36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRampe mobile la primărie

Rampe mobile la primărie

Craiovenii cu dizabilităţi vor putea, în sfârşit, să intre singuri în câteva dintre sediile primăriei, fără ajutoare care să se spetească pe scările instituţiei.
Sediile Primăriei Craiova cel mai des vizitate de contribuabili vor fi prevăzute în acest an cu lifturi speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi. Vor fi amplasate rampe mobile la Direcţia de Taxe şi Impozite, din incinta Pieţei Centrale, unde oamenii vin să plătească dările, la Palace, pe strada A.I. Cuza nr. 1, unde funcţionează registratura, şi în sediul principal, din strada A.I. Cuza nr. 7, unde craiovenii vin la audienţe şi la alte birouri ale registraturii. „Contractul pentru amenajarea rampelor speciale ar putea fi încheiat în două-trei zile. Termenul de execuţie este de 90 de zile de la semnarea contractului. Destul de mare la prima vedere, însă aceste rampe sunt personalizate în funcţie de caracteristicile fiecărei intrări. Nu este vorba de achiziţionarea unui produs finit pe care să-l montezi oriunde. În plus, se produc numai în străinătate. Am avut deja în acest an o licitaţie anulată fiindcă ofertanţii nu s-au încadrat în termenul de execuţie, pe care noi îl doream mult mai mic“, a spus directorul Direcţiei patrimoniu, Ovidiu Vanghelie. Rampele vor avea dimensiunea de 83/70 cm şi vor fi acţionate electric, dar vor fi prevăzute şi cu baterii pentru câteva curse, în cazul în care se întrerupe alimentarea cu energie. Liftul va putea ridica minimum 200 kg şi va fi prevăzut cu sistem mecanic de siguranţă.

Licitaţii aiurea

Accesul persoanelor cu handicap locomotor este o corvoadă pentru acestea, dar mai ales pentru însoţitorii lor, obligaţi să dea lupte grele cu scările de la intrarea în sediile primăriei. Tocmai de aceea, legea a stabilit obligaţia pentru autorităţi de a facilita intrarea tuturor cetăţenilor în clădirile de interes public. Primăria Craiova s-a pus în mişcare în 2006, când s-au întocmit referate şi documentaţii, însă s-a blocat la licitaţii. Ca să poată construi rampele, municipalitatea a organizat trei licitaţii, prima fiind anulată în 2008 din pricină că suma alocată era prea mică, funcţionarii craioveni neavând habar ce înseamnă proiectarea şi amenajarea unui asemenea sistem. La cea de-a doua licitaţie, suma alocată a fost de 126.000 de lei, însă termenul de livrare a fost de doar 15 zile. În fine, la licitaţia din iulie 2009, unde s-a păstrat suma, s-a modificat termenul la 90 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS