Primaria Craiova a gazduit la inceputul acestei saptamini seminarul „Capacitatea regionala de absorbtie a fondurilor structurale europene dupa aderare“, care face parte din Planul National de Dezvoltare (PND), primul de acest gen, care va fundamenta accesul Romaniei la Fondurile Structurale ale Uniunii Europene (UE). Programul se desfasoara in perioada 15-25 noiembrie, in mai multe orase ale tarii, Craiova fiind primul centru unde s-au demarat discutiile pe aceasta tema. Printre participanti s-au numarat viceprimarul Sorin Iordache, reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, ai Agentiei pentru Dezvoltare, experti ai diferitelor proiecte nationale, autoritati locale. Temele abordate au fost legate de pregatirile Romaniei pentru Fondurile Structurale si Fondul de Coeziune ale Uniunii Europene, realizarea si dezvoltarea sistemului de implementare pentru Programul Operational Regional pentru 2007-2013 si constituirea sistemului de identificare a proiectelor. Romania, in calitate de candidat la statutul de membru UE in 2007, are un potential foarte mare de a cistiga substantial de pe urma politicii UE de Coeziune Economica si Sociala dupa aderare. Raportat la nivelul Doljului, acest lucru ar aduce niveluri de investitii publice mult mai mari decit cele existente in prezent.
Principalele teme de dezvoltare ale Programului Operational Regional (POR) pot contine: imbunatatiri funciare pentru terenurile abandonate si pregatirea spatiilor pentru noi activitati economice, lucrari locale de protectie a mediului, dezvoltarea retelelor de transport locale si regionale, renovarea si extinderea centrelor de sanatate si educationale, promovarea turismului, consilierea si sprijinirea IMM-urilor de pe plan local etc. POR va fi sprijinit prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) cu cofinantare din surse romanesti. Fiecarei regiuni ii va fi alocata o anumita suma pentru POR, avind la baza dimensiunea si populatia sa, problemele socio-economice si oportunitatile sale de dezvoltare. Un punct cu o importanta aparte pentru viitorii beneficiari este ca Fondurile Structurale opereaza pe un principiu de rambursare, deci nu se efectueaza plati in avans catre acestia in cadrul FEDR.
Programele vor fi monitorizate
Proiectele din cadrul acestui program reprezinta lucrul cel mai important, indiferent cit de bune sint sistemele sale de management. Trebuie sa se constituie la timp un proces solid de identificare a proiectelor de buna calitate, inclusiv cofinantarea aferenta, pentru a absorbi resursele care vor fi puse la dispozitie prin POR. Pentru Fondurile Structurale trebuie pregatite diverse organizatii pentru ca acestea sa inainteze o mai mare diversitate de proiecte si scheme, precum si pentru a imbunatati calitatea acestora. Este probabil ca in procesul de evaluare si selectie a proiectelor sa se acorde un rol mai mare parteneriatelor locale si celor tematice de la nivel regional. Implementarea POR va fi supervizata de un Comitet de Monitorizare a Programului, din componenta caruia vor face parte reprezentantii mai multor grupuri de interese.