33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDumitru Sechelariu, trimis in judecata de PNA

Dumitru Sechelariu, trimis in judecata de PNA

Dintre acuzatii nu lipsesc luarea de mita, inselaciunea si abuzul in serviciu contra intereselor publice


Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus ieri trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Dumitru Sechelariu, fost primar al municipiului Bacau, acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni, luare de mita in forma continuata (opt astfel de fapte), inselaciune si abuz in serviciu contra intereselor publice. Impreuna cu Sechelariu au mai fost trimisi in judecata, in acelasi dosar, Laurian Iulian Lucas, fost viceprimar si consilier local al municipiului Bacau, acuzat de asociere in vederea comiterii de infractiuni, complicitate la luare de mita, fals in declaratii, fals intelectual si uz de fals, precum si Vasile Dorinel Ifrim, sef al Serviciului Cadastral si Fond Funciar din cadrul Primariei municipiului Bacau, pentru asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la luare de mita.


Gasca lui „Seche“: viceprimarul si seful de la Cadastru


Din probele adunate la dosar, procurorii anticoruptie au ajuns la concluzia ca, prin indeplinirea functiei de autoritate publica si prin conducerea si controlul aparatului administratiei publice locale, Dumitru Sechelariu a incalcat grav prerogativele conferite de functia pe care a detinut-o, de primar al municipiului Bacau, si a initiat constituirea unei asocieri in scopul savirsirii unor fapte de coruptie, care au adus atingere atit unor activitati de interes public, cit si patrimoniului municipalitatii ori drepturilor cetatenilor. Obiectivul principal al acestei asocieri a vizat obtinerea in proprietatea lui Dumitru Sechelariu si in concesiunea Asociatiei Club Karting „Selena Motor Sport“ AFI Bacau si a „SC Selena SRL“ Bacau – ambele controlate de acelasi Sechelariu – de suprafete de teren pe strada Chimiei din municipiul Bacau, locatie unde primarul a construit un cartodrom.


In realizarea scopului urmarit, Dumitru Sechelariu s-a asociat cu viceprimarul Laurian Iulian Lucas si cu Vasile Dorinel Ifrim, sef al Serviciului Cadastral si Fond Funciar din cadrul Primariei municipiului Bacau. Cei trei au pus la cale o strategie, urmata de actiuni concrete ce constau in: delegarea exercitarii atributiilor principale ale primarului catre Laurian Iulian Lucas ca si viceprimar; desemnarea lui Laurian Iulian Lucas ca membru in Comisia municipala Bacau de Reconstituire a Drepturilor de Proprietate si punerea in posesie a terenurilor agricole; mentinerea lui Vasile Dorinel Ifrim in functia de sef al Serviciului Cadastral si Fond Funciar, desemnarea acestuia ca membru in Comisia municipala Bacau de Reconstituire a Drepturilor de Proprietate.


Totodata, Lucas si Ifrim au identificat persoanele fizice care au solicitat in urma cu mai multi ani reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si le-au conditionat, in schimbul emiterii si eliberarii titlurilor de proprietate, sa vinda terenurile catre Dumitru Sechelariu. Predarea „pretului“ catre proprietarii terenurilor se efectua de catre Vasile Dorinel Ifrim, care se ocupa si de intocmirea documentatiei necesare incheierii si semnarii contractelor de vinzare-cumparare, inclusiv de aducerea vinzatorilor la birourile notariale. Oamenii lui Sechelariu s-au ocupat totodata si de emiterea in fals a certificatelor de urbanism pe numele vinzatorilor, de actele necesare operatiunilor notariale, pe baza de cereri false, nesemnate de titularii titlurilor de proprietate.


Improprietariri pe ochi frumosi si terenuri achizitionate la preturi sub nivelul pietei


In lunile februarie – martie, primarul Sechelariu ajutat de ceilalti doi a conditionat neplata impozitului restant, in suma de peste 8,5 milioane de lei, datorat de catre o persoana fizica la Directia de Impozite si Taxe Locale Bacau, de vinzarea in beneficiul persoanei fizice Dumitru Sechelariu a terenului proprietate personala a acelei persoane, in suprafata de aproximativ 4.500 mp, situat in municipiul Bacau, impunindu-se un pret de cumparare de 150 de milioane de lei, mult subevaluat fata de pretul terenurilor din zona (1 dolar/mp, fata de pretul real de 6,4 dolari/mp). In acest mod, Dumitru Sechelariu a obtinut ilegal si un folos necuvenit de 24.154 de dolari.


Cei trei „grei“ ai primariei bacauane au mai conditionat emiterea si eliberarea titlurilor de proprietate catre persoane fizice indreptatite de incheierea contractelor de vinzare – cumparare a inca sapte suprafete de teren in beneficiul primarului Dumitru Sechelariu, ceea ce anchetatorii au considerat a fi tot un soi de luare de mita. Prin aceasta constringere, Sechelariu a obtinut si avantaje materiale, constind in diferenta dintre preturile impuse de cumparator si preturile solicitate de vinzatori sau valoarea reala a acestor imobile la momentul vinzarii-cumpararii.


Constringerea persoanelor fizice de a vinde terenurile sus-mentionate s-a efectuat profitind de faptul ca trecusera mai multi ani de cind persoanele indreptatite au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate si nu au intrat in posesia imobilelor; de imprejurarea ca acestea erau in virsta, bolnave, cu probleme financiare si tracasate de interventiile facute la Serviciul Cadastral si Fond Funciar in vederea obtinerii terenurilor. Foloasele necuvenite rezultate in urma acestor infractiuni au fost evaluate la un cuantum de 295.500 de dolari si 48.500.000 de lei.


Schimburi de terenuri in dezavantajul municipalitatii


In perioada februarie – mai 2004, Consiliul Local Bacau a aprobat 179 de schimburi de terenuri, proprietate a municipalitatii. De pe urma acestor schimburi au beneficiat inclusiv primarul Sechelariu, precum si firmele SC LETEA SA Bacau, SC SELENA SRL, ori SC DESTEPTAREA SA, persoane juridice al caror actionar majoritar este acelasi Sechelariu. Dumitru Sechelariu, in calitate de primar al municipiului Bacau, abuzind de functia publica detinuta, a determinat membrii Consiliului Local Bacau, in sedintele din 27 iunie 2002 si 30 iunie 2003, sa aprobe schimbul a doua terenuri apartinind municipalitatii, in valoare totala de circa 33,5 miliarde de lei, cu alte doua terenuri – respectiv un teren proprietate personala (in valoare de 150 de milioane de lei) si un teren apartinind SC LETEA SA Bacau. De precizat este ca trecerea terenului situat in strada Theodor Aman, care apartinea municipalitatii, catre SC LETEA SA Bacau, respectiv din domeniul public in domeniul privat, s-a efectuat fara a exista un aviz al Ministerului Educatiei si Cercetarii, necesar legalitatii tranzactiei, avind in vedere ca pe aceasta suprafata erau amplasate trei terenuri de sport aflate in administrarea Liceului Sportiv.


Anchetatorii au mai retinut ca Dumitru Sechelariu a indus in eroare Consiliul Local Bacau, determinind consilierii locali sa aprobe, in luna iunie 2002, schimbul unui teren situat in intravilan, ce apartinea municipiului Bacau (in valoare de 2,5 miliarde de lei), cu un teren proprietate personala in valoare de 60 de milioane de lei, situat in extravilan. Pentru ca schimbul sa poata fi aprobat, Sechelariu a mintit, in cererea formulata personal, ca terenul proprietate personala este situat in intravilanul municipiului Bacau, desi in realitate suprafata de teren era amplasata in extravilan. Aceasta fapta constituie infractiunea de inselaciune, in acest mod fiind cauzat Consiliului Local Bacau un prejudiciu de circa 2,4 miliarde de lei.


Cercetarile continua intr-un nou dosar


Cauza instrumentata de procurorii anticoruptie releva faptul ca Dumitru Sechelariu a urmarit in perioada 2000-2004, in permanenta si cu perseverenta, realizarea unor interese personale de familie sau de grup. Procurorii PNA au disjuns din dosarul cauzei aspectele ce privesc savirsirea infractiunii de spalare de bani si a faptelor penale ce decurg din problemele financiar-bancare ale societatilor la care inculpatul Sechelariu este actionar, cercetarile continuind intr-un alt dosar cu privire la aceste aspecte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS