28.6 C
Craiova
miercuri, 2 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateScoala de stiinte politice de la Craiova da rezultate

Scoala de stiinte politice de la Craiova da rezultate

De curind, o noua generatie de specialisti in stiinte politice a iesit de pe bancile universitatii. In perioada 6-9 iulie, cea de a treia promotie de absolventi ai specializarii Stiinte Politice din cadrul Facultatii de Istorie, Filosofie, Geografie din Craiova a sustinut examenul de licenta. Rezultatele – mai mult decit satisfacatoare – reflecta nivelul de pregatire al tinerilor politologi, la capatul celor patru ani de studii. Comisia de examinare a fost alcatuita din cadre universitare de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti: Alexandra Ionescu, Daniel Barbu, Cristian Preda si Laurentiu Vlad, neputind exista deci nici un dubiu asupra corectitudinii evaluarii. Intr-o perioada in care licenta este perceputa tot mai des ca o simpla formalitate, exemplul craiovean nu poate fi decit salutar.


Examenul a constat intr-o proba scrisa din disciplina fundamentala, Stiinta Politica, si un modul de specialitate, la alegere. Notele obtinute indica un progres fata de anii anteriori si dovedesc superioritatea scolii craiovene in raport cu institutii similare din tara. Media anuala a fost 8,65. De retinut este faptul ca o treime (11 din 33) dintre inscrisi au obtinut note peste 9 la proba scrisa si mai mult de jumatate (18) din lucrarile de licenta prezentate au primit nota maxima. Acestea din urma au acoperit o arie foarte larga a domeniului politic: istoria si realitatea contemporana româneasca, procesul unificarii europene, problemele globale cu care se confrunta lumea la inceputul mileniului III, comunicarea si marketingul politic etc. Prin dimensiunile si calitatea lor, multe dintre lucrari ating nivelul stiintific al unor teze de doctorat. Efortul studentilor este de la sine inteles. Trebuie notat insa si efortul profesorilor coordonatori care, din cauza numarului relativ redus, au fost nevoiti sa ia sub tutela mai multe lucrari decit se obisnuieste. Aceasta dovedeste mobilitatea lor si specializarea in foarte multe subdomenii, aparent disparate. Cistigul a fost deci de ambele parti.


Rezultatele pozitive nu sint o intimplare, ci urmarea fireasca a eforturilor depuse vreme de patru ani de studenti si de cadrele facultatii, printre care nume cunoscute precum Cezar Avram, Ion Deaconescu, Dumitru Otovescu, Aurel Piturca, Miron Roman, Mihail Simion, Silviu Somicu, dar si tineri absolventi de Stiinte Politice din anii anteriori. Cu totii au reusit sa creeze in Craiova un centru care nu mai poate fi ignorat pe plan intern si – datorita raporturilor strinse cu diverse universitati straine – european.


Surprinsi pot fi numai cei care nu cunosc activitatea de pina acum. Incepind cu numarul foarte mare de candidati la admitere, trecind prin procesul didactic propriu-zis si terminind cu rezultatele examenului de licenta, totul anunta un viitor promitator pentru Stiintele Politice craiovene. In ciuda dificultatilor materiale, profesorii si studentii au facut tot posibilul pentru a mentine activitatea academica la un nivel cit mai inalt. Schimburile cu facultatile de acelasi profil din strainatate, publicarea regulata a unei Reviste de Stiinte Politice (printre putinele acreditate de CNCSIS), organizarea de simpozioane si conferinte cu participare internationala sint numai citeva dintre activitatile care au contribuit la atingerea scopului final: scoaterea pe piata a unor specialisti in stiinte politice foarte bine pregatiti, cu abilitati dintre cele mai diverse, capabili sa se integreze imediat in viata publica a cetatii.


Proaspetii licentiati se pregatesc sa urmeze cursurile masterale de Politici sociale românesti si europene. In acelasi timp insa, ei sint gata sa infrunte viitorul. Oportunitatile care li se ofera nu sint inca pe masura abilitatilor lor. Specialisti in teorie politica, politica comparata, politica româneasca sau relatii internationale, ei pot fi in orice moment extrem de utili in institutiile statului ca si in societatea civila. Avind in vedere amatorismul cu care sint gestionate treburile publice, cooptarea acestor tineri, care pe linga elanul specific virstei mai au si avantajul unei pregatiri solide, este o necesitate. Aveti incredere in absolventii de Stiinte Politice! Ei chiar stiu despre ce este vorba…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS