Craiovenii vor plati de la 1 august aproape 900.000 de lei pentru o gigacalorie. Oficialii sustin ca acest lucru va duce la majorarea facturilor cu 15 procente. Locuitorii municipiului Craiova se vor confrunta si cu reducerea subventiilor, in timp ce repartitoarele de costuri vor mai scoate din buzunarele cetatenilor alti bani.
Craiovenii vor plati mai scump incepind cu prima zi a lunii august costul unei gigacalorii. Oficialii au confirmat miercuri ca pretul national de referinta al gigacaloriei va creste de la 1 august cu 12%. Potrivit reprezentantilor Regiei de Termoficare, craiovenii vor plati pentru o gigacalorie aproape 900.000 de lei, factura pentru apa calda si caldura urmind sa creasca pe masura consumului. „Nu putem estima deocamdata costurile exacte; asteptam sa apara toate precizarile in Monitorul Oficial. Populatia plateste in prezent 800.000 de lei pentru o gigacalorie“, a declarat ing. Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova. Oficialii sustin ca majorarea pretului national de referinta va genera facturi mai mari doar pentru acele blocuri care au ramas necontorizate. „In Craiova, Regia de Apa a contorizat 95 la suta din cele 3.000 de blocuri, in timp ce in cazul Regiei de Termoficare, aceasta actiune s-a realizat in proportie de numai 35 la suta. O ordonanta de guvern data in acest an obliga furnizorii de utilitati sa realizeze contorizarea la nivel de bloc si scara, pina in 2006, in caz contrar fiind prevazute amenzi cuprinse intre 300 si 500 de milioane de lei. Prin aceasta actiune se urmareste ca oamenii sa nu mai suporte costul pierderilor din retea“, a declarat Marian Giubelan, sef Serviciu Coordonare a asociatiilor de proprietari din Craiova. Asociatiile de locatari din Craiova datoreaza peste 500 de miliarde de lei Regiei de Termoficare. Subventiile primite de la guvern pentru ajutorarea celor cu venituri mici vor fi reduse in fiecare an, urmind ca, pina in 2007, craiovenii, chiar si cu venituri dintre cele mai mici, sa nu mai fie ajutati de stat pentru a-si achita factura la caldura.
Craiovenii vor plati si repartitoarele de costuri
Planul de contorizare la nivelul municipiului Craiova prevedea initial montarea contoarelor pentru toate scarile de bloc pina la sfirsitul acestui an. Termenul a fost insa prelungit tot de guvernanti, astfel ca autoritatile craiovene nu mai sint nevoite sa se grabeasca, pentru a monta gigacalorimetre la nivelul tuturor scarilor din oras. Potrivit noilor grafice, procesul de contorizare va trebui sa se incheie pina la sfirsitul lunii iulie 2006. „Cei de la Termo au achizitionat contoare si au montat 900 dintre ele. Sint insa blocuri cu mai multe scari sau mai multe etaje, astfel ca numarul de aparate de masura necesar va urca undeva la 3.500-4.000 de bucati, la cele aproximativ 3.000 de blocuri din Craiova“, a precizat Marian Giubelan. Pe linga procesul de scumpire, proiectul de act normativ ce trebuie avizat prevede montarea repartitoarelor de costuri, lucru care le va da posibilitatea abonatilor la sistemul de furnizare a energiei termice in sistem centralizat sa consume exact cit pot plati.
Costul acestor repartitoare va fi suportat tot de beneficiari, adica de populatia municipiului Craiova. Cum aparatele au preturi destul de mari, craiovenii vor apela, cel mai probabil, la sistemul de plata in rate pentru a putea indeplini asemenea obligatii fata de stat. Actiunea de montare a repartitoarelor de costuri are ca termen de finalizare data de 31 iulie 2007. Craiovenii vor scoate din buzunar pentru astfel de contoare moderne, in functie de numarul de camere, pina la 200 de euro. Potrivit prevederilor Legii serviciilor publice de gospodarie comunala nr. 326/2001 si OUG nr. 73/2002, privind organizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat, masurarea cantitatilor de energie termica furnizate prin intermediul sistemelor publice centralizate apartinind unitatilor administrativ-teritoriale pentru incalzire si pentru apa calda de consum este obligatorie.
Facilitati pentru craiovenii cu venituri reduse
Furnizorii de energie termica au obligatia sa avizeze solutia de contorizare, la nivel de bransament de imobil sau scara, precum si solutia tehnica de contorizare individuala la nivel de apartament, respectiv solutia tehnica de montare a repartitoarelor de costuri la nivel de apartament. Primaria Craiova are obligatia de a-i sprijini, prin acordarea de facilitati, pe toti cei care isi vor monta aceste sisteme de contorizare individuala la nivel de apartament, dupa caz, prin acordare de consultanta gratuita, sau prin asigurarea de facilitati pentru achizitionarea si montarea lor. Pina la 30 septembrie 2004, programele de contorizare trebuie comunicate de municipalitatea craioveana Ministerului Administratiei si Internelor. Regia de Termoficare si Primaria Craiova vor fi cele doua institutii care va trebui sa sprijine persoanele fizice cu venituri reduse sa-si monteze repartitoare de caldura si contoare. Legea permite regiei, de exemplu, sa suporte pentru astfel de persoane din bugetul propriu montarea acestor aparate, insa cu conditia ca suma intreaga sa fie recuperata in termen de maximum trei ani. Costurile vor fi introduse in facturile curente. Noua hotarire de guvern mai obliga societatea de termoficare ca, pina la inceputul anului viitor, sa-si puna la punct un sistem de plata a facturilor prin card, prin internet si prin posta sau prin unitati bancare. In cazul in care Regia de Termoficare Craiova nu va respecta termenele prevazute de aceasta hotarire, risca sa fie amendata cu sume cuprinse intre 300 si 500 de milioane de lei.