20 C
Craiova
sâmbătă, 19 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGerul si lenea i-au tinut in case pe alegatorii din Olt

Gerul si lenea i-au tinut in case pe alegatorii din Olt

Cetatenii cu drept de vot din judetul Olt nu s-au inghesuit la urne nici ieri. Din cauza gerului naprasnic, dar nu numai, acestia au preferat sa stea la caldura, in fata televizoarelor, si sa lase in seama altora stabilirea rezultatului bataliei electorale. La ora 9.00, de la cele 339 de sectii de vot din judet se raportase o prezenta la urne de 2,72%, trei ore mai tirziu proportia nu depasea zece la suta, pentru ca la ora 15.30 sa se inregistreze o prezenta de 24%. Totusi, au existat unele diferente fata de alegerile din primul tur. In primul rind, cei mai silitori votanti au fost, cel putin in prima jumatate a zilei, alegatorii din orase, cei din mediul rural dovedindu-se pentru prima data in ultimele doua cicluri electorale mai lenti. La ora 12.00, doar 9,37% dintre alegatorii din mediul rural isi exprimasera optiunea electorala, fata de 10,53%, cit se inregistra in mediul urban; la ora 15.30, raportul se inversase, alegatorii de la sate votind in proportie de 24,29%, fata de 23,41% in orase. Numarul neregulilor sesizate a fost mai mare decit in primul tur, judetul Olt clasindu-se pe tot parcursul zilei de ieri in „topul“ contestatiilor electorale.

Preotul politician si fluturasii electorali din cabine

Parca pentru a recupera terenul pierdut la primul tur de scrutin, cind Alianta Dreptate si Adevar (D.A.) PNL-PD a inaintat la Biroul Electoral Judetean (BEJ) Olt mai multe contestatii referitoare la unele gesturi electorale considerate ilegale facute de principala contracandidata, Uniunea Nationala PSD+PUR, de data aceasta rolurile s-au inversat. Sustinatorii lui Adrian Nastase au reclamat la BEJ tot ce se putea. Acestia au sesizat ca in comuna Mihaiesti, in noaptea de 11 spre 12 decembrie, reprezentantii Aliantei D.A. au continuat campania electorala, lipind afise cu Traian Basescu, distrugind afisele electorale ale candidatului Uniunii la presedintie si scriind cu vopsea direct pe asfalt diverse mesaje electorale in zona sectiilor de votare. In comuna Colonesti, in seara zilei de 11 decembrie, preotul Nelu Sandu ar fi condus autoturismul in stare de ebrietate pe raza comunei, raspindind materiale de propaganda ale Aliantei D.A. si rupindu-le pe cele ale Uniunii PSD+PUR. In aceeasi comuna, deputatul PNL Aurelian Pavelescu s-a ciocnit, in Sectia de votare nr. 142, cu primarul localitatii, Nicolae Stan. Vizibil deranjati de faptul ca se vad intr-un loc in care nici unul nu avea ce sa caute, cei doi oameni politici s-au luat la harta, sfirsind prin a se ameninta reciproc ca se vor reclama la BEJ. In final, numai primarul s-a tinut de promisiune.

Reprezentantii Uniunii PSD+PUR au mai contestat, de asemenea, faptul ca, la Slatina, in cabinele de votare din cadrul Sectiilor nr. 9 si nr. 18 s-au gasit fluturasi cu mesajul „Votati Alianta D.A.“. Alte trei sectii de votare din oras, respectiv cele cu numerele 1, 2 si 3, se pare ca ar fi fost vizitate de consilierul municipal Ion Popa, care, avind o esarfa si un fular inscriptionat cu insemnele Aliantei D.A., a facut publicitate aliantei politice pe care o reprezinta. Valeria Smaranda, presedintele BEJ Olt, a declarat ca in toate cazurile a fost solicitata interventia politiei pentru efectuarea de cercetari.

Haos la Spitalul Judetean din Slatina

Si persoanele care au tranzitat judetul au votat. Pentru cetatenii cu drept de vot aflati in aceasta situatie au fost amenajate sapte sectii de votare, in celelalte sectii din judet fiind interzisa folosirea listelor speciale de tip II. La Sectia nr. 37, amenajata in cadrul Liceului IPTAPA Slatina, pina la ora 11.30, votasera aproximativ o suta de „straini“, pentru ca trei ore mai tirziu numarul lor sa ajunga la 400. Majoritatea votantilor pe listele speciale care au sustinut si demonstrat cu acte in regula ca nu au domiciliul in municipiu proveneau din Bucuresti.

O situatie aparte s-a inregistrat la Spitalul Judetean Slatina. Sectia de vot nr. 43, amenajata in holul spitalului, a avut doua cabine. Liste permanente nu au existat din cauza ca numarul pacientilor nu este constant, iar cele suplimentare, intocmite de fiecare sectie in parte, nu au fost luate in considerare. Divergentele au aparut in momentul in care s-a discutat despre situatia personalului medical, membrii sectiei nestiind daca acestia pot sau nu sa voteze in sectia din spital. Situatia ar fi putut fi rezolvata, deoarece, vineri dupa-amiaza, Biroul Electoral Central a anuntat ca personalul medical din spitale ori din centrele de ingrijire, care ieri a lucrat in ture, ar putea sa voteze in sectiile amenajate la locurile de munca. Or, la sedintele de instruire la care au participat presedintii de sectii, acestora li s-a comunicat ca va putea vota numai personalul medical care este de garda in ziua respectiva, care lucreaza mai mult de 12 ore si nu se poate prezenta la vot la sectiile unde au fost arondati.

Adevarata problema a aparut insa atunci cind unul dintre observatorii acreditati la sectia din cadrul spitalului slatinean a intrebat cum se va verifica cine lucreaza in tura si cine este liber in ziua alegerilor. Reprezentantii sectiei au spus ca problema a aparut din cauza lipsei unei liste cu personalul medical aflat in unitate in intervalul 7.00-19.00, deoarece nu s-a putut stabili care medic, asistent ori infirmier este de serviciu. „E prima oara cind vad faxul primit de la Ministerul Sanatatii. Am sunat la BEJ, pentru ca unora dintre reprezentantii partidelor nu li se pare corect ceea ce se intimpla. Biroul Electoral Judetean mi-a comunicat ca trebuie sa se tina cont si de Ordinul Ministerului Sanatatii. S-a discutat despre niste liste, care ar fi putut fi intocmite, adica cele in care sa fie trecut numele celor care lucreaza in ture astazi. Vom merge pe incredere. Eu o sa tin seama de ce este scris in aceasta hirtie si reprezentantii BEJ. Cui sa ma pling ca sint astfel de neintelegeri?“, a spus presedinta Sectiei nr. 43, Maria Constantin, la vederea faxului cu modalitatea de votare de catre personalul medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS