26.5 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile la medicamente, achitate la anul sau in 2007

Datoriile la medicamente, achitate la anul sau in 2007

Daca nici atunci, poate… in 2008


Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a demonstrat inca o data ca fie este depasita de situatie, fie nu stie sa faca altceva decit sa dezinformeze pacientii, farmacistii, medicii, producatorii si distribuitorii de medicamente. In urma cu doua zile, presedintele CNAS, Cristian Vladescu, prin vocea purtatorului de cuvint, a facut o serie de declaratii, prin care a dovedit ca nu-l intereseaza achitarea datoriilor la medicamente si nici actele normative adoptate de guvern, care vizeaza direct activitatea institutiei pe al carei scaun sta. Pe de alta parte, printr-o ordonanta de urgenta adoptata de guvern pe 21 iulie au fost incalcate prevederile memorandumului semnat la 20 iunie, la guvern, cu farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente, privind achitarea datoriilor din anul 2004 la medicamente. Conform memorandumului, 20 la suta din datorii trebuie platite pina la finele lunii iulie a.c., iar restul de 80 la suta pina pe 31 ianuarie 2006.


In urma cu doua zile, presedintele CNAS a declarat ca respectiva ordonanta de urgenta prevede ca „20 la suta din datorii sa fie platite cash in urmatoarele zile, iar pentru restul de 80 la suta, CNAS, cu girul Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice, sa emita bilete la ordin cu termen scadent anul viitor“. Ieri, cind ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente au aflat ca, de fapt, actul normativ nu prevede nici pe departe ceea ce a declarat Cristian Vladescu. Ordonanta de urgenta prevede ca „sumele pentru care se emit bilete la ordin vor fi scadentate la plata in perioada 1 septembrie 2006 – 1 decembrie 2007 si in anul 2008, in limita unor plafoane maxime trimestriale“.


Intrebarea care a aparut in rindul farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor de medicamente a fost de ce in urma cu doua zile presedintele Vladescu a afirmat ca, in conformitate cu ordonanta de urgenta, termenul scadent este stabilit pentru anul viitor, iar actul normativ publicat ieri, in Monitorul Oficial prevede cu totul alte termene scadente. Augustus Costache, purtator de cuvint al CNAS a declarat, ieri, ca „presedintele Cristian Vladescu are acces la ordonantele de urgenta in momentul publicarii lor in Monitorul Oficial. Prin urmare, si la ordonanta de urgenta din 21 iulie a.c., a avut acces astazi (n.r. – ieri). Ordonanta respectiva, cum este si normal, are semnatura premierului Calin Popescu Tariceanu, a ministrului finantelor publice, Ionut Popescu, si a ministrului sanatatii, Mircea Cinteza“.


In acelasi timp, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente sint revoltati de faptul ca prevederile acestei ordonante nu respecta nici pe departe termenele de plata a datoriilor prevazute in memorandumul semnat la 20 iunie a.c., la guvern. „Se duce de ripa tot ce s-a negociat aproape trei saptamini in luna iunie a.c. Noi, impreuna cu farmacistii si distribuitorii de medicamente am dat dovada de intelegere. Am acceptat ca datoriile din 2004 sa ne fie platite o mica parte acum si restul pina la 31 ianuarie 2006. Dar termenele prevazute in ordonanta sint inacceptabile. In conditiile in care distribuitorii nu-si pot achita datoriile la noi, este posibil sa blocam livrarea de medicamente“, au spus reprezentantii producatorilor internationali de medicamente. Deja Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare, prin care ii atrage atentia asupra faptului ca una prevede memorandumul si alta ordonanta de urgenta si ii solicita „medierea situatiei“. In acelasi timp, farmacistii discuta cu distribuitorii de medicamente pentru ca in urmatoarele zile sa prezinte autoritatilor direct implicate punctul lor de vedere fata de nerespectarea memorandumului si fata de situatia creata in urma adoptarii ordonantei de urgenta: „Statul are datorii la noi, farmacistii. Noi avem datorii la distribuitori, care, la rindul lor, au datorii la producatorii de medicamente…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS