Cea de-a XII-a editie a Olimpiadei Internationale „Tuimaada“ de matematica, fizica, chimie si informatica s-a desfasurat in perioada 8-16 iulie, in Yacutia, din regiunea antica Olonkho (Rusia), unde Cristian Talau – elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Carol I“ din Craiova – a cucerit medalia de argint, la o diferenta insignifianta de puncte fata de locul I adjudecat de rusi. La aceasta prestigioasa competitie au participat 14 delegatii din tot atitea tari cu cel mai puternic potential din lume in stiintele exacte. Delegatia României a fost alcatuita din 12 elevi, cite trei pentru fiecare disciplina, si a fost condusa de prof. univ. dr. Florea Uliu de la Universitatea din Craiova si de Silvia Magdalena Ciobotaru din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Elevul Cristian Talau are capacitati intelectuale cu totul de exceptie si este posesorul medaliei de argint la Balcaniada de matematica la seniori si primul cuceritor al medaliei de aur, in aceeasi competitie, la juniori. In realitate, este primul care a spart gheata in aceasta competitie. Are un CV fabulos, fiind detinatorul a peste 50 de premii interjudetene, nationale si internationale.
Revenind la succesul sau din Yakutia, Cristian are o mica doza de amaraciune, dat fiind faptul ca este obisnuit sa fie intotdeauna numarul 1. Ii este greu sa accepte locul doi in lume, insa la aceasta stare de fapt au contribuit din plin mai multe cauze. Prima dintre ele este legata de bioritm, dereglat de diferenta de fus orar. A plecat cu avionul la ora 13.00 din Yacutia si a ajuns la aceeasi ora, 13.00, la Moscova. Din punct de vedere turistic, Yacutia este o zona cu totul si cu totul ciudata. Acolo, iarna se inregistreaza temperaturi scazute, sub minus 60 de grade Celsius, iar vara, temperatura se ridica la peste 40 de grade. Solul are o adincime de maximum doi metri, sub sol fiind exclusiv gheata. In perioada sustinerii celor doua probe la matematica, nu a existat noapte, ci doar o jumatate de ora de amurg. In prima zi, Cristian a asteptat 34 de ore sa vina noaptea, dar n-a venit. A facut o croaziera de doua zile cu un vapor de lux pe fluviul Lena si a dormit o „noapte“. In pofida tuturor ciudateniilor, prin performanta obtinuta, se poate spune cu certitudine ca el a fost invingator si nu invins. Deja, numele sau este cunoscut in Europa si in lume.
Cristian Talau nu poate concepe sa-si traiasca viata fara matematica, informatica, fizica si computer. Ambii parinti sint profesori de matematica, tatal sau, Nicolae Talau, fiindu-i profesor de matematica la gimnaziu si insotindu-l la toate concursurile nationale. La liceu, Cristian a fost preluat de profesoara de matematica Iuliana Coravu, care a avut o contributie deosebita in pregatirea acestuia. Se relaxeaza practicind diverse sporturi si prin auditii muzicale. In aceasta toamna, Cristian sustine testul in engleza TOEFL la SAT I si SAT II la Bucuresti, dupa care isi depune dosarul la cele mai prestigioase universitati din Statele Unite. Ii evita pe reprezentantii mass-media, din prea multa modestie si, probabil, fiindu-i dificil sa spuna daca se mai intoarce sau nu din America. Capacitatile intelectuale ale lui Cristian Talau au uimit multi universitari si matematicieni de prestigiu ai lumii. Intuitia ne spune ca statul nostru va ramine, ca de obicei, cu mindria ca „marele matematician Cristian Talau este român“.