19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNici un roman nu a plecat spre o tara din spatiul Schengen

Nici un roman nu a plecat spre o tara din spatiul Schengen

In primele 48 de ore din noul an, prin Vama Portile de Fier I au iesit din tara 191 de romani si au intrat aproximativ 200 de turisti romani si straini. Comparativ cu media zilnica, de aproximativ 1.300 de turisti, numarul celor care au tranzitat principalul punct de frontiera din Mehedinti a scazut de cind au fost eliminate vizele pentru cei ce doresc sa ajunga in spatiul Schengen.

De la inceputul acestui an, romanii care vor sa calatoreasca in strainatate trebuie sa aiba asupra lor, la iesirea din tara, asigurare medicala, biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a masinii, precum si bani pentru cel putin cinci zile. Suma minima pe care turistul trebuie sa o prezinte este de 250 de euro (poate fi si echivalentul in orice valuta), daca merge intr-o tara vecina, si de 500 de euro pentru spatiul Schengen. Daca vizita dureaza mai mult, pentru fiecare zi in plus de sedere se adauga la suma necesara inca 50 de euro, respectiv 100 de euro.

Noile reglementari i-au speriat atit pe mehedintenii care se ocupau cu micul trafic peste frontiera romano-iugoslava, dar si pe majoritatea turistilor romani. „Credem ca situatia se va reglementa in perioada urmatoare, iar numarul celor care vor tranzita vama va creste treptat. A fost si inceput de an si oamenii nu cunosc inca toate reglementarile noi. Cei mai multi dintre turisti vor fi tot cei care se ocupa cu micul trafic“, a spus lt. col. Dorin Lacraru, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera Mehedinti. Cei aproximativ 200 de turisti care au tranzitat Vama Portile de Fier I au indeplinit conditiile cerute, nefiind inregistrate cazuri deosebite. Nici unul dintre romanii care au trecut in aceasta perioada vama nu aveau ca destinatie o tara din spatiul Schengen. La intrarea pe teritoriul uneia dintre cele 15 tari din spatiul Schengen, romanii trebuie sa stie ca vor fi verificati, cea mai mica neregula depistata in documente echivalind cu returnarea pe meleagurile natale. Conditii stricte sint impuse si in perioada de sedere, iar efectele in caz de nerespectare sint destul de grave, ajungindu-se pina la interzicerea intrarii in spatiul Schengen sau suspendarea pasaportului pentru citeva luni sau chiar ani.

Primii pasi ai strainilor in Romania trec prin mizerie

Cei care intra in Romania pe la Portile de Fier I nu au o priveliste prea grozava a plaiurilor mioritice. Si asta nu numai pentru ca sint intimpinati de bisnitari sau de schimbatorii de valuta la negru, ci mai ales de mizerie. Multa mizerie, de la hirtii aruncate pe linga tomberoane, cartoane ramase de la cartusele cu tigari si pina la toalete infecte. Vamesii considera ca ar trebui infiintat un serviciu specializat, care sa se ocupe de curatenia din vama, iar politistii de frontiera considera ca ar trebui sa mareasca numarul amenzilor: „Am aplicat amenzi celor care nu respecta curatenia in punctele de trecere a frontierei, dar cred ca ar trebui facut mai mult in acest sens. Mizerie s-a facut si din cauza ca personalul de la free-shop-uri a aruncat cartoanele de la cartusele cu tigari, dar si pentru ca multi dintre turisti au aruncat hirtiile la intimplare, desi exista cosuri in vama. Am mai zugravit, cu eforturi proprii, pe ici, pe acolo, dar nu am avut fonduri suficiente“, a spus col. Stefan Aranaciu, seful IJPF Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS