20.5 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMischie rimează cu puşcărie

Mischie rimează cu puşcărie


Nicolae Mischie, fostul preşedinte al consiliului judeţean şi deţinătorul titlului de baron de Gorj ani la rând, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Gorj la patru ani de închisoare fără suspendare pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Mischie va face apel pentru că, în opinia sa, sentinţa este „nedreaptă, ilegală şi iresponsabilă“.

Fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat la patru ani de închisoare fără suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi alte fapte de corupţie. Magistraţii Tribunalului Gorj au dat sentinţa ieri la prânz, iar inculpatul nu a fost în sală. Vestea condamnării la închisoare a primit-o de la reprezentanţii presei, tocmai de la cei pe care Sanda Mischie, soţia baronului, i-a acuzat că „au pus umărul“ la condamnarea soţului ei. Judecătorul Mihail Pistol a citit sentinţa în faţa soţiei baronului şi a reprezentanţilor mass-media. Pe lângă pedeapsa de patru ani de închisoare fără suspendare, Mischie va trebui să achite peste 670 de milioane de lei vechi cheltuieli de judecată. De asemenea, fostul preşedinte al CJ Gorj îi va plăti lui Clement Mocanu – omul de afaceri care l-a denunţat – o despăgubire civilă de peste 4,4 miliarde de lei vechi. Procesul lui Mischie a durat mai bine de doi ani, timp în care baronul a fost plimbat pe la tribunal şi zeci de martori au fost audiaţi.

Mischie: „Sentinţă ilegală şi iresponsabilă“

Surprins de sentinţa dată de magistraţii gorjeni, Mischie a declarat că va face apel: „Am rămas surprins când m-au anunţat cei de la presă despre ceea ce s-a întâmplat la tribunal. Este o sentinţă ilegală şi iresponsabilă, o comandă politică începută de PSD şi continuată de celelalte partide politice, dusă acum până la capăt. Probatoriul era în favoarea mea, sentinţa este în totală discrepanţă cu declaraţiile martorilor. Nici măcar nu am fost lăsat să-mi spun punctul de vedere, la ultimul termen nu am depus mărturie, cred că este un caz unic în istoria justiţiei româneşti. Dacă aşa a ajuns justiţia română, este foarte grav“, a spus Nicolae Mischie. Fostul baron de Gorj spune că este nevinovat: „Nu am făcut nici un trafic de influenţă, nici un abuz în serviciu. În acest proces a fost ţinut în braţe un denunţător care este un infractor fără limite“. Mischie şi avocaţii săi vor face apel la Curtea de Apel Craiova. „Eu încă mai sper ca în România să se poată face dreptate, vom vedea ce se va mai întâmpla“, a declarat, afectat de cele întâmplate, Mischie.

Mischie, profesor la Facultatea de Drept

Nicolae Mischie este profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din municipiul Târgu Jiu, care se poate „mândri“ cu numeroase cadre didactice urmărite şi cercetate penal. În urmă cu o lună, atunci când Mischie a primit un an de închisoare cu suspendare în procesul în care fusese judecat pentru introducerea ilegală în ţară a unei arme de vânătoare, rectorul UCB, Adrian Gorun, a cerut îndepărtarea de la catedră a baronului. Adrian Gorun a declarat că va organiza o comisie de anchetă a cazului profesorului Nicolae Mischie. „Nu vreau să mă grăbesc şi să iau o decizie pripită şi apoi să se întâmple ca în cazul altui profesor care a avut probleme cu justiţia, când UCB a avut de plătit daune. Nu mai vreau ca universitatea să plătească daune. Se va întruni o comisie care va hotărî ce măsuri se impun în cazul lui Mischie. Juriştii universităţii vor studia sentinţa, vom vedea ce avem de făcut după aceea“, a declarat Gorun. Ironia sorţii a făcut ca Mischie, urmărit penal şi condamnat de mai multe ori, să le predea noţiuni de drept studenţilor gorjeni. Printre cadrele didactice urmărite sau cercetate penal se numără Maria Văduva, judecată pentru luare de mită, Gheorghe Caralicea Mărculescu, trimis în judecată pentru fals şi uz de fals, dar şi Constantin Căruntu, cercetat în mai multe dosare penale.

Fapte de corupţie

În judeţul Gorj, Nicolae Mischie a fost şi este unul dintre reprezentanţii sistemului de stăpânire a ţării practicat de PSD. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, baronul a demisionat din PSD în anul 2004, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început să-l cerceteze penal. Atunci, omul de afaceri gorjean Clement Mocanu s-a autodenunţat şi a declarat că, în perioada în care a condus consiliul judeţean, Mischie i-a cerut să îi renoveze imobilele proprietate personală din municipiul Târgu Jiu şi din comuna natală Godineşti şi să i le mobileze, asigurându-i, în schimb, contracte cu instituţiile publice. Mocanu a spus procurorilor DNA că Nicolae Mischie i-a garantat că nu va avea probleme cu eventualele controale financiare din partea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. În 13 iunie 2005, procurorii anticorupţie au anunţat finalizarea cercetărilor şi l-au trimis în judecată pe Nicolae Mischie pentru trafic de influenţă şi luare de mită, infracţiuni în formă continuată şi aflate în concurs real. DNA a mai stabilit că valoarea lucrărilor executate de denunţător este de peste 450.000 de lei (4,5 miliarde de lei vechi).

Proprietăţile lui Mischie

Nicolae Mischie a colecţionat, în perioada în care era preşedinte al CJ Gorj şi lider al PSD Gorj, mai multe terenuri şi case. O mare parte dintre acestea au aparţinut unor rude ale fostului baron de Gorj. Cea mai cunoscută dintre acestea este celebra mătuşă Bicescu. Aceasta i-a lăsat lui Nicolae Mischie cele mai multe proprietăţi, între care şi fosta Policlinică cu Plată din municipiul Târgu Jiu, locuinţă modernizată de firma lui Clement Mocanu, denunţătorul lui Mischie. Fostul baron de Gorj mai deţine două case la Godineşti, comuna sa natală, un apartament în Bucureşti, patru maşini, dar şi terenuri şi pădure în comuna Arcani, localitatea natală a soţiei sale, Sanda Mischie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII