Pacienţii din Dolj nu ar trebui să mai audă prin spitale scuza datoriilor mari, atunci când urmează să beneficieze de serviciile medicale la care au dreptul gratuit, în calitate de asiguraţi.
Spitalele nu se mai pot plânge că au datorii mari la diverşi furnizori şi că nu pot să ofere servicii medicale pacienţilor sau că nu-şi pot îndeplini obligaţiile legale faţă de asiguraţii internaţi, cum ar fi suportarea cheltuielilor cu medicamentele, materialele sanitare sau investigaţiile paraclinice. Printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii (MS) şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), publicat în Monitorul Oficial nr. 775 din 16 noiembrie 2012, s-au aprobat condiţiile şi modalitatea de stingere a obligaţiilor de plată ale unităţilor sanitare publice cu paturi, ale căror facturi au depăşit cu peste 90 de zile termenul contractual de plată, la 29 octombrie 2012 (dată la care a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 61/2012 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2012).
Conform actului normativ în cauză, plata obligaţiilor restante ale spitalelor publice se va realiza în limita sumei de 150.000.000 de lei, disponibilă la nivel naţional, prioritate având cele din reţeaua regională de spitale de urgenţă.
Doar trei spitale din Dolj, cu arierate
În Dolj, banii pentru arierate (datoriile mai mari de 90 de zile peste termenul contractual de plată) trebuie să acopere realizările spitalelor efectuate în anul 2011 şi anul 2012 peste valoarea de contract, până la data de 30 septembrie 2012. Partea bună este că nu există în judeţ decât trei spitale care se încadrează în prevederile prezentului ordin şi care vor scăpa astfel de vechile datorii.
Situaţiile depuse de unităţile sanitare cu paturi din Dolj au fost analizate atent de o comisie mixtă a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), iar concluzia a fost că banii se pot îndrepta doar către Spitalele „Filantropia“, Poiana Mare şi Leamna. Altfel spus, pacienţii din Dolj nu ar trebui să mai audă prin spitale scuza datoriilor mari şi vechi care afectează bugetul unităţii sanitare, atunci când, în calitate de asiguraţi, ei ar urma să beneficieze de serviciile medicale la care au dreptul gratuit pentru simplul fapt că aceste datorii nu există în evidenţa contabilă a spitalelor.
În baza Ordinului MS/CNAS, cei mai mulţi bani în Dolj vor ajunge la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova – 1.358.173,93 lei, sumă cu care unitatea îşi va putea achita arieratele în limita depăşirilor pentru serviciile medicale efectuate peste valoarea de contract. Cu alte cuvinte, toate costurile făcute cu bolnavii până în luna iulie inclusiv şi rămase neachitate vor fi stinse. La fel se va întâmpla şi în cazul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, dar şi al Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, care au însă obligaţii de plată peste termenul de scadenţă mai vechi de 90 de zile, mult mai mici, de 215.231,20 lei, respectiv 105.569,29 lei. Banii au ajuns luni la CJAS Dolj şi urmează să fie distribuiţi spitalelor în cauză.
Ce datorii se sting
Potrivit actului normativ în vigoare, obligaţiile restante la plată care vor fi stinse cuprind sumele datorate furnizorilor de medicamente, de materiale sanitare, altor furnizori de bunuri şi servicii achiziţionate de unităţile sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte. „Sunt recunoscute ca obligaţii de plată contravaloarea produselor, bunurilor şi serviciilor care au fost procurate de spitale prin aplicarea procedurilor legale privind achiziţiile publice şi sunt evidenţiate în contabilitatea unităţii pe baza documentelor justificative, avizate şi aprobate de persoanele în drept, la data intrării în vigoare a OUG nr. 61/2012“, se mai menţionează în Ordinul nr. 1164/747/2012.
Nu fac obiectul prezentului ordin obligaţiile de plată peste termenul de scadenţă provenite din cheltuielile de administrare şi funcţionare, respectiv bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidări, extinderi, modernizări, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare, alocate în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie din bugetele locale. Din sumele primite pentru stingerea obligaţiilor de plată restante, spitalele nu pot efectua angajamente legale noi.