La solicitarea Prefectului judeţului Olt, în şedinţa extraordinară de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, s-a dispus Direcţiei de Sănătate Publică efectuarea, în regim de urgenţă, a imunizărilor profilactice (anti-hepatită A, anti-tifoidic, anti-tetanic ), în toate localităţile afectate, precum şi alte măsuri care se impun în astfel de situaţii. De asemenea, s-a dispus verificarea asigurării asistenţei medicale în localităţile afectate şi informarea preventivă a cetăţenilor asupra riscurilor la care se pot expune consumând apă din surse nepotabile.
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, va supraveghea starea de sănătate a animalelor şi de aplicare a măsurilor necesare de profilaxie şi specifice, ecarisarea teritoriului, neutralizarea deşeurilor de origine animală şi vaccinarea anti-carbunoasă de urgenţă.
Echipele D.S.P. Olt se află astăzi în localităţile: Voineasa, Găvănești, Baldovinești, Vulpeni, Morunglav, Icoana, Corbu, Movileni şi Schitu, iar echipele D.S.V.A. Olt se află în localităţile: Scorniceşti, Făgeţelu, Bărăşti şi Coloneşti. De asemenea, a fost întocmit un plan de măsuri care s-a transmis primăriilor din comunele afectate, medicilor de familie şi asistenţilor comunitari, au fost informate spitalele din zonele afectate privind alocarea unei rezerve de paturi pentru gravide, dializaţi, persoane vârstnice aflate în nevoie.
Din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean, s-au achiziţionat peste 20 de tone de apă plată, aceasta fiind distribuită cetăţenilor din localităţile: Verguleasa, Morunglav, Movileni, Bărăşti, Cungrea, Corbu, Găvăneşti, Potcoava şi Coloneşti.
La această oră, forţe şi mijloace ale ISU Olt şi ISU Prahova intervin în localităţile Coloneşti ( 15 pompieri de la ISU Olt şi ISU Prahova cu 1 autospecială de intervenţie, trei motopompe şi un autocamion de intervenţie); Icoana ( 12 pompieri, 1 autocamion de intervenţie şi patru motopompe), Scorniceşti ( şase pompieri, o autospecială de intervenţie şi o motopompă ), Potcoava ( doi pompieri, o motopompă şi o autospecială de primă intervenţie), Osica de Sus ( patru pompieri şi o autospecială de intervenţie ).
Pompierii olteni acționează pentru reabilitarea zonelor afectate de inundații din județul Olt. Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, prin ordin la Inspectorului General al I.G.S.U., Colonel dr. Nicolae CORNEA, 20 de pompieri, un autocamion, trei motopompe şi o barcă pneumatică, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, acţionează în sprijinul pompierilor olteni.
Începând de astăzi, echipe mixte se află în teren pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii.
Echipaje formate din cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţie, jandarmi), acţionează, pe timpul nopţii, împreună cu preşedinţii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, pentru monitorizarea situaţiei din localităţile riverane râurilor Vedea şi Olteţ. Pe timpul zilei, specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor şi specialişti din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din localităţile afectate.