24.4 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNereguli de sute de miliarde de lei la Consiliul Local Craiova si la Consiliul Judetean Dolj

Nereguli de sute de miliarde de lei la Consiliul Local Craiova si la Consiliul Judetean Dolj

Camera de Conturi Dolj a descoperit nereguli de sute de miliarde de lei in evidentele financiar contabile ale mai multor consilii locale orasenesti si comunale din Dolj, dupa cum se arata in raportul de activitate privind exercitiul financiar pe anul 2003. La controlul efectuat la Consiliul Local Filiasi cu privire la legalitatea, realitatea si exactitatea evidentelor contabile, controlorii Camerei au scos la iveala faptul ca active in valoare de aproape 500 de milioane de lei nu fusesera inventariate. Aceeasi situatie a fost descoperita si la Consiliul Local Bailesti, iar la Consiliul Judetean Dolj, controlul a scos la iveala neinventarierea a trei drumuri judetene in valoare de 65,9 miliarde de lei, care erau inregistrate in evidenta contabila. Probleme au aparut si in privinta operatiunilor patrimoniale, precum si in ceea ce priveste incasarile si platile la Consiliile Locale Craiova, Calafat, Salcuta, Macesu de Sus si Macesu de Jos. Daca, spre exemplu, Consiliul Local Craiova a uitat sa inregistreze in evidenta contabila obligatii de plata de 309 miliarde de lei reprezentind contravaloarea facturilor neachitate privind iluminatul public, CL Calafat nu a inregistrat in contabilitate actiunile de 106 miliarde de lei detinute la cele doua societati comerciale la care este actionar unic.

Venituri denaturate din cauza supradimensionarii datoriilor

De asemenea, nu au fost inregistrate contabil nici creante bugetare de 12 miliarde de lei pina la finele anului 2003. Camera de Conturi a descoperit ca atunci cind nu au lipsit cu desavirsire, inregistrarile din contabilitate au fost eronate, denaturind in acest fel veniturile si cheltuielile. Este cazul Consiliului Local Craiova, unde, prin supradimensionarea obligatiilor cu 5,6 miliarde de lei prin stabilirea si evidentierea unor dobinzi si penalitati de intirziere pentru firmele aflate in faliment, veniturile au fost denaturate, dupa cum rezulta din raportul Camerei de Conturi. Alta neregula descoperita se refera la supradimensionarea obligatiilor datorate de unii contribuabili ca urmare a operarilor eronate. Totodata, patrimoniul Consiliului Local Craiova, al Consiliului Judetean Dolj si cel al comunei Salcuta au fost subevaluate cu 1.650 de miliarde de lei, din cauza efectuarii incorecte a reevaluarilor dispuse de OG nr. 81/2003. Raportul Camerei arunca o pata neagra asupra sistemului de colectare a taxelor si impozitelor aferente bugetului local in 2003, veniturile proprii progamate fiind realizate in proportie de 86%, iar nerealizarile ridicindu-se la suma de 106 miliarde de lei. Cu toate acestea, conform raportului mentionat, „controlul constata ca volumul veniturilor bugetare proprii nu exprima potentialul real al judetului“ din doua motive: primul face referire la veniturile suplimentare de 2,9 miliarde de lei constind din obligatii bugetare datorate bugetului local, dar neevidentiate si necalculate. Cel de-al doilea se refera la veniturile bugetare evidentiate, dar neincasate in suma de 277 de miliarde de lei, constind in creante bugetare neurmarite pentru incasare prin utilizarea procedurilor legale.

Taxa de construire pe valoarea declarata initial – paguba de 1,6 miliarde de lei

Un exemplu elocvent in acest sens este raportul cu privire la verificarea modului in care a fost regularizata taxa aferenta autorizatiilor de construire eliberate persoanelor juridice in 2002, dar cu termen de finalizare in 2003. Luind la puricat zece dosare care contineau documente referitoare la eliberarea de autorizatii, controlorii Camerei au gasit sapte cazuri pentru care taxa de autorizare nu fusese regularizata. Conform raportului, valoarea lucrarilor declarata initial era de 36 de miliarde de lei, iar cea finala se apropia de 200 de miliarde de lei. Luind in calcul diferenta de 162 de miliarde de lei, controlorii au stabilit o taxa suplimentara de 1,6 miliarde de lei.

Nici Consiliul Judetean Dolj nu s-a lasat mai prejos. La solicitarea Romtelecom prin Directia de Telecomunicatii Dolj, Consiliul Judetean a incheiat un contract avind ca obiect utilizarea de catre Romtelecom a drumurilor si zonelor aferente acestora, pretul fiind stabilit in functie de marimea suprafetei utilizate si a numarului de instalatii sau echipamente amplasate. Totodata, au fost luate in calcul si tarifele aprobate prin hotarirea Consiliului Judetean, cu precizarea ca acestea vor fi actualizate in functie de amplasarea unor obiective noi. Ceea ce s-a si intimplat, Romtelecom instalindu-si 125 de noi echipamente de telecomunicatii in 2003. Cu toate acestea, Consiliul Judetean Dolj nu a solicitat datele necesare recalcularii valorii contractului, suma restanta calculata de controlorii Camerei ridicindu-se la aproximativ 1,5 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS