36.8 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGazul rusesc rupe bugetul României

Gazul rusesc rupe bugetul României

Un expert american atenţionează autorităţile române să nu mai accepte preţurile mari impuse de Gazprom.

Edward Chow, expert american pe teme energetice, susţine că România plăteşte un preţ „şocant“ de mare pentru gazele de import provenite din Rusia, iar autorităţile române trebuie să determine cauzele şi să facă eforturi să remedieze situaţia, întrucât nu trebuie să accepte preţul impus de Gazprom. Edward Chow, senior fellow, expert în probleme energetice în cadrul Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale (CSIS) din Washington DC, se află în România la invitaţia ministrului de externe, Cristian Diaconescu. Chow are o experienţă de 30 de ani în domeniul energiei, atât la nivelul industriei energetice, lucrând pentru compania Chevron, cât şi în mediul academic şi al think tank-urilor, fiind consilier inclusiv pentru Administraţia SUA şi pentru companii energetice multinaţionale, informează NewsIn.
Expertul american s-a arătat miercuri, cu ocazia unei prelegeri publice susţinute la MAE, consternat de preţul pe care România îl plăteşte pentru gaz. „Habar nu aveam cât de mari sunt preţurile pe care România le plăteşte pentru gazul de import faţă de alte ţări până să vin aici. Ştiam că este mai mare, puteam să fiu surprins, dar sunt chiar şocat de diferenţa de preţ. Mi se pare ciudat că România plăteşte un preţ semnificativ mai mare decât Bulgaria pentru gaz“, a declarat Edward Chow. O explicaţie ar fi, potrivit expertului CSIS, că producătorul de gaz, în acest caz Gazprom, are interesul să „divizeze şi să cucerească“ o piaţă de consum. „Atâta timp cât ţările consumatoare nu cooperează şi nu există o piaţă regională deplin funcţională, ci o serie de pieţe naţionale, producătorul de gaz va reuşi să obţină maximum de profit economic“, a punctat Edward Chow.

Gazprom face profit pe spinarea României

„Un jucător puternic pe piaţă, Gazprom îşi poate mări profitul nu numai prin producerea unui volum mai mare de gaz, ci şi prin adaosul comercial. Trebuie să ne punem problema de ce tocmai România permite unui furnizor ca Gazprom să impună un astfel de preţ, pe care nu îl poate cere în altă parte? Este lipsă de interconectivitate faptul că alte guverne nu permit tranzitarea gazului? Sunt preţurile producţiei interne prea mici?“, s-a întrebat Edward Chow.
Expertul a atras atenţia că România poate căuta soluţii pentru a remedia situaţia în care se află. „Nu sunt destul de familiarizat cu situaţia din România pentru a oferi o explicaţie pentru ceea ce se întâmplă sau pentru a indica o soluţie, dar aş sugera că sunt paliere pe care se poate lucra pentru a îmbunătăţi situaţia. România nu trebuie să accepte orice preţ pe care monopolul este dispus să vi-l ofere!“, a spus expertul american.
„România pare să se lupte încă pentru a găsi modelul potrivit în ceea ce priveşte configurarea pieţei şi a sistemului energetic intern. Este un lucru de aşteptat, din moment ce un astfel de proces nu este uşor de împlinit în 20 de ani, cât a avut România la dispoziţie, pentru că este un domeniu care trebuie conceput pe termen lung şi la o scară foarte largă“, a explicat expertul CSIS.

Piaţa unitară lipseşte cu desăvârşire

Chow a subliniat că „România nu trebuie să se concentreze numai pe o singură soluţie şi trebuie să gândească pe termen lung. Trebuie să găsească «mix-ul» potrivit dintre toate soluţiile existente“, a completat Chow. În aceeaşi ordine de idei, el a atras atenţia asupra unei probleme majore, inclusiv pentru România. „În Europa nu există o piaţă internă unitară de 500 de milioane de consumatori de energie, aşa cum v-ar plăcea ca lumea să creadă. Ceea ce există sunt numai nişte pieţe naţionale, regionale sau subregionale. Fără o interconectivitate fizică este foarte greu să ai o piaţă integrată“, a subliniat expertul.
Pe termen scurt, România trebuie să se gândească la interconectivitate, a sugerat Chow. „Interconectivitatea regională aduce avantaje esenţiale imediate, fie că este vorba de conectarea cu Ungaria sau cu Bulgaria. Acestea sunt proiecte esenţiale, care vă aduc beneficii rapide într-o perioadă scurtă şi cu investiţii relativ mici. Nu scăpaţi aceste proiecte din vedere!“ a fost recomandarea lui Edward Chow.
Expertul a făcut referire şi la proiecte pe termen mediu, precum terminalul de gaz lichefiat de la Constanţa. „Acesta nu vă va ajuta în următorii doi ani, ci pe un termen mai lung. Dar, pentru că acesta costă mai mult, trebuie să vă puneţi problema ca proiectul să deservească şi piaţa regională, nu numai pe cea naţională“, a spus Chow, atrăgând atenţia că, odată ce există structura de interconectare, terminalul LNG devine un proiect mai robust şi mai atractiv pentru investitori, pentru că poate ajunge la mai mulţi consumatori regionali, precum Ungaria sau Serbia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU