Executivul Primariei Craiova a propus ieri revocarea unei hotariri a CL din 2003, prin care municipalitatea participa cu aport in natura la majorarea capitalului social al SC FOTBAL CLUB „UNIVERSITATEA“ Craiova SA cu 12.373 de metri patrati de teren de linga stadionul „Oblemenco“
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a dispus ieri introducerea pe ordinea de zi a sedintei ordinare din aceasta luna a Consiliului Local (CL) a unui proiect de hotarire privind revocarea unei decizii din 2003 a legislativului local, referitoare la clubul de fotbal Universitatea Craiova. Este vorba de o hotarire controversata, prin care municipalitatea participa la majorarea capitalului social al SC FOTBAL CLUB „UNIVERSITATEA“ Craiova SA, societatea care administra clubul la acea data, cu 12.373 de metri patrati de teren din jurul stadionului „Ion Oblemenco“. Dupa ce GdS a dezvaluit ca o parte din terenuri erau revendicate, hotarirea cu pricina, prin care Dinel Staicu, finantatorul echipei, primea plocon terenurile, nu s-a mai pus in aplicare. In consecinta, Antonie Solomon a propus ieri revocarea ei de consilierii locali la viitoarea sedinta a CL Craiova. „Oricum, nu mai avea nici un rost. Sint unii care au cumparat drepturile litigioase pentru bucati din pamintul respectiv“, a spus Solomon.
O afacere controversata
Pe 17 noiembrie 2003, Consiliul Local (CL) Craiova a decis participarea cu aport in natura (12.373 de metri patrati de teren, situati in apropierea Salii Polivalente) la majorarea capitalului social al SC FOTBAL CLUB „UNIVERSITATEA“ Craiova SA. Finantatorul echipei de fotbal, Dinel Staicu, promisese primariei in schimbul terenurilor actiuni la club la o valoare data de o expertiza ulterioara a aportului in natura. Ulterior, s-a dovedit ca o mare parte dintre terenurile cu pricina erau revendicate de fostii proprietari, in baza Legii nr.10/2001, a retrocedarii imobilelor nationalizate. La momentul votarii hotaririi, consilierii municipali nu stiau ca terenurile pe care tocmai le facusera cadou lui Dinel Staicu erau revendicate. Fostul primar al municipiului, Vasile Bulucea, mintise consilierii in legatura cu regimul juridic al celor 12.373 de metri patrati din jurul stadionului „Oblemenco“. Dupa ce GdS a facut publica intreaga afacere, Corpul de control al primului-ministru, condus pe atunci de Victor Ponta, s-a sesizat si a efectuat o ancheta administrativa atit la primarie, cit si la Prefectura Dolj, care legalizase abuzul de putere al Primariei Craiova. Urmarea a fost ca hotarirea CL Craiova nu a mai fost pusa in practica.
Acum, CL Craiova ar avea cel putin doua motive s-o revoce. Primul ca societatea la care primaria participa cu aport in natura pentru majorarea capitalului social, SC FOTBAL CLUB „UNIVERSITATEA“ Craiova SA, cea care administra clubul de fotbal, s-a transformat in 2004 in SC FC STIINTA „U“ Craiova. Al doilea motiv este ca proprietarii care isi revendica terenurile din zona au inceput sa cistige procesele cu primaria. Spre exemplu, in cazul „Marin“, pe 21 ianuarie 2005, Curtea de Apel Craiova a emis o sentinta definitiva prin care dispune restituirea in natura a suprafetei de 2.373 de metri patrati revendicati de Marin Gh. Marin si Marin M. Eugen. Prin aceasta sentinta, dispozitia nr. 6662 din 15 iulie 2003, emisa de primarul de atunci al Craiovei, Vasile Bulucea, prin care li se respingea restituirea in natura a terenului revendicat de cei doi, a fost anulata.
Se intentasera procese
Cazul „Marin“ este un exemplu pentru modul in care in 2003 primaria craioveana a respins pe banda rulanta cererile de retrocedare in natura a terenurilor de linga stadionul „Oblemenco“, pentru a le face cadou lui Dinel Staicu, generind astfel un val de procese in justitie intentate de cei nemultumiti. La vremea respectiva, fusesera identificati mai multi astfel de proprietari:
Marin Gh. Marin si Marin M. Eugen (dosar 5.290/civ/2003, aflat pe rolul Tribunalului Dolj, Sectia civila, prin care s-a contestat dispozitia primarului cu numarul 6662/15 iulie 2003), Ionescu Alexandru (dosar 7.777/civ/2003, prin care s-a atacat dispozitia primarului nr. 8.155/29 octombrie 2003), Neacsu Alexandrina Paula si Popescu Ileana (dosar nr. 7.927/civ/2003, prin care s-a contestat dispozitia primarului nr. 8161/29 octombrie 2003), Florescu Trofka a formulat primariei cerere de restituire (dosar de notificare nr. 100/N/2001), Agiu Verginica – cerere de restituire in dosarul de notificare nr. 418/N/2001.
Cum a calcat in picioare drepturile mostenitorilor primaria condusa de Bulucea
Iata, pe scurt, povestea expropriatilor lui Ceausescu si a demersurilor facute de Marin Gh. Marin si Marin M. Eugen, pentru a intra in posesia terenurilor mostenite.
Pe 1 iulie 1969, circa 60 de proprietari de terenuri din zona Salii Polivalente au fost expropriati printr-un decret semnat de Nicolae Ceausescu, cu scopul de a imbunatati actualul complex sportiv pe care se afla stadionul „Ion Oblemenco“. In zona se intentiona construirea, printre altele, a unei piscine si a unui patinoar, obiective care insa nu s-au mai realizat. In consecinta, dupa 1990, o data cu aparitia legilor de retrocedare a proprietatii (in special Legea nr. 10/2001), o parte dintre mostenitorii fostilor proprietari si-au revendicat terenurile expropriate.
Unul dintre cazuri este cel al fratilor Marin Gh. Marin si Marin M. Eugen, care au revendicat terenul ca mostenitori ai lui Dobrescu Eugen, numarul 30 pe lista expropriatilor din 1969.
Cei doi mostenitori au depus la Primaria Craiova o notificare prin care solicitau retrocedarea in natura a suprafatei de 2.373 de metri patrati, teren intravilan situat in Craiova, la adresa str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 17, chiar linga stadionul echipei de fotbal Universitatea Craiova.
Ei isi motivau cererea prin aceea ca terenul in cauza este liber de constructii si, in consecinta, nu exista nici un motiv sa nu fie retrocedat in natura. Primaria le-a respins insa cererea, pe motiv ca terenul revendicat este domeniu public, conform exproprierii de pe 1 iulie 1969.
Pe 15 iulie 2003, primarul de atunci al orasului, Vasile Bulucea, a dat dispozitia nr. 6.662, prin care a respins cererea de retrocedare in natura formulata de Marin Gh. Marin si Marin M. Eugen (prin notificarea nr. 426/N/2001), sub motiv ca terenul solicitat face parte din proprietatea publica a municipiului (conform HG 305/2000 si HG 965/2002), fiind inclus in incinta complexului stadion „Ion Oblemenco“. Dosarul de retrocedare a luat urgent calea Prefecturii Dolj, cu propunerea de acordare a masurilor reparatorii, prin echivalent sub forma despagubirilor banesti (eventual titluri de valoare), la valoarea ceruta de solicitanti.
Doi ani de procese
In decursul celor 30 de zile legale de atac a dispozitiei in cauza, mostenitorii care se considerau nedreptatiti au dat in judecata Primaria Craiova. Pe 30 august 2003, cei doi au cerut in instanta, prin avocatul Silviu Preoteasa, anularea dispozitiei nr. 6.662, privind acordarea de despagubiri si restituirea integrala, in natura, a celor 2.373 de metri patrati, de pe strada Ecaterina Teodoroiu, nr. 17. Argumentele invocate de reclamanti: faptul ca, desi au fost expropriati pentru o cauza de utilitate publica, nu au primit niciodata despagubiri aferente terenului in cauza; din 1 iulie 1969, data exproprierii, terenul a ramas neutilizat, ceea ce le-ar da dreptul sa ceara restituirea in natura a acestuia. In plus, o data ce obiectivele exproprierii nu s-au realizat, in conditiile aparitiei unor noi reglementari in ceea ce priveste exproprierile (in 1994), ar fi necesare noi declaratii de utilitate publica (reinnoite anual), care nu ar exista pentru a justifica refuzul primariei.
Dupa doi ani de proces, cei doi au in favoarea lor o hotarire judecatoreasca definitiva a Curtii de Apel Craiova.