25.5 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateLichidatorii ICM SA îşi dispută

Lichidatorii ICM SA îşi dispută

Societatea are datorii către creditori de peste 20.000 de miliarde de lei vechi, iar vânzarea activelor ar băga milioane de euro în buzunarele lichidatorilor. ANAF este acuzată că a ales un lichidator fără selecţie de oferte.

Lichidatorii fac coadă la falimentara societate pentru Închiderea-Conservarea Minelor (ICM) SA, ademeniţi de comisioanele grase care pot ieşi din recuperarea de creanţe. Creditorii au de recuperat de la această societate peste 20.000 de miliarde de lei vechi. Cel mai important dintre ei este fiscul, către care ICM are datorii de 19 miliarde de lei vechi. Cum societăţile de lichidare pot cere comisioane de până la 10% din sumele recuperate, rezultă că o astfel de societate poate câştiga 2.000 de miliarde de lei vechi în cazul unui succes pe linie. Provizoriu, până la întrunirea adunării creditorilor, lichidator al ICM a fost numită societatea BNP Consult Craiova, care percepea un comision de 10%. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), care este principalul creditor, a organizat ulterior o selecţie de oferte, în urma căreia a fost preferată societatea Siomax din Târgu Jiu. Aceasta nu a putut fi însă numită, deoarece actualul administrator judiciar, BNP Consult, firmă participantă şi ea la selecţie, a tot amânat întrunirea adunării creditorilor.

 

Lichidator ales arbitrar?

 

Mai mult, BNP Consult a contestat alegerea făcută de ANAF, procesul fiind pe rol la Curtea de Apel Bucureşti. „ANAF şi-a ales alt lichidator până la soluţionarea cazului“, a spus Mariana Somnea, reprezentanta Siomax Târgu Jiu.

La rândul său, directorul BNP Consult Craiova, Vlad Babov, spune că firma spre care s-a îndreptat ANAF nici măcar nu a participat la selecţia de oferte. „ANAF a preferat societatea Rovigo Srl din Bucureşti, dar această firmă nu a participat la selecţie. Statul nici măcar nu poate să dea o explicaţie. Există nişte proceduri pentru creditorii bugetari, trebuie organizată selecţie pentru desemnarea lichidatorului. Jonglează cu aceste datorii pentru a face nişte jocuri. Siomax Târgu Jiu făcuse o ofertă de succes de 0,98% din sumele recuperate, noi am venit cu o contraofertă de 0,5%. Procesul se judecă. Şi am înţeles că această societate, Rovigo, tot 0,98% cere“, a acuzat Vlad Babov. Pentru că ICM nu are mai nimic în patrimoniu, lichidatorii s-ar putea îndrepta către pachete importante de acţiuni de la complexurile energetice din Oltenia. Acestea ar însemna 30-40% din capitalul social al CE Rovinari şi CE Turceni. ICM este deja acţionar cu 2% la CE Craiova.

Vânzarea acestor acţiuni ar însemna zeci de milioane de dolari şi comisioane pe măsură pentru lichidatori. Cel mai recent caz este cel al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), de la care ICM pretinde 65,89% din acţiuni. Statul ar putea pierde astfel controlul asupra unuia dintre cei mai importanţi furnizori de cărbune din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS