17.8 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateCupoanele agricole au mincat 2.839 de miliarde de lei

Cupoanele agricole au mincat 2.839 de miliarde de lei

MAPDR vrea sa reformuleze politica subventiilor in cursul verii, dar inca n-are habar cum


Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) este confuz in ceea ce priveste politica de subventionare a agriculturii. Conform unor zvonuri din piata, politica defectuoasa de acordare a unor subventii minuscule pentru fiecare mic producator agricol, dar uriase in momentul cumularii, ar fi trebuit sa dispara, incepind cu aceasta toamna.


Prin raspunsul sau insa, MAPDR demonstreaza ca nu are habar ce va face, concret, in acest domeniu.


Intrebat cind se va renunta la aceste practici, ministerul a raspuns ca „in ceea ce priveste politica subventiilor, ministerul o va reformula in cursul verii, in termeni care vor fi precizati dupa luarea deciziilor“. „Sprijinul destinat agricultorilor prin cupoane se ridica, in acest an, la 3.000 miliarde de lei. Aceasta este o masura luata pentru ca sprijinul pe hectar sa se regaseasca 100 la suta in agricultura. Informatiile din minister arata ca in 2004 cam 30 la suta din sprijinul financiar in bani gheata nu s-a regasit in culturile agricole. Ministerul are in vedere in continuare o politica de crestere a investitiilor in agricultura, prin acordarea de credite. Exista si un proiect de lege pe masa parlamentului – legea creditului pentru investitiile in agricultura“, mai precizeaza ministerul.


Peste 442 de miliarde de lei, deblocate pentru decontari


MAPDR a deblocat, la sfirsitul saptaminii, peste 442,1 miliarde de lei pentru decontarile cupoanelor agricole depuse la inceputul lunii iunie si pentru subventiile la lapte si utilaje agricole aferente lunii aprilie, cea mai mare suma – 223 miliarde de lei – fiind alocata pentru plata furnizorilor pe baza bonurilor valorice. „De la inceputul lunii aprilie si pina in prezent au fost virate in conturile directiilor agricole 2.839 miliarde de lei, conform facturilor depuse de furnizorii de inputuri (ingrasaminte, pesticide, seminte), circa 70 la suta din suma totala (1.980 miliarde de lei) fiind utilizata pentru achizitionarea ingrasamintelor. Cu acesti bani au fost achizitionate circa 198.000 tone de ingrasaminte, care au permis fertilizarea unei suprafete de 1,3 milioane hectare de culturi agricole in aceasta primavara“, a declarat directorul Directiei buget-finante din MAPDR, Miron Moldovan. De asemenea, pe baza cupoanelor au mai fost platiti si furnizorii de pesticide cu circa 586 de miliarde de lei si cei de seminte cu 273 miliarde de lei.


Potrivit directorului MAPDR, saptamina trecuta au mai fost alocate 149,1 miliarde de lei pentru subventia unei cantitati de 776.800 hl lapte livrate la procesare, in luna aprilie, alte 70 de miliarde de lei pentru subventiile acordate producatorilor agricoli pentru achizitionarea utilajelor agricole.


MAPDR acorda prime diferite pentru laptele livrat la procesare, in functie de perioada (vara-iarna) si de zona (cimpie sau munte). Pentru luna aprilie prima la lapte a fost de 1.680 lei/litru la cimpie si de 2.160 lei/litru in zona de munte.


Investim orbeste mii de miliarde in agricultura de subzistenta


Subventiile destinate agricultorilor se ridica, in acest an, la suma de 14.000 de miliarde de lei. Statul continua politica sa deficitara de incurajare a agriculturii de subzistenta, in loc sa recurga la masuri concrete pentru a sprijini agricultura de performanta a marilor exploatatii, lucru cerut cu insistenta de Uniunea Europeana, in repetate rinduri. „Aceasta masura nu are nici o eficienta, pentru ca s-a adresat, in general, agriculturii de subzistenta“, a declarat ieri Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar.


Conform acestuia, banii (desi in sume uriase, dupa cum se poate observa) nu sint suficienti pentru micii producatori, intrucit nu acopera decit cel mult patru la suta din costurile de exploatare a unui hectar, iar productia nu se regaseste in piata. „Noi nu sintem impotriva subventiilor, insa consideram ca acesti bani trebuie alocati fermelor mari, care fac agricultura de performanta“, a precizat Nicolae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS