23.4 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMii de craioveni s-au inghesuit sa ia agheasma „lecuitoare de boala“

Mii de craioveni s-au inghesuit sa ia agheasma „lecuitoare de boala“

Sarbatoarea Botezului Domnului a adunat ieri, inca de la primele ore ale diminetii, la bisericile din Craiova, mii de enoriasi. Atit lacasele de cult din cartiere, cit si cele din centrul orasului au fost luate cu asalt de credinciosi. Oamenii au profitat de vremea extrem de calda pentru aceasta perioada si au venit sa ia agheasma. Credinta populara ca in ziua de Boboteaza ar trebui sa fie un ger de ingheata pietrele a fost ieri infirmata, temperaturile in Craiova depasind zece grade Celsius.

La Biserica „Sfintul Dumitru“, slujba de Boboteaza a fost oficiata de un sobor de preoti.

Desi liturghia se oficia in incinta bisericii, rindul de oameni format afara se intindea pe zeci de metri. Acestia au avut posibilitatea sa asculte slujba datorita difuzoarelor montate in afara bisericii.

Pentru a se evita aglomeratia si imbulzeala, in zona s-au aflat efective de jandarmi care au asigurat ordinea, iar in jurul butoaielor cu apa au fost montate grilaje metalice. Nici „comerciantii“ dornici sa scoata un ban nu au scapat ocazia de a-si face aparitia la biserica. La preturi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei, vinzatorii ofereau oamenilor busuiocul „aducator de noroc“.

Vremea din ziua de Boboteaza prevesteste o vara calduroasa

Craiovenii s-au conformat si in acest an vechiului rit, care spune ca in momentul luarii agheasmei este bine sa se creeze imbulzeala. Acest obicei are la origine credinta conform careia agheasma luata inaintea altora e „mai buna pentru dragoste, cinste, maritis“. Imbulzeala creata in momentul in care apa sfintita a inceput sa fie impartita a creat un adevarat haos. Virstnicii au impartit cu darnicie tinerilor citeva sfaturi pentru sarbatoarea Botezului Domnului.

„Din agheasma este bine sa bea toti membrii casei. Este bine sa puneti agheasma chiar si in mincarea vitelor sau animalelor de casa. Agheasma ramasa este bine sa fie pastrata intr-o sticla, la icoane, fiind, se zice, «lecuitoare de orisice boala». Chiar si copiii morti nebotezati puteau fi botezati daca mamele lor carau sapte ani la rind, de la sapte biserici, agheasma mare si le stropeau mormintele. Va dati seama cit de mare trebuie sa fie increderea oamenilor in puterea vindecatoare a apei sfintite, daca s-a ajuns pina la astfel de practici“, a povestit Ileana Cristea, pensionara. Alti credinciosi ofereau chiar preziceri meteorologice pentru anul in curs, ghidindu-se dupa starea vremii din ziua de Boboteaza.

„Ploaia de Boboteaza prevesteste o iarna lunga, dar cum timpul este frumos se anunta o vara pe masura. Se spune ca oricine intra in aceasta zi in apa este aparat de toate bolile. Pe timpuri, sfintirea apei se facea intr-un loc special amenajat linga o fintina sau o apa curgatoare, fetele urmarind momentul in care iesea preotul din biserica. Daca vedeau prin preajma un flacau calare pe un cal alb, insemna ca aveau toate sansele sa se marite in anul respectiv! Si acum, in unele comune din tara se mai pastreaza acest obicei. Se mai spune ca, atunci cind preotul arunca in apa crucea, dracii ies din apa si o iau la fuga“, a povestit Maria Cretu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS