14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCasa in care s-a nascut Brâncusi putrezeste

Casa in care s-a nascut Brâncusi putrezeste

Constantin Brâncusi, considerat parintele sculpturii moderne, este tratat cu indiferenta chiar la el acasa, in satul natal Hobita. Casa in care s-a nascut marele sculptor putrezeste, sub privirile nepasatoare ale autoritatilor si ale urmasilor acestuia, proprietarii locuintei aflate in ruina.


Casa in care s-a nascut unul dintre cei mai importanti artisti ai lumii se naruie pe zi ce trece, ajungând in prezent o ruina. Construita din lemn, mare parte din ea a putrezit. Acoperisul a fost demontat in urma cu mai bine de cinci ani, când un sculptor din Bucuresti a vrut sa ia casa din Hobita, dar a fost oprit de localnici si de autoritati. Fara acoperis, casa a fost lasata prada intemperiilor naturii si mare parte din lemnele din care este construita au putrezit. In interiorul casei parintesti a lui Brâncusi creste vegetatie luxurianta si chiar un pom, iar Nicolae Gogoiu, ruda a lui Brâncusi si unul dintre proprietari, care locuieste alaturi, isi tine in curtea casei lui Brâncusi orataniile. In scurt timp, casa in care s-a nascut si a crescut genialul sculptor, declarata monument istoric, va putrezi si va disparea. „Este mare pacat de aceasta casa. Lemnul se farâmiteaza. Este un dezastru si nimeni nu a facut nimic sa o salveze“, a spus Ion Cucu, localnic.


Autoritatile nu au miscat nici un deget


Autoritatile locale si judetene nu au miscat un deget pentru a salva casa in care artistul a vazut lumina zilei.


Nicolae Gogoiu, stranepotul lui Brâncusi si unul dintre proprietarii casei, spune ca nu a venit nimeni din partea vreunei institutii a statului sa se intereseze de casa, doar niste belgieni: „Nu a venit nimeni de cinci ani si ceva sa se intereseze de casa. A venit la noi o tânara românca stabilita in Belgia, care voia sa o cumpere. A venit un timp si a promis ca o sa faca si drumul prin sat, dupa care nu a mai aparut“.


Primarul comunei Pestisani, Florin Pavel, a declarat ca nu se poate implica in salvarea casei pentru ca nu dispune de fondurile necesare: „Nu am facut nici un demers, nu este responsabilitatea noastra, casa având mai multi proprietari. In urma cu mai multi ani, au venit câteva comisii din partea prefecturii si a altor institutii, care au promis ca vor lua masuri pentru a salva casa si pentru a o restaura, insa nu s-a facut nimic. Cred ca autoritatile judetene incearca sa ascunda existenta acestei case, pentru ca atunci casa memoriala nu ar mai avea valoare“.


Cornel Popescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Gorj, a precizat ca responsabilitatea apartine autoritatilor locale, in vreme ce Olimpia Bratu, directoarea Directiei de Cultura Gorj, spune ca, potrivit legii, proprietarii au cea mai mare raspundere, dar si autoritatile locale si judetene sunt obligate sa se implice in salvarea monumentului istoric.


Iulian Camui, expert in restaurari de monumente istorice, a precizat ca materialele din casa inca se mai pot salva si conserva, atâta vreme cât acestea mai exista, dar important este sa ia cineva aceasta initiativa.


Florin Codre a incercat sa mute casa din Hobita


In urma cu mai mult de cinci ani, sculptorul Florin Codre, din Bucuresti, a incheiat contracte cu proprietarii casei, urmasii lui Brâncusi, in care se stipula ca achizitioneaza materiale rezultate din demolarea unei case. Lui Nicolae Gogoiu, stranepotul lui Brâncusi, cel care plateste la primarie impozit pentru casa si teren, s-a angajat in contract sa-i dea cinci milioane de lei vechi si un cal. La inceputul lunii iunie 2001, Codre a venit intr-o noapte cu mai multi muncitori si a inceput sa demonteze acoperisul. Localnicii au intervenit si au oprit demolarea casei. Primaria Pestisani a sistat lucrarile pe motiv ca bucuresteanul a incercat sa demonteze casa fara autorizatie de demolare si i-a dat o amenda. „Au venit intr-o noapte cu mai multe masini mari si au inceput sa darâme casa. Am intervenit atunci, pentru ca nu voiam sa ia casa de aici si sa o duca in alta parte. Brâncusi s-a nascut aici si nu in alta parte“, a precizat Ion Cucu.


Casa se afla pe locul Muzeului „Constantin Brâncusi“


Casa parinteasca in care s-a nascut Brâncusi se afla la aproximativ 200 de metri de Muzeul „Constantin Brâncusi“ din Hobita, unde este si casa memoriala, care este o reproducere a celei adevarate. Casa originala s-a aflat pe locul unde acum este muzeul. La impartirea averii, Eufrosinei, sora lui Brâncusi, i-a revenit casa parinteasca, pe care a mutat-o pe terenul ei, la 200 de metri, si i-a adaugat o camera la cele doua câte avea casa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS