Sunt o mulțime de beneficii pe care cosumul de lapte, iaurt, alte derivate și ouă. Când vine vorba despre lactate, sunt bogate în nutrienți esențiali. Lactatele sunt renumite pentru sănătatea oaselor, dar lactatele fac mult mai mult; de exemplu, susțin mușchii, ajută la creșterea nivelului de energie și vă ajută să aveți o minte activă.
Când vine vorba de ouă, acesta poate fi clasificat ca fiind unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă, deoarece un ou este mic, dar plin de vitamine și minerale. Este un ingredient versatil, poate fi gătită omletă, prăjit, fiert sau poșat.
Beneficiile consumului lactatelor
Principalul beneficiu al consumului de lapte și iaurt este conținutul ridicat de calciu. Calciul este esențial pentru întărirea dinților și a oaselor, în special în timpul creșterii și, de asemenea, pentru prevenirea osteoporozei la femeile aflate la menopauză. Consumul de iaurt și lapte fermentat ajută sistemul imunitar, reduc disconfortul la persoanele cu absorbție deficitară a lactozei și protejează sistemul digestiv împotriva bacteriilor, ciupercilor și a altor microorganisme patogene, fiind alimente probiotice.
Este de preferat ca adulții să consume produse lactate degresate, datorită aportului energetic mai mic, conținutului redus de grăsimi saturate și colesterol, mai ales dacă sunteți supraponderali sau aveți risc de boli cardiovasculare. Toate aceste beneficii ne recomandă să consumăm zilnic lapte și derivate ale acestuia, indiferent de vârstă.
În funcție de vârstă și de situația noastră biologică, se recomandă două până la patru porții de produse lactate pe zi, împărțite între micul dejun și restul meselor zilei. Pentru a vă face o idee: un litru și jumătate de lapte pe zi asigură unui copil mai mult de 80% din necesarul de calciu și vitamina B2 și jumătate din necesarul de proteine. Cu toate acestea, aceeași cantitate de lapte pentru un adult furnizează 100% din calciu și 30% din proteinele necesare zilnic.
Bebelușii până la vârsta de 12 luni ar trebui să primească între 210 mg și 270 mg de calciu zilnic. Pentru copii, aportul recomandat este cuprins între 500 mg și 1.300 mg, crescând odată cu vârsta și rămânând la 1.300 mg în timpul adolescenței și la vârsta adultă tânără. La adulți, este preferabil să se reducă aportul de calciu la 1.000 mg, cu excepția femeilor aflate la menopauză, pentru care se recomandă creșterea acestuia la 1.200 mg. În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, cantitatea zilnică recomandată este de aproximativ 1.300 mg. De la vârsta de 70 de ani încolo, se recomandă, de asemenea, creșterea calciului la 1.200 mg pe zi.
Beneficiile consumului de ouă
Mai multe studii au constatat că puteți crește nivelul de HDL, cunoscut sub numele de „colesterol bun”, prin consumul regulat de ouă, ceea ce are ca efect reducerea riscului de boli de inimă. Persoanele care au niveluri mai ridicate de HDL au, în general, un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate.
O parte din provocarea de a pierde în greutate este de a satisface foamea fără a intra într-un deficit caloric. O modalitate de a face acest lucru este de a mânca alimente bogate în proteine de înaltă calitate, care oferă sațietate pentru mai mult timp. Există dovezi că ouăle vă pot ajuta în această misiune.
Acest lucru contribuie indirect la pierderea în greutate, deoarece conținutul lor ridicat de proteine (6 grame per ou) hrănește pentru mai mult timp. Pe de altă parte, proteinele vă pot accelera metabolismul și astfel vă pot ajuta să ardeți mai multe calorii.
Proteinele sunt, de asemenea, esențiale pentru fabricarea a tot felul de țesuturi și molecule care servesc atât în scopuri structurale, cât și funcționale. Mușchii vor fi principalii beneficiari ai consumului de ouă. În plus, acest țesut tinde să utilizeze mai multă energie și arde mai multe calorii în repaus, astfel încât, cu cât aveți mai mulți mușchi, cu atât mai eficient va arde corpul dumneavoastră alimentele pe care le consumați.
Colina este un micronutrient necesar pentru construirea membranelor celulare, care ajută la menținerea funcționării sistemului nervos și contribuie la sănătatea creierului, inclusiv a memoriei și a proceselor de învățare. Un ou mare fiert tare conține 27% din valoarea zilnică recomandată de colină, potrivit unor surse științifice.
Ouăle sunt o sursă bogată de colină, furnizând o cantitate de colină de peste două ori mai mare la 100 g decât orice alt aliment consumat în mod obișnuit. Acest lucru face din ouă un mijloc foarte eficient și simplu de a vă satisface aportul nutrițional zilnic.
Ouăle conțin antioxidanți luteină și zeaxantină, despre care studiile sugerează că ar putea reduce riscul de afecțiuni oculare legate de vârstă, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate. De asemenea, acestea promovează sănătatea ochilor, funcția retinei și ajută la contracararea vederii degenerative. În plus, studiile arată că acești antioxidanți, obținuți din ouă, sunt mai bine absorbiți de organism decât cei din surse vegetale alternative.