• Municipalitatea spune ca nu are bani de xerox si ii invita pe juristii DGFP sa studieze dosarele „la sursa“ • Chiar daca primesc titluri de valoare drept compensare, beneficiarii nu stiu la ce societati pot depune actele
Cind isi vor recupera bunurile sau contravalorea acestora, persoanele din Dolj care au depus cereri in acest sens conform Legii nr. 10/2001? La aceasta intrebare nu stiu sa raspunda nici primaria, nici prefectura, cu atit mai putin cei care ar trebui sa beneficieze de masuri reparatorii. Dupa trei ani de la aparitia legii, cele doua institutii sint inca la faza de dosar sau de negociere cu beneficiarii. Pe linga bani sau retrocedarile in natura, doljenii pot primi in schimb si titluri de valoare nominala sau actiuni la societatile din portofoliul statului aflate in curs de privatizare. Tergiversarea lucrurilor a determinat Finantele Publice sa ceara primariei urgentarea predarii dosarelor pentru verificare, altfel cei care vor primi titlurile de valoare nu vor mai avea unde sa le investeasca.
Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a fost luata cu asalt in ultima vreme de primarii si secretarii primariilor din judet pentru rezolvarea situatiei titlurilor de valoare. Surse din Finante au declarat ca, daca ar fi sa ia o decizie pe baza informatiilor detinute in prezent, ar trebui sa dea avize negative unor oameni care nu au nici o vina. „Le-am cerut celor din primarie sa ne dea dosarele pentru a verifica si noi care este situatia reala, dar ne-au spus ca nu pot sa faca copii la atitea hirtii pentru ca i-ar costa foarte mult“, a declarat pentru GdS un functionar din DGFP. Probleme mari au aparut in dosarele care fac referire la imobilele demolate pe vremea comunistilor, a caror valoare trebuie calculata la nivelul anului in care au fost demolate propriu-zis, fara adaugarea nici unui coeficient de indexare. „Transformam valoarea cladirii demolate in dolari la cursul din vremea respectiva, iar apoi inmultim cu valoarea dolarului de astazi. Oamenii s-au adresat expertilor, care au scos in urma evaluarii sume de miliarde de lei“, a mai spus functionarul din Finante.
Pentru a evalua corect situatia, Finantele au nevoie insa de dosare pentru ca, pe baza avizului consultativ al acestora, consiliul local ia o decizie definitiva in privinta dosarului. Finantele se pling ca, pina in prezent, aproape 80 de primari, secretari de primarii sau persoane fizice au venit sa reclame situatia existenta. „Au venit din tot judetul, chiar si de la Cluj sau Braila, dar noi sintem functionari ai Ministerului de Finante, nu ai Ministerului Administratiei si Internelor“, a adaugat functionarul din DGFP.
Primaria da vina pe Finante
Seful Departamentului juridic din primarie, Eugen Titoiu, a declarat ca nu a trimis Finantelor nici un dosar pentru ca municipalitatea nu are bani de xerox. „E o chestiune de logistica. Nu putem sa facem copii la 5.000 de dosare, pentru ca am epuiza tot bugetul primariei. Le-am spus sa vina un reprezentant al lor sa le verifice aici, pentru ca nu putem sa avizam fiecare pagina in parte“, a declarat Titoiu. Cele 5.000 de dosare au venit pe adresa primariei in urma cu patru luni de la prefectura, unde au zacut doi ani. Dintre acestea, peste 4.800 sint complete, iar pentru 400 s-au purtat negocieri cu beneficiarii in privinta sumelor.
Prefectura tine partea primariei
Marian Mirea, consilier juridic in cadrul prefecturii, spune ca legea nu a fost interpretata unitar si de aceea s-a ajuns in aceasta situatie. „Nu se intimpla numai la noi, ci in toata tara. Am trimis dosarele la primarie dupa ce le-am analizat si noi, in prezent raminind la prefectura doar acelea cu probleme. Legea nr. 10/2001 trebuia completata cu norme de aplicare care au si aparut in 2003, prin HG nr. 498. Pina la aparitia ei nu se stia clar cum va fi aplicata legea si care va fi cuantumul despagubirilor. Nici varianta actuala nu este foarte clara“, a precizat Mirea. Acesta spune ca greseala a aparut de la inceput, deoarece dosarele trebuia preluate de primarie. „Lumea a auzit ca la prefectura se depun dosare pentru cei care cereau bani drept despagubiri. Si atunci au dat navala toti ceilalti“, a mai spus Mirea.
Ce puteti face cu titlurile de valoare primite ca despagubiri
Stringerea datelor la dosar a fost ingreunata si de dificultatile aparute la colectarea dovezilor. Practic, valoarea imobilelor se poate stabili si pe baza declaratiilor martorilor din acea vreme sau a mostenitorilor, acestia din urma asumindu-si responsabilitatea pentru cele declarate. In cazul in care consiliul local decide sa nu va despagubeasca cu bani sau in natura, singura solutie ramin titlurile de valoare sau actiunile la o societate de stat, chiar daca numarul lor scade sau, mai rau, valoarea de piata tinde spre zero. E greu de crezut ca statul va accepta sa ofere actiuni ca despagubire la societati cum ar fi CEC sau Banca Comerciala, pentru simplul motiv ca prin vinzarea acestora obtine sume importante de bani. Cel mai probabil, oferta statului se va limita la societati fara valoare sau cu datorii mari la buget. Chiar daca va incapatinati sa investiti titlurile primite, nu aveti cum sa o faceti, pentru ca nimeni nu stie cum se face acest lucru. Singura certitudine este faptul ca aveti la dispozitie sapte ani sa va hotariti care societati va fac cu ochiul. Solicitantii asteapta cu nerabdare ziua in care va fi despagubita prima persoana. Judecind dupa viteza cu care se misca lucrurile in prezent, singura solutie este sa va inarmati cu rabdare. Aveti nevoie de asa ceva.