Extinderea retelei de gaze naturale se va realiza, incepind din acest an, exclusiv cu banii proveniti din bugetul SC DISTRIGAZ SUD, filiala Craiova. Daca pina in 2005 o parte din investitii erau suportate din vistieria primariei, in prezent, societatea de gaze este singura in masura sa realizeze astfel de actiuni. Cei mai afectati de noile decizii sint craiovenii care nu beneficiaza de luxul de a avea gaze naturale. O parte dintre ei sustin ca in aceasta situatie nici peste citiva ani nu vor putea renunta la incalzirea cu lemne, deoarece lucrarile de extindere avanseaza in ritm lent. Conform legislatiei in vigoare, reteaua de gaze poate fi extinsa numai daca se apreciaza ca va aduce eficienta economica institutiei. De asemenea, trebuie sa exista deja pe strada respectiva o conducta de gaze si sa aiba capacitatea de a transporta debitul solicitat.
„Nu mi se pare corect. Daca la mine pe strada doar eu si inca doi vecini sintem de acord sa platim pentru a avea gaze, iar ceilalti nu au bani sau pur si simplu nu vor, accesul ne va fi refuzat. Va trebui probabil sa dam spaga pentru a avea ce ne dorim. Cred ca era mai bine inainte, acum sigur vor fi mai putine investitii“, a spus un pensionar.
Cresterea pretului nu ii afecteaza pe viitorii abonati
In HG nr. 1043/2004 se stipuleaza ca, in cazul in care societatea refuza cererea solicitantului, aceasta va fi inregistrata in baza de date, iar in timp se va analiza posibilitatea de a oferi un raspuns pozitiv. Craiovenii care vor avea insa norocul sa se numere printre „fericiti“ trebuie sa iasa invingatori din lupta cu birocratia, deoarece vor fi nevoiti sa completeze o serie de acte. Desi contravaloarea tarifului de racordare nu este semnificativa, cei in cauza trebuie sa mai scoata din buzunare citeva milioane pentru a face platile necesare catre firma care ulterior executa lucrarile din incinta gospodariei viitorului consumator. In prezent, institutia agreeaza citeva astfel de societati, ale caror nume pot fi cunoscute la sediul DISTRIGAZ.
„O data cu acest val de scumpiri nici nu stiu citi o sa mai doreasca sa isi faca astfel de bransamente, chiar daca ar exista destui bani pentru investitii. Chiar daca partea cea mai mare este suportata de DISTRIGAZ, si craioveanul beneficiar trebuie sa achite catre noi o suma destul de frumusica“, a declarat reprezentantul unei firme autorizate.
In ciuda noilor scumpiri la gaze naturale, care au intrat in vigoare in 2005, cei mai multi craioveni care asteapta de ani de zile sa aiba acces la acestea sustin ca vor insista in continuare, pina cind vor primi un raspuns pozitiv.