23.9 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRenovare la foc automat

Renovare la foc automat

Lucrările de reabilitare a blocurilor operatorii de la Spitalul de Urgenţă din Craiova se derulează în ritm alert. Atât de alert încât una dintre sălile de operaţii, cea de ORL copii, a fost dată uitării. Şi nici contradicţiile între medici, constructor şi finanţatorul proiectului nu au întârziat să apară.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova sunt în toi lucrările de reabilitare a 26 de săli de operaţie şi a altor 70 de încăperi, proiect în valoare de aproape 1,13 milioane de lei finanţat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj şi demarat în urmă cu două săptămâni. Lucrările se fac etapizat, pentru a nu bloca activitatea spitalului, iar prioritate au avut sălile de la etajele 4 (ORL), 7 (ginecologie, urologie, chirurgie II) şi 9 (chirurgie şi ortopedie pediatrică, ORL copii). Serviciul tehnic din cadrul unităţii medicale a dat asigurări că prima etapă a lucrărilor se va finaliza până la sfârşitul lunii, iar din august va începe cea de-a doua etapă, în care vor intra în reabilitări blocurile operatorii de la etajele 5 şi 6.

S-au dat pereţii jos până la cărămidă

Lucrurile se mişcă repede, chiar prea repede faţă de cum se aşteptau medicii care folosesc aceste blocuri operatorii. „La cum merg lucrurile la noi în România, ne gândeam că vom putea folosi din nou sălile de operaţie renovate prin octombrie. Când ne-au spus că vor termina în câteva săptămâni, nu am crezut, dar, la cum se mişcă lucrurile, cred că au toate şansele să se încadreze în termen. Credeam că vor lucra câte doi-trei oameni şi vor trage de timp, dar sunt vreo zece muncitori într-o echipă şi nu stau deloc. Şi mai vin şi cei de la consiliul judeţean care verifică permanent derularea lucrărilor“, afirmă medicii.
Blocul operator de la Secţia de chirurgie şi ortopedie pediatrică, spre exemplu, se renovează din temelii. Pereţii au fost raşchetaţi până la cărămidă şi au fost încărcaţi din nou. S-a refăcut toată instalaţia electrică şi s-au montat mai multe prize, „pentru a nu ne mai încurca în firele trase dintr-o parte în alta“, după cum susţin medicii. „În plus, uşa care dă în sală va fi pe senzori şi se va deschide automat, fără a fi nevoie să o mai atingem în momentul în care ne spălăm pe mâini pentru a începe intervenţia chirurgicală“, adaugă unul dintre chirurgi.

Se renovează sau nu şi sala de la ORL copii?

Pe lângă blocul operator de la chirurgie şi ortopedie pediatrică, la etajul 9 se mai află şi sala de operaţie pentru ORL copii, formată din trei încăperi, plus una pentru depozitarea instrumentarului. Aici însă nimeni nu s-a apucat de lucru. Surse din cadrul spitalului afirmă că sala respectivă ar fi fost dată uitării în momentul întocmirii proiectului de către consiliul judeţean. Autorităţile spun însă că au făcut documentaţia pe baza solicitărilor spitalului. Nimeni nu a putut răspunde concret la întrebarea: se renovează sau nu acum şi sala de operaţie de la ORL copii?   
„De sala de operaţii de la ORL copii nu ştiu ce să spun. Ştiu că se vor reabilita 26 de blocuri operatorii şi 70 de încăperi. Dacă s-a întâmplat să nu fie în plan acum, lucrul acesta se poate rezolva până la urmă. Important e că se face ceva la aceste săli de operaţie. O să găsim o soluţie să o renovăm şi pe cea care spuneţi că a rămas, dacă nu acum, într-o altă etapă. Noi am făcut doar ce ne-a transmis spitalul. Documentaţia tehnică s-a făcut pe baza solicitărilor venite din partea unităţii sanitare“, a precizat Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj. „Am trimis oameni să supravegheze lucrările, ca să ne asigurăm că treaba se va termina repede şi bine. În două-trei săptămâni va fi totul gata“, a adăugat acesta.
„Dacă vom mai reuşi să alocăm bani pentru spital la bugetul de anul viitor, o să mai renovăm câte un salon, câte un etaj, în funcţie şi de sumele pe care le vom obţine de la Ministerul Sănătăţii, cu care vrem să încheiem un parteneriat în acest sens“, a mai spus Cristinel Iovan.

Contradicţii între medici şi constructori

Clădirea spitalului având mai mult de 40 de ani, au mai apărut şi lucrări neprevăzute, peste ce era trecut în contract, dar „constructorul a dat dovadă de înţelegere“, conform spuselor beneficiarului lucrărilor. Cu toate acestea, au mai existat şi neconcordanţe între ce-şi doresc medicii, ce spune constructorul şi ce vrea consiliul judeţean, finanţatorul lucrării.
„Oamenii sunt receptivi la ce le spunem, dar nu par să aibă experienţa renovării unor săli de operaţie. Una e să renovezi o încăpere obişnuită şi alta un bloc operator. Aici trebuie să ştii cum se procedează cu prizele pentru oxigen, cu geamurile pe unde intră lumina. Şi acest lucru cel mai bine îl ştim noi, medicii, nu constructorul sau consiliul judeţean. Nicăieri în lume nu mai există săli de operaţie cu lumină naturală, cum avem noi. Am vorbit cu constructorul şi o să acoperim geamurile, chiar dacă nu era prevăzut acest lucru în contract. O să lăsăm doar o deschidere mică, pentru aerisire. Cu câteva plăci de rigips şi vată minerală am rezolva problema. Cumpărăm noi materialele, dacă ei nu vor, dar să facă aşa cum vrem noi“, afirmă medicii care intră în aceste săli de operaţie.
Doctorii care operează susţin că se descurcă în acest moment cu pacienţii, pentru că se fac intervenţii doar în cazul urgenţelor şi se folosesc, în ture, celelalte blocuri operatorii disponibile, plus cel din Unitatea de Primiri Urgenţe. „Pe bolnavii cronici îi mai amânăm, dar şi ei înţeleg situaţia şi chiar se bucură când aud că vor fi operaţi în scurt timp într-o sală complet renovată“, spun medicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS