Numărul locurilor de muncă a crescut timid în ultimul an. Iată în ce domenii activează firmele private care au creat locuri de muncă în 2014.
În septembrie 2013 existau în Dolj 151.133 de contracte de muncă, potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În august 2014 erau 153.087 de contracte, în creștere cu circa 2.000 de contracte de muncă. În același timp, în august 2013 erau 137.828 de persoane angajate, în august 2014 rămăseseră 137.723 de persoane, cu 100 mai puține decât în aceeași lună a anului trecut. Numărul de angajați fluctuează de la o lună la alta, spune inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. În iulie 2013 erau 137.753 de angajate în tot județul, iar în aceeași lună din 2014 erau angajați în județ 138.038 de persoane, evidențiate în aplicația REVISAL, în care se înregistrează toți salariații din România, deci în ușoară creștere cu 285 de persoane. Pe perioada care s-a scurs din acest an au fost create 1.500 de locuri de muncă în tot județul, până pe 21 septembrie, a precizat inspectorul-șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“. De regulă, din experiența anilor anteriori, pe perioada toamnei și a iernii scade numărul de angajați în județ, pentru că firme din domenii precum construcțiile sau agricultura nu angajează, ci disponibilizează pe perioada sezonului rece.
Cu alte cuvinte, piața muncii din Dolj a însemnat anul acesta o creștere mai mare a contractelor de muncă și o creștere temperată a numărului efectiv de salariați noi. Există salariați care au mai multe contracte de muncă, la mai multe societăți.
În ce domenii s-au făcut angajări
S-au dezvoltat societățile cu un număr mediu de salariați, care aveau între 20 și 50 de salariați, a precizat Mohora. „Se observă fluctuații de la o lună la alta, dar trendul este pozitiv. Domeniile de activitate în care s-au făcut angajările sunt: construcția de mașini – dar să nu ne gândim numai la Ford, că acolo s-a menținut un număr constant de angajați – dar furnizorii, unii au dispărut sau și-au diminuat numărul de salariați, alții au apărut; prestări de servicii, IT. Și când spun prestări de servicii, nu sunt doar acele prestări pe care le știm noi (service-uri auto, vulcanizări, spălătorii), ci sunt prestări inclusiv în industria IT, în telecomunicații, în publicitate. În telecomunicații poate fi vorba și de call-center. Pe acest domeniu avem în plus circa 1.000 de contracte de muncă, dar nu numai aici. Sunt și alte firme care asigură servicii în industria aceasta de telecomunicații: cei care se ocupă de antene, de cabluri, de supraveghere și altele. Diversitatea este destul de mare. Nu am vorbit de firmele de pază, la care avem o creștere de aproape 1.000 de contracte de muncă“, a declarat Cătălin Mohora, inspectorul-șef al ITM Dolj, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege tv.
„Mediul privat s-a organizat mai bine ca statul“
Mohora a mai spus că „mediul privat s-a organizat mai bine decât statul. Managerii privați s-au orientat mai bine, s-au organizat și s-au dezvoltat. Sunt angajatori care au nevoie de anumite persoane, specializate pe mai multe domenii mai rare. Dar există și angajatori care și-a spart activitatea și s-au divizat în mai multe firme. Același contabil are mai multe contracte pe mai multe firme și nici salariul nu i-a rămas același. Noi am făcut o analiză și pe această temă și am constatat că există o creștere a salariilor pentru unii angajați care au mai multe joburi“, a spus Mohora. El a mai precizat că astfel de scindări de activitate și specializări pe un anumit domeniu se observă în industria prelucrătoare, dar și în industria alimentară, mai ales la firmele de distribuție, care merg și pe angro, și pe vânzarea cu amănuntul. S-au reorganizat astfel de firme, ca să își susțină activitatea primară.
Mai sunt și firme care s-au dezvoltat: de contabilitate, de sănătate și securitate în muncă, experți de orice fel. De exemplu, a spus Mohora, în Dolj sunt peste 50 de firme care se ocupă de sănătate și securitate în muncă, având în vedere că trebuie vizate carnetele angajaților oricărei firme în fiecare lună, și astfel de firme au câștigat teren pe piață.