27.8 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025

La pas prin Craiova

Locuitorii din cartierele craiovene se confruntă cu multe probleme. Câinii vagabonzi constituie principala problemă a oamenilor. Celelalte nemulţumiri sunt legate de insuficienţa locurilor de joacă pentru copii, dar şi a locurilor de parcare.

La o privire mai atentă, prin cartierele Craiovei gasim aceleaşi probleme în rândul locatarilor, indiferent dacă este vorba de cei care locuiesc în centru sau în celelalte zone. Ajungem în cartierul Valea Roşie, ne oprim la un loc de joacă unde găsim copii însoţiţi de părinţi sau bunici. Cei mici se îmbulzeau să prindă singurul leagăn liber. Cei mai puţin norocoşi se jucau în nisip şi aşteptau să se elibereze singurul tobogan şi balansoarul. Suntem întâmpinaţi de chicotelile copiilor şi de privirile atente, dar şi suspicioase ale mămicilor.
Câinii comunitari i-au speriat pe craioveni

O doamnă era nerăbdătoare să vorbească despre problemele din cartier cu care se confruntă zi de zi: „Problema câinilor este o problemă gravă şi veche. S-a repezit odată un câine la mine, puteam să fac infarct“, ne-a declarat Aneta Ţiţirig. Tot despre câinii comunitari ne-a vorbit şi George Petcu: „Sunt foarte periculoşi, pot ataca în orice moment femeile care merg la piaţă sau la serviciu“.

Prea puţine locuri de joacă

Insuficienţa leagănelor şi a toboganelor este o problemă cu care se confruntă tinerele mămici: „Locurile de joacă ar trebui mai mult gândite. De exemplu, toboganele pentru copiii foarte mici au scările abrupte şi sunt periculoase“, ne-a spus doamna Diaconescu.

Frica şi-a făcut loc printre cetăţeni

„Sunt zone în acest cartier unde frica şi-a făcut loc printre cetăţeni. Oamenii nu mai pot să doarmă din cauza muzicii care răsună din toiul nopţii până dimineaţa. Locatarii nu iau nici o măsură, de teamă să nu li se întâmple ceva rău: „Noi nu putem să le zicem nimic pentru că nu o să mai avem trai în cartier. Suntem bătrâni, ne sparg geamurile şi de asta nu deschide nimeni gura. Nici poliţia nu ia nici o măsură, le-a dat un simplu avertisment“, mărturiseşte Aneta Ţiţirig.
Ne îndreptăm spre locul de întâlnire al celor din „clubul pensionarilor“. La o masă special amenajată pentru şah zărim un grup de bătrâni, care stau pe băncile din lemn putrezit, pe care abia ne facem curaj să ne aşezăm. Intrăm în vorbă cu ei. Sunt oameni pe care îi preocupă problemele ce ţin de administraţia locală şi care în fiecare zi îşi petrec timpul în acelaşi loc. Locatarii din Valea Roşie se plâng că, din cauza maşinilor parcate pe trotuar, pietonii nu mai au pe unde să meargă. Ajung să circule pe stradă fără pic de siguranţă că vor mai ajunge acasă. Constantin Gruia ne-a declarat: „Era să mă calce maşina. Nu sunt parcări suficiente, dar nici controale ale poliţiei nu vedem pe aici“.

Centrul, ca şi periferia

Situaţia din buricul Craiovei nu se deosebeşte cu nimic de cea din celelalte cartiere. Singura diferenţă este preţul mult mai ridicat al apartamentelor din această zonă. Printre blocurile din centrul oraşului găsim tot oameni nemulţumiţi de câinii comunitari şi de insuficienţa locurilor de joacă pentru copii. Lipsa curăţeniei este o problemă pe care o ridică proprietarii apartamentelor din centrul Craiovei. „Când vin să ridice gunoiul, în urma maşinilor de la Salubritate rămâne zeama aceea care miroase îngrozitor. Când treci pe acolo nici nu poţi să respiri“, a spus Valeria Joiţa.
Roxana Nica, Mihaela Pasă, Adriana Stoica (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS