Şeful IPJ Dolj, comisarul-şef Constantin Nicolescu, a fost împuternicit adjunct al şefului IGPR printr-un ordin emis ieri de MAI, minister cu care Nicolescu se judecă încă pentru scaunul de la IPJ Dolj
Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a comunicat ieri că a emis un ordin prin care comisarul-șef de poliție Constantin Nicolescu, inspectorul-șef al IPJ Dolj, a fost împuternicit să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Nicolescu a fost numit şef al IPJ Dolj pe 10 aprilie 2009, acesta preluând conducerea poliţiei doljene după pensionarea comisarului-şef Gheorghe Bică. Nicolescu venea la Craiova după ce deţinuse timp de opt ani conducerea IPJ Gorj, motivul invocat atunci de conducerea IGPR pentru mutarea lui Nicolescu fiind „optimizarea activităţii“ poliţiei doljene.
„Optimizarea activităţii“ IPJ Dolj a ţinut până în august 2010, când Nicolescu şi-a pierdut scaunul de comandant în urma rezultatelor dezastruoase descoperite după o verificare a Corpului de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor. În urma controlului, Consiliul Superior de Disciplină din cadrul IGPR a decis demiterea comisarului-şef Nicolescu din funcţia sa de conducere şi trecerea lui pe un post de execuţie. Mutarea lui Nicolescu a fost făcută în baza Ordinului nr. II/3610 din 13.08.2010 al MAI.
După ce a aflat că îşi pierde funcţia, Nicolescu a intrat în concediu, iar când s-a întors şi-a preluat noile atribuţii – acelea de ofiţer la Compartimentul Prevenire din cadrul Serviciului Cabinet, iar pe 2 septembrie a depus la Curtea de Apel Craiova o cerere prin care solicita suspendarea ordinului prin care ministrul îl elibera din funcţie. Dosarul s-a judecat pe 17 septembrie 2010, fiind soluţionat favorabil lui Nicolescu chiar de la primul termen.
În proces cu MAI
După ce instanţa a admis suspendarea Ordinului nr. II/3610 din 13.08.2010, pe 6 ianuarie 2011 comisarul-şef Constantin Nicolescu a fost reinstalat în funcţia de comandant al poliţiei doljene prin alt ordin al ministrului de interne, care s-a aplicat începând cu data de… 17 septembrie 2010. Între timp, MAI a făcut recurs împotriva hotărârii privind suspendarea ordinului, însă, pe 26 ianuarie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul.
Nici Nicolescu nu a stat degeaba, pentru că pe 10 octombrie 2010 a dat în judecată MAI şi a cerut anularea ordinului din 13 august 2010 prin care a fost demis.
După mai multe termene de judecată, pe 2 aprilie anul acesta, Curtea de Apel Craiova a respins acţiunea de anulare a Ordinului nr. II/3610 din 13.08.2010 emis de MAI formulată de Nicolescu ca neîntemeiată. Hotărârea instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs de reclamant la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dacă va pierde şi recursul, comisarul-şef Constantin Nicolescu ar putea fi obligat de instanţă să dea înapoi ministerului salariul pe care l-a primit ca şef al IPJ Dolj din 17 septembrie 2010, de când a fost repus în funcţie de ministrul Igaş.
Deşi judecătorul Robert Condurat de la Curtea de Apel Craiova a motivat că în hotărârea luată pe 17 septembrie 2010 a ţinut cont de „prejudiciul material efectiv, suportat de către reclamant ca urmare a înlăturării din funcţia deţinută şi concretizat în pierderea unor sume de bani din venitul lunar, precum şi a imposibilităţii de a ocupa într-un termen rezonabil o funcţie asemănătoare“, Nicolescu riscă totuşi să piardă banii primiţi ca şef al IPJ Dolj.
Cine vine în locul lui Nicolescu
Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat ieri că, până când va fi numit alt şef, la conducerea inspectoratului a fost desemnat comisarul-şef Nicuşor Badea, până ieri adjunct al lui Constantin Nicolescu. Tot ieri se zvonea că fotoliul de şef al IPJ Dolj va fi ocupat de actualul şef al poliţiştilor din Mehedinţi, comisarul-şef Ştefan Ponea, soţul procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Elisabeta Ponea.