Consiliul European a adoptat marți un regulament de instituire a instrumentului „Acțiunea pentru securitate în Europa” (SAFE). SAFE este un nou instrument financiar al UE care va sprijini statele membre care doresc să investească în producția industrială din domeniul apărării prin achiziții comune, punând accentul pecapacitățile prioritare, informează Digi24.
SAFE va finanța investiții urgente și pe scară largă în baza tehnologică și industrială europeană în domeniul apărării (EDTIB), scrie EU Today. Obiectivul este de a stimula capacitatea de producție, asigurând disponibilitatea echipamentelor de apărare atunci când este nevoie, și de a remedia lacunele existente în materie de capacități, consolidând, în ultimă instanță, capacitatea globală de apărare a UE.
UE poate să sprijine în continuare Ucraina
În plus, SAFE va permite UE să sprijine în continuare Ucraina, asociind industria sa de apărare la acest instrument încă de la început. Schema de finanțare va intra în vigoare imediat, iar Ucraina, Moldova, Marea Britanie, țările candidate la aderarea și partenere vor fi tratate în aceleași condiții ca și statele membre.
Nu numai că vor putea participa la achiziții comune, dar va fi posibil și să cumpere armament de la propriile industrii de apărare. Credite contractate de UE, la dobânzi foarte mici Sub presiunea unui posibil atac rusesc în următorii ani, și pe fondul îndoielilor legate de angajamentele de securitate ale SUA față de continent, țările UE au luat decizia într-un timp record, Ungaria fiind singura care s-a abținut de la un vot pozitiv.
Credite contracte de UE la dobânzi foarte mici, pe termene foarte lungi
Schema prevede acordarea de credite contractate de UE, la dobânzi foarte mici, către țările membre, pe termene foarte lungi, de până la 45 de ani, și cu o perioadă de rambursare care începe după zece ani.
„Cu cât investim mai mult în securitatea noastră, cu atât îi descurajăm mai mult pe cei care ne doresc răul”, a declarat reprezentantul Poloniei, țară care deține în prezent președinția rotativă a UE.
Inițiativa UE urmărește să elimine barierele naționale prin finanțarea de proiecte comune între țările UE și își propune să stimuleze industria de apărare a continentului. Pentru ca un proiect să fie eligibil pentru finanțare SAFE, 65% din valoarea sa trebuie să provină de la companii cu sediul în UE, în Spațiul Economic European extins (SEE) sau în Ucraina. Regulamentul, adoptat de Consiliu la 27 mai, va intra în vigoare la 29 mai 2025, după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Citește şi: Cum va fi vremea în prima lună de vară