Antrenorul oltean considera ca, pâna in 1990, Craiova a fost o pepiniera a fotbalului românesc, iar in prezent este pe o panta descendenta.
– Inainte de 1989, ati fost coordonatorul Centrului olimpic de fotbal „Viitorul“ din Craiova si, ca si acum, un atent observator al fotbalului din Banie…
– E bine ca reamintiti faptul ca in Banie a fost un asemenea centru, infiintat ca urmare a recunoasterii de oficialitatile de atunci a valorii scolii de fotbal oltene de aici. Craiova a fost un pol al fotbalului si al teatrului românesc, asta-i evident. Din pacate, asa cum s-a scris zilele trecute si in GdS, am ajuns sa vorbim doar de performantele trecutului. Fotbalul craiovean ar putea fi impartit in doua perioade distincte: 1975 – 1990 si 1991 – 2006. O analiza atenta a fenomenului fotbalistic din acesti ani ar fi utila.
„Craiova a fost o pepiniera a fotbalului românesc“
– Cum apreciati perioada 1975 – 1990?
– In acei ani, Craiova a fost o adevarata pepiniera a fotbalului românesc. Nu fac afirmatii gratuite, iar cei care cunosc activitatea si performantele acelei perioade pot confirma. Centrul de copii si juniori al Universitatii si cel al CSS „U“ (fost SSE) au selectionat, pregatit si promovat sute de jucatori la echipele din Craiova – Universitatea, Electroputere, Constructorul, IEELIF, Extensiv, la celelalte formatii din Dolj, precum si in afara Olteniei. Craiova avea pe atunci selectionati jucatori la absolut toate loturile nationale – seniori, tineret, olimpici, juniori, adica la toate categoriile de vârsta. Totodata, in lotul Universitatii, echipa noastra fanion, peste 70 la suta erau jucatori olteni crescuti si formati la cele doua centre de copii din Craiova. Formatiile de tineret si de juniori ale Universitatii au fost câstigatoare de titluri nationale, iar Universitatea cea mare a ajuns in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni – 1982, apoi in semifinala Cupei UEFA – 1983. Aceste doua calificari europene au fost obtinute de Universitatea in premiera pentru fotbalul din România! Trebuie adaugate si celelalte performante ale Universitatii din competitiile interne de dinainte de revolutie, respectiv cele trei titluri de campioana si cele patru de câstigatoare a Cupei României, intr-un sezon oltenii cucerind eventul, 1981.
„Cineva ar trebui sa dea socoteala!“
– Vremuri de poveste! Cum comentati ce s-a intâmplat dupa 1989?
– Altii ar trebui sa explice, sa dea socoteala, cum se spune, de regresul fotbalului craiovean. Imediat dupa 1989, inceputul a fost promitator. Universitatea a câstigat eventul sezonului 1991, an când si Electroputere a promovat in Divizia A. Craiova a avut timp de patru sezoane doua echipe in primul esalon fotbalistic, ceea ce nici un alt oras din provincie nu a avut in acei ani. Si, ceea ce iarasi lumea a uitat, in Cupa UEFA 1992/1993, Craiova a participat cu ambele formatii! Universitatea a mai câstigat o Cupa a României in 1993, s-a mai situat pe podium pâna in 1995, apoi a inceput un fel de seceta, ca sa zic asa, care a culminat cu umilinta din 2004, retrogradarea. Electroputere a retrogradat, apoi s-a desfiintat. Nici urmasa, Extensiv, nu mai exista, cum nu mai fiinteaza nici Constructorul si Jiul IEELIF. In prezent, Craiova nu are nici o echipa in esalonul secund! „GP“ a retrogradat din Divizia C, CFR Craiova se zbate prin campionatul judetean, in timp ce alte echipe de traditie, cum ar fi Metalul, Autotransport, IUG, TAGCM, Petrolul, s-au desfiintat. Este ingrijorator si faptul ca jucatori promovati in aceasta perioada se pot numara pe degetele de la o mâna!
– De ce s-a ajuns aici?
– Adresati altora aceasta intrebare, celor care au „pastorit“ fotbalul din Craiova in acesti ani de regres! La ultimul turneu final al CE, desfasurat in Belgia si Olanda in 2000, trei fotbalisti crescuti la CSS Craiova au fost titulari ai nationalei României, Gabi Popescu, Ovidiu Stinga si Adrian Ilie. Lor li se adauga al patrulea, Gica Popescu, crescut la Universitatea. Cam asa se muncea pe vremuri!
– Cum merge activitatea de la centrul de copii pe care-l coordonati acum in Craiova?
– Suntem abia la inceput de drum, iar orice inceput nu este usor. Cum am mai spus, Narcis Mohora si subsemnatul coordonam activitatea Centrului de copii „CS Popeci“, care deocamdata isi desfasoara sedintele de pregatire pe terenul cu gazon artificial de pe str. Caracal (fost „Calul Mort“) si numai pentru copii intre 6 si 12 ani. Cei mai talentati vor fi indrumati spre echipa-fanion a Olteniei.