăteşti cu Gold Card, eşti privit altfel, ai altă trecere“, au declarat surse oficiale din Credit Europe Bank Craiova.
Serviciile ataşate cardurilor de credit de tip Gold
Numărul avantajelor cardurilor „de aur“ nu se opreşte însă aici. „Aceste carduri au foarte multe facilităţi acordate, în special pentru cei care pleacă în străinătate“, au spus surse oficiale din BRD Groupe Craiova. Printre acestea se numără asistenţă pe timpul călătoriei, asistenţă medicală sau juridică, precum şi asigurare de viaţă. Pachetul de servicii speciale ataşat acestui tip de card de credit mai poate conţine, în funcţie de emitent, asigurări în cazul pierderii sau întârzierii bagajelor, în cazul anulării călătoriei, pentru cheltuielile medicale şi de spitalizare sau asigurare în cazul unui accident petrecut pe parcursul călătoriei. În unele cazuri, posesorului de card Gold i se asigură până şi cheile sau actele de identitate pierdute. Mai mult decât atât, clientul poate beneficia de o serie de reduceri pentru rezervările făcute în cadrul unor lanţuri hoteliere, acces la anumite cluburi de pe aeroporturi.
„Imaginea se plăteşte“
Selecţia posesorilor de carduri de tip Gold impune însă un nivel minim al veniturilor nete de aproximativ 1.000 de euro. În plus, concepute din start pentru clienţii de „top“, cardurile de credit de lux sunt produse bancare mai scumpe decât cele clasice. „Are costuri mai mari – imaginea se plăteşte“, au explicat surse oficiale din Credit Europe Bank Craiova. Potrivit www.finzoom.ro, posesorii cardurilor de credit de tip Gold în lei plătesc o dobândă anuală efectivă (DAE) la cumpărături ce variază între aproximativ 30 şi 52%. Pentru emitere de numerar, în acest caz, DAE variază între aproximativ 28 şi 58%. Potrivit www.finzoom.ro, pentru cardurile emise în euro dobânda variază între 12 şi 17,71% (pentru cumpărături), respectiv între 11,88 şi 17,22% (pentru retragere de numerar).