21.2 C
Craiova
miercuri, 21 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateCum gestionezi oboseala cronică

Cum gestionezi oboseala cronică

Oboseala cronică poate duce la depresie. Din păcate, nu există tratament pentru aceasta, doar opțiuni terapeutice care pot ameliora problema. În funcție de durata simptomelor putem vorbi despre oboseală recentă (durata mai mică de o lună), oboseală prelungită (durează mai mult de o lună), oboseală cronică (peste șase luni).

Oboseala cronică este întâlnită frecvent la adulți cu vârsta de peste 20 de ani. Aproximativ 60% dintre persoanele afectate sunt de sex feminin. Stresul tot mai pronunțat provocat de către locul de muncă, lipsa timpului liber și calitatea scăzută a somnului pot avea efecte deosebit de nocive asupra întregului organism, ducând la o tulburare ce poartă numele de sindrom al oboselii cronice (SOC).

Sindromul oboselii cronice este o afecțiune complexă

Sindromul oboselii cronice (SOC), cunoscut și sub denumirea de encefalomielita mialgica sau neurastenie, este o afecțiune complexă și debilitantă, caracterizată prin oboseală severă și persistența, care nu poate fi explicată prin alte probleme medicale și nu este ameliorată semnificativ prin odihnă sau repaus, potrivit kinetik.ro.

Prevalența exactă a sindromului de oboseală cronică la nivel european este dificil de determinat, din cauza dificultăților în diagnosticare și a variațiilor în criteriile de diagnostic utilizate în diferite țări. Totuși, se estimează că prevalența acestei tulburări în Europa se situează între 0,1% și 2,6% din populație. În ceea ce privește distribuția pe gen, sindromul oboselii cronice afectează, în principal, femeile, cu un raport de aproximativ 2-4 femei la 1 bărbat.

Cauzele care conduc la sindromul oboselii cronice

Cauzele exacte care conduc la sindromul oboselii cronice nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că există o combinație de factori care pot contribui la apariția acestei afecțiuni complexe. Dintre aceștia, îi amintim pe cei mai importanți:

• infecțiile anterioare – unii cercetători consideră că infecțiile virale sau bacteriene anterioare, precum gripă, mononucleoza infecțioasă (cauzată de virusul Epstein-Barr) sau infecțiile cailor respiratorii superioare, ar putea juca un rol în declanșarea sindromului de oboseală cronică. Cu toate acestea, nu există încă dovezi clare care să stabilească o legătură directă;

• dezechilibrele sistemului imunitar – există studii care sugerează că SOC ar putea fi rezultatul unui răspuns imunitar anormal sau al unei inflamații cronice. Unele cercetări au evidențiat modificări ale sistemului imunitar la persoanele cu SOC, exprimate prin niveluri anormale de citokine (proteine implicate în răspunsul imunitar);

• factorii genetici – la unele persoane, poate există inclusiv o predispoziție genetică pentru dezvoltarea acestui sindrom;

• stresul cronic – fie el fizic sau emoțional, stresul poate juca un rol în declanșarea și exacerbarea simptomelor SOC. Evenimentele traumatizante, stresul la locul de muncă sau dificultățile întâmpinate în viață personală pot influență apariția și severitatea sindromului oboselii cronice.

• dezechilibrele hormonale – conform studiilor efectuate până în prezent, dezechilibrele hormonale, precum tulburările glandei hipofize sau dereglarea nivelului de cortizol (hormonul stresului), pot contribui la apariția oboselii cronice.

Este important de menționat că acestea sunt doar posibile cauze și mecanisme implicate în declanșarea sindromului de oboseală cronică. Cercetările sunt în continuare în desfășurare, pentru că această afecțiune să fie înțeleasă cât mai bine. Fiecare persoană se poate confruntă cu factori individuali care contribuie la dezvoltarea SOC, iar interacțiunea dintre acești factori poate varia de la o persoană la altă.

Metode de tratament?

Tratamentul pentru sindromul oboselii cronice este complex și se concentrează pe gestionarea simptomelor și pe îmbunătățirea calității vieții pacientului. Deoarece nu există un remediu complet pentru oboseală cronică, abordarea terapeutică este multidisciplinară și personalizată pentru fiecare pacient.

Terapia medicamentoasă

Una dintre metodele de tratament simptomatic este terapia medicamentoasă. Medicamentele pot fi prescrise pentru a trata anumite simptome specifice sindromului de oboseală cronică, precum durerea, tulburările de somn sau depresia. De exemplu, medicul poate recomanda tratamentul cu medicamente analgezice, antidepresive sau hipnotice, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient.

În completarea tratamentului farmacologic, specialistul poate recomanda terapia cognitiv-comportamentală (TCC), terapia ocupațională sau chiar kinetoterapia, pentru gestionarea simptomelor SOC. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, a funcționalității și a capacității de a face față stresului și de a gestiona oboseală.

Citeşte şi: Obezitatea înainte de 30 de ani creşte riscul de deces prematur cu 75%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS