22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariul mediu net a crescut, in noiembrie 2001, la 3,31 milioane de lei

Salariul mediu net a crescut, in noiembrie 2001, la 3,31 milioane de lei

Salariul mediu net inregistrat in ansamblul economiei romanesti a crescut, in luna noiembrie a anului trecut, cu 3,2% fata de luna precedenta, la 3.314.260 de lei, in timp ce salariul mediu brut a consemnat o crestere de 4,1%, atingind 4.719.732 de lei, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica.

Rata inflatiei in aceeasi perioada a fost de 2,7%. Salariul mediu net inregistrat in agricultura au fost de 2,39 milioane de lei, in vreme ce veniturile angajatilor din industrie s-au ridicat la 3,41 milioane de lei. In cele mai multe ramuri economice au fost inregistrate cresteri salariale ca urmare a primelor si adaosurilor de Craciun, a indexarilor, productivitatii in crestere si a platii orelor suplimentare. Veniturile nete au scazut in citeva ramuri economice.

Astfel, in agricultura, industria miniera, a celulozei, hirtiei si cartonului, constructiilor metalice si a produselor din metal, salariile nete au scazut cu pina la 3,6% fata de luna precedenta, in conditiile in care in luna octombrie au fost acordate prime. Dificultatile financiare si scaderea productiei au dus la micsorarea cu 3,8% a veniturilor salariatilor din industria de extractie a petrolului si a gazelor naturale. Salariul mediu net cel mai ridicat, de peste 11,4 milioane de lei, a fost inregistrat in cadrul institutiilor financiare si bancare.

Pe locurile urmatoare in topul celor mai mari salarii se afla cele din transporturile aeriene, situate la 7,85 milioane de lei, si cele din industria tutunului, de 7,6 milioane de lei.

Cea mai mare rata de crestere fata de luna precedenta, de 49,1%, a fost in institutiile financiare si bancare. Majorari importante au mai fost consemnate in industria de tehnica de calcul si de birou – 24,4%, masini si aparate electrice – 13,7% si transporturi aeriene – 13,2%. Cele mai mici salarii nete, de 1,9 milioane de lei, le-au obtinut angajatii din industria de prelucrare a lemnului, cu exceptia activitatilor de productie de mobila.

Salarii semnificativ sub medie au primit si lucratorii din industria pielariei – 2,11 milioane de lei, din industria confectiilor – 2,15 milioane de lei, precum si cei din hoteluri si restaurante – 2,15 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS