Localul II al Scolii „Obedeanu“ (monument istoric), prima scoala infiintata in Craiova, a fost inaugurat ieri de inspectorul general al ISJ Dolj, Diana Busoi, si Antonie Solomon, primarul Craiovei, in urma consolidarii din fonduri europene.
139.000 de euro a reprezentat intreaga suma a investitiei, fonduri suficiente, potrivit conducerii scolii, pentru consolidarea fundatiei, a peretilor, planseelor, lucrarilor de finisaj, instalatiilor electrice, cit si pentru construirea de grupuri sanitare.
O scoala cu traditie din Cetatea Banilor, Scoala nr.1 „Obedeanu“, de altfel, prima unitate de invatamint din Oltenia, declarata monument istoric al Craiovei, a capatat incepind de ieri aspect european. Inaugurarea localului II de autoritatile locale, primarul Antonie Solomon, inspector scolar general Diana Busoi, la care s-au alaturat si alte personalitati ale orasului, cit si fosta conducere a locasului de invatamint prin Constantin Marinica (fostul director), a constituit si un moment de bucurie.
Directorul acestei unitati de invatamint, Ionel Nedelcu, si-a exprimat ingrijorarea fata de numarul din ce in ce mai mic al elevilor care se inscriu la aceasta scoala, existind riscul transformarii ei in muzeu. Scoala are trei localuri functionale si o sala de sport. Ii lipseste doar centrala termica, pentru care directorul inca mai spera, proiectul fiind gata. Lipsesc doar banii. Primarul Solomon spune ca numai pentru invatamint s-au cheltuit anul acesta 170 de miliarde de lei: „Sint convins ca un popor fara carte este un popor mort“. Primarul a promis ca se va implica mai mult, astfel incit Scoala „Obedeanu“ sa fie ceea ce a fost si chiar mai mult. De asemenea, Diana Busoi a dat asigurari in privinta maririi efectivului de elevi, pentru intrarea in normalitate si eliminarea prejudecatilor anumitor parinti care prefera sa-si inscrie copiii la alte unitati scolare. In noul an scolar se estimeaza ca vor invata aici aproximativ 250 de elevi, ca vor fi sase, sapte clase in ciclul primar si sapte clase in cel gimnazial.
Boierul Obedeanu a dat 42.000 de pogoane de teren si paduri pentru a infiinta o scoala
Putini craioveni stiu ca Scoala „Obedeanu“ a fost kilometrul zero al Craiovei. De ce? Pentru ca prin hrisovul domnesc al lui Alexandru Ipsilanti din 26 aprilie 1775, in chiliile din curtea Manastirii Obedeanu a luat fiinta prima scoala publica din Oltenia. Cuprinsa in sistemul de invatamint din acea vreme, ea a functionat cu dascali români si greci pina in anul 1821. Dupa construirea bisericii, Constantin Obedeanu a lasat, prin diata sa din 24 martie 1753, pe linga o consistenta avere (animale, obiecte de cult etc.), si opt mosii, insumind peste 42.000 de pogoane de teren arabil si paduri, pentru infiintarea si ridicarea acestei scoli.
„La 20 mai 1826, la Biserica Obedeanu este deschisa Scoala nationala de limba româna, avindu-i ca invatatori pe doi fosti elevi ai scolii lui Gheorghe Lazar de la Bucuresti. Se cerea o scoala la Craiova, pentru a preda gramatica, literatura si stiinta in limba patriei“, a spus directorul scolii. Potrivit directorului unitatii de invatamint, Ionel Nedelcu, programul de reabilitare a redat oltenilor scoala in splendoarea ei de altadata. „Cele doua scoli au functionat in localuri identice, situate pe acelasi teren, de o parte si de alta a Bisericii Obedeanu pina in 1948, cind scoala de fete s-a desfiintat“, a povestit Ionel Nedelcu, directorul institutiei. Totodata, acesta a reamintit gazdelor si oaspetilor prezenti la eveniment ca, de-a lungul istoriei, Scoala „Obedeanu“ a dat României o serie de personalitati: Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chitu, Eugeniu Carada, dr. Constantin Angelescu, Constantin Argetoianu, Nicolae Titulescu si multi altii. In timp, kilometrul zero al Craiovei s-a mutat, iar scoala, cu o vechime de peste 230 de ani, risca sa fie transformata in muzeu.
Originea boierilor Obedeni este italiana
Familia Obedeanu a fost in secolul al XVII-lea si in special in secolul al XVIII-lea una dintre cele mai importante si bogate familii boieresti din Oltenia si chiar din Tara Româneasca. O.G. Lecca, in cartea sa „Familiile boeresti române“, dezvaluie insa ca originea boierilor Obedeni este italiana, deoarece „in cartea de aur a cavalerilor de la Malta se gasesc inscrisi cavalerii OBEDINO, cruciati, prin secolul XIII“. Italienistii de formatie istorica, daca ar depune eforturi pentru cercetarea arhivelor din Italia, ar intra in posesia unor informatii si documente despre descendenta acestei familii si, mai mult ca sigur, vor descoperi adevaruri istorice de-a dreptul socante.
Oscar in loc de Constantin
Neindoielnic, cel care a infiintat prima scoala din Craiova, care ii poarta numele, este boierul Constantin Obedeanu. Asa cum reiese din arhivele românesti, arborele genealogic este incredibil de mare. Aproape toti cetatenii urbei au crezut ca localul inaugurat al Scolii „Obedeanu“ este situat pe strada Obedeanu, patronul spiritual al scolii. Fals. Strada se numeste Oscar Obedeanu, care a trait cu 150 de ani inaintea lui Constantin Obedeanu. Consiliul Local Craiova a schimbat denumirea strazii, in ideea de a purta numele patronului spiritual, insa fara a realiza ca este vorba despre alt Obedeanu. Daca tot pomeneste primarul Solomon ca „un popor fara cultura este un popor mort“, aceasta reflectie care nu-i apartine, extrapolata la consilierii municipali care au votat „Oscar Obedeanu“, ar suna cam asa: „Un consiliu municipal fara cultura, este un consiliu mort!“ Si… uite asa, strada cu pricina, care a avut o multime de nume, inclusiv pe cel al lui Lenin, inca nu isi are denumirea reala.