32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaboratorul SANEPID nu are acreditare

Laboratorul SANEPID nu are acreditare

Pentru obtinerea avizului de la Asociatia de Acreditare din România ar trebui renovata mai intii cladirea, insa lipsesc fondurile


Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj a facut ieri o dezvaluire de senzatie. Propriul laborator de pe strada Brestei din Craiova, in care se efectueaza analize microbiologice, chimice si toxicologice, pentru toata zona Olteniei, functioneaza de mai multi ani fara sa aiba autorizatie din partea Asociatiei de Acreditare din România. Cu alte cuvinte, o analiza de laborator efectuata aici nu are nici o valoare in strainatate.


Pentru a putea obtine acreditare, laboratorul de sanatate publica ar trebui sa indeplineasca anumite criterii, deloc absurde, printre care se numara dotarea cu aparatura corespunzatoare si renovarea, respectiv recompartimentarea cladirii.


Podelele se pot prabusi oricind din cauza greutatii aparaturii


Reprezentantii DSP Dolj sustin ca primii pasi in vederea acreditarii s-au facut inca din 2004, cind a inceput amenajarea sectiilor de HIV-SIDA si TBC ale laboratorului. „Deocamdata, programul include doar partea de laborator, legata de analiza HIV-SIDA si TBC. Acreditarea este subventionata de Fondul Global, care a demarat acest program impreuna cu Ministerul Sanatatii, furnizind si fondurile necesare pentru instruirea managerilor si auditorilor si a dotat laboratorul cu un calculator“, a precizat dr. Elena Filipas, sefa Laboratorului de Sanatate Publica.


Un alt pas inainte il constituie dotarea cu aparatura moderna. Din 2004 pina acum, prin programul de creare a unei retele nationale de supraveghere a bolilor transmisibile, cu finantare externa, s-a reusit achizitionarea a 70% din aparatura de laborator necesara, cu care au fost dotate compartimentele de microbiologie si epidemiologie. Potrivit Elenei Filipas, aici se efectueaza analize pentru boli transmisibile, printre care sifilisul la gravide si sifilisul congenital, precum si examenul coproculturii si al exudatului faringian.


Dr. Filipas este convinsa ca acreditarea va fi obtinuta pina la sfirsitul acestui an. O previziune optimista, daca avem in vedere si alte capitole la care laboratorul nu sta prea bine, dar care trebuie rezolvate obligatoriu in vederea obtinerii acreditarii.


Spre exemplu, partea de infrastructura, ramasa in grija Directiei de Sanatate Publica Dolj. Cladirea care adaposteste Laboratorul de Sanatate Publica (fostul Laborator de Igiena „Cantacuzino“) este intr-o stare deplorabila, fapt remarcat chiar de directorul adjunct medical pe probleme de medicina preventiva al DSP Dolj, dr. Bebe Martin. Directorul adjunct sustine ca imobilul necesita lucrari de consolidare serioase, in caz contrar fiind posibila prabusirea tavanelor, grav afectate de infiltratii, dar si de greutatea aparaturii recent achizitionate. „Cladirea este veche si ar trebui renovata. Izolatia este foarte prost realizata, astfel incit la fiecare ploaie se produc infiltratii, iar apa stagneaza la subsol. In aceste zile s-a facut un studiu privind rezistenta cladirii si s-a constatat ca aparatura de laborator amplasata la etaj este destul de grea, astfel incit poate trece prin podea“, a precizat Bebe Martin.


Renovare fara bani


Printre masurile urgente luate in vederea remedierii situatiei se numara inlocuirea gresiei si faiantei din laborator, achizitionarea de mobilier nou si recompartimentarea, folosindu-se pereti de rigips si alte materiale usoare. Intrebat insa cu ce bani se vor face aceste lucrari, Bebe Martin a spus mai in gluma, mai in serios: „Fondurile repartizate sint foarte mici, astfel incit va trebui sa ne descurcam ca si pina acum, din sponsorizari sau pe datorie, de la prieteni si cunostinte“.


Daca va fi sa astepte sponsorizarile pentru renovarea Laboratorului de Sanatate Publica, conducerea DSP Dolj va putea sa astepte mult si bine si obtinerea acreditarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS