Ce este diabetul de tip 2? Diabetul este o boala caracterizata de incapacitatea organismului de a produce insulina sau de a folosi in mod corespunzator insulina si de niveluri inalte de glucoza in singe, deoarece insulina este „cheia“ care deschide „usile“ celulelor si permite glucozei sa intre.
Daca lipseste insulina, glucoza ramine in singe, in loc sa furnizeze energie celulelor. Se disting doua mari tipuri de diabet. Diabetul de tip 1 e determinat de distrugerea celulelor pancreatice producatoare de insulina. In general, acesta apare dupa 30 de ani, dar nu este exclus nici la alta virsta. Diabetul de tip 2 este mult mai raspindit si reprezinta 90-95 la suta din toate cazurile de diabet din lume. Aceasta forma de diabet apare, aproape exclusiv, la adulti si este determinata de incapacitatea organismului de a raspunde la actiunea insulinei.
Boli asociate si complicatii:
Diabetul de tip 2 poate provoca o serie de complicatii care pot duce la invaliditate permanenta sau la deces. Aceste complicatii sint: boli cardiovasculare, afectiuni renale, afectiuni neurologice, boli oculare si orbire, boli digestive, sindromul piciorului diabetic, care poate necesita amputare.
Care sint cauzele diabetului de tip 2?
In general, in diabetul de tip 2, pancreasul produce insulina, dar organismul nu este capabil sa o foloseasca in mod eficient. Acest lucru duce la acumularea glucozei in singe, iar aceasta nu-si mai indeplineste rolul de principala sursa de energie a corpului.
Cine este expus la risc, in mod special?
Persoanele supraponderale, persoanele cu un regim alimentar nesanatos si sedentare, persoanele cu cazuri de diabet in familie, persoanele in virsta si cele care iau medicamente, de exemplu, steroizi.
Sint genele responsabile de diabetul de tip 2?
Boli precum diabetul de tip 2 sint controlate de un mare numar de gene, fiecare dintre acestea adapostind o varianta care genereaza o crestere neinsemnata a riscului. Aceste variante interactioneaza una cu cealalta si cu mediul, in moduri complexe. Din acest motiv este foarte greu de determinat in ce masura contribuie la boala fiecare gena modificata. Totusi, un studiu in curs de desfasurare indica faptul ca analiza respectivelor variante ne va permite o mai buna intelegere a bolii.
Cum este diagnosticat diabetul de tip 2?
Tehnologia moderna ofera o gama larga de sisteme inovatoare si avantajoase care inlesnesc diagnosticarea diabetului de tip 2. Scopul testarii glicemiei este de a determina cantitatea de glucoza din singe. Daca aveti una dintre manifestarile de mai jos, cu prima ocazie cind mergeti la medic, trebuie sa va faceti un test al nivelului de glucoza din singe.
Care sint simptomele?
Sete constanta, nevoia frecventa de a urina, pierdere inexplicabila in greutate, oboseala, infectii frecvente.
Cum se poate trata diabetul de tip 2?
Diabeticii pot duce o viata complet normala si activa. Singura conditie este sa invete cum sa-si tina sub control diabetul. Nivelurile crescute de glucoza in singe pot fi controlate cu medicamente antidiabetice administrate pe cale orala, care sporesc productia de insulina din pancreas si/sau amelioreaza capacitatea celulelor corpului de a raspunde la insulina. In stadiile ulterioare ale diabetului de tip 2, utilizarea insulinei ar putea deveni esentiala. La pacientii supraponderali sau care nu fac suficienta miscare, unele schimbari adecvate ale modului de viata pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra bolii. De aceea, controlarea eficienta a greutatii este foarte importanta in gestionarea pe termen lung a diabetului de tip 2. O pierdere moderata in greutate, de 5 pina la 10 la suta din greutatea corpului, poate imbunatati nivelul de glucoza din singe si capacitatea de raspuns a corpului la insulina.
Cum poate fi prevenit diabetul de tip 2?
Persoanele cu risc pot evita diabetul prin: regim alimentar adecvat: continut scazut de grasimi/multe fibre/putine calorii; scaderea in greutate atunci cind este nevoie, de preferat printr-un program de tinere sub control a greutatii; activitate fizica sporita si teste periodice ale nivelului de glucoza din singe, in special pentru persoanele foarte expuse la risc.
Diabetul de tip 2 si obezitatea
Specialistii de la Roche atrag atentia asupra importantei prevenirii diabetului zaharat de tip 2 prin controlul greutatii corporale si a stilului de viata.
Rezultatele studiului XENDOS, cel mai lung studiu desfasurat in tratamentul obezitatii, au demonstrat ca pacientii obezi care au primit timp de patru ani orlistat si au optat pentru un stil de viata sanatos au un risc mai scazut cu 37 la suta de a dezvolta diabetul de tip 2. Mai mult, datele statistice arata ca obezitatea la adult este cu atit mai frecventa cu cit se manifesta la virste mai tinere. De aceea tratamentul obezitatii se recomanda a fi inceput inca de la virsta adolescentei, pentru a preveni dezvoltarea unor complicatii pe termen lung, cum sunt hipertensiunea arteriala, arteroscleroza si diabetul zaharat.
Stiati ca…
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca diabetul de tip 2 constituie o epidemie mondiala?
Date recente arata ca intre 120 si 140 de milioane de oameni din intreaga lume sufera, in prezent, de diabetul de tip 2?
OMS prevede ca, pina in anul 2025, numarul cazurilor de diabet de tip 2, la nivel mondial, va fi mai mare decit dublu, adica se va ajunge la 300 de milioane?