Notele examenului de bacalaureat din acest an au devenit mărul discordiei dintre elevi, părinţi, profesorii din liceu, membrii comisiilor de evaluare şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Dacă elevii care au considerat că au fost depunctaţi au făcut contestaţii şi au primit note mai mari, unii părinţi s-au revoltat pe profesorii copiilor care la clasă le-au dat note mici, iar aceştia au obţinut la bac medii de 9 şi 10.
„Copilul meu, şi alţii ca el, a luat la bacalaureat numai note între 9,50-10. Asta în timp ce la clasă profesorii nu-l scoteau din 3, 4 şi 5. La bacalaureat s-a văzut adevărata valoare a copiilor noştri. Propun ca Ministerul Învăţământului să demareze o anchetă pentru depistarea aşa-zişilor profesori ce au mutilat prin notele, intenţionat mici, sufletele pure ale acestor îngeri. Toţi profesorii ce au dat la clasă note cu 1,50 puncte mai puţin decât nota de la bacalaureat să fie scoşi din învăţământ şi să nu beneficieze nici de ajutorul de şomaj! În mod normal ar trebui ucişi cu pietre, aşa cum făceau evreii cu boarfele, dar îi iertăm din spirit creştin“. Acestea au fost cuvintele unui cititor al Gazetei de Sud postate pe site-ul GdS după afişarea rezultatelor examenului de bacalaureat din acest an.
„Nu este normal să denigreze un părinte cadrele didactice“
Prof. Gianina Chirigiu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, nu exclude posibilitatea ca pe ultima sută de metri elevii în cauză să fi învăţat, deşi pare greu de crezut că un elev care a avut note mici la şcoală a luat bacul cu 10. „M-aş mira să fie aşa, dar dacă s-a întâmplat ca un copil care avea note de 3, 4, 5 în liceu să ia bacul cu 9,50-10 înseamnă că înaintea examenului s-a mobilizat şi a învăţat. Sunt cazuri când în apropierea examenelor elevii care nu au învăţat tot liceul încep să conştientizeze şi pun mâna pe carte. Oricum, nu este normal să denigreze un părinte cadrele didactice pentru că au dat note mici copilului său. Cine face asemenea afirmaţii nu are nici o legătură cu învăţământul“, a precizat Chirigiu.
De la 2,90 la 3,90
Cum rezultatul obţinut de copilul cititorului GdS a fost bun, acesta a preferat să îşi exprime indignarea pe internet, alţii însă care au obţinut note mici sau au picat examenul au depus contestaţii. Peste 1.500 de absolvenţi de liceu doljeni au contestat nota şi modul de corectare al membrilor comisiilor de bacalaureat, iar 347 de candidaţi au obţinut un punctaj mult mai mare, 92 dintre ei reuşind să obţină medie de trecere. „După recorectarea celor 1.553 de contestaţii, promovabilitatea a crescut de la 68,47% la 69,92% şi au fost modificate 430 de note, 347 au primit puncte în plus, în timp ce 83 de lucrări au primit note mai mici. Au fost cazuri în care punctul în plus nu i-a adus candidatului şi promovarea, fiind modificări de la 2,90 la 3,90“, a explicat Gianina Chirigiu.
Altă „ciudăţenie“ a examenului de bacalaureat din acest an o reprezintă numărul mare de liceeni cu medii generale peste 9 care au picat examenul. Cele mai multe eşecuri par să fi avut liceenii din judeţele Argeş şi Dâmboviţa unde au picat câte 1.000 de premianţi, la nivel naţional fiind 10.000 de premianţi cu medii sub 6.