24.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjO familie traieste ca in epoca de piatra

O familie traieste ca in epoca de piatra

O familie din comuna gorjeana Scoarta traieste de cinci ani ca in epoca de piatra: neavând curent electric, copiii invata la lumina unui bec de veioza alimentat de bateria unui tractor.


Trei fetite din comuna gorjeana Scoarta au un vis care e departe de a se realiza: isi doresc sa se uite la desene animate, ca orice copil. Sau sa asculte programele vreunui post de radio, sau sa se joace la lumina unui bec pâna seara târziu. Dar, de cinci ani, familia Vladutescu locuieste intr-o casa neracordata la curent electric. Sunt prea saraci ca sa-si poata permite costul bransarii: aproximativ 20 de milioane de lei vechi. „Am stâns in acesti ani doar sapte milioane de lei, am mai crescut un porc, l-am vândut si nu ne-am atins de bani. Dar, de aici si pâna la 20 de milioane e cale lunga. Fetele ar vrea si ele un televizor, sunt copii, dar nu ne-am pierdut speranta. Muncim ca sa avem ce pune pe masa si cu ce trimite fetele la scoala“, a povestit cu lacrimi in ochi, Maria Vladutescu.


Femeia are 31 de ani si, impreuna cu sotul sau, a construit casa din temelie. Maria a spus ca nu au avut nimic, din cauza unor neintelegeri a trebuit sa se mute din gospodaria socrilor si sa ia viata de la capat. Au construit casa, dar nu au avut bani ca sa se racordeze la curent electric.


Bateria unui tractor, lumina familiei


De cinci ani, locuinta familiei Vladutescu este luminata cu ajutorul unei baterii de tractor. In doua camere, sotul Mariei Vladutescu a instalat doua becuri, care se folosesc la pozitiile automobilelor, care lumineaza ca o lumânare. Femeia spune ca a fost singura solutie. „Nu am avut bani si nu avem. E trist ca in secolul asta o familie sa traiasca numai ziua, pentru ca o data cu lasarea serii viata noastra trece la lumina unui bec mic, care da un firicel de lumina. Din cauza asta, fetele sunt nevoite sa-si faca temele ziua“, a afirmat Maria, uitându-se cu tristete la masa plina de caiete a celor doua scolarite. Situata lânga geam, masa este plina de caiete, de carti si de pixuri. „Am incercat sa le luam de toate, sa nu duca lipsa de nimic pentru ca fetitele mele isi doresc foarte mult sa invete. Au fost seri in care au invatat la lumina lumânarii, mai ales iarna, pentru ca becul asta da prea putina lumina“, a afirmat femeia.


Bateria tractorului a luat-o „capul“ familiei Vladutescu de la un prieten, la care, de câteva ori pe luna, merge sa o si incarce. „Mai ales cea mica se bucura când da tac-su drumul la bec… Cred ca spera, desi nu are decât doi anisori, ca intr-o buna zi vom avea si noi lumina ca restul satului“, a declarat mama celor trei fetite.


La mila celor cu bani


Mioara Andronie, primarita comunei Scoarta, a cautat de-a lungul ultimului an mai multe solutii pentru a rezolva problema familiei Vladutescu. Bransarea la reteaua de curent electric a casei de la marginea satului costa 18 milioane de lei. Primaria Scoarta nu dispune de acesti bani, asa ca edilul-sef va apela la mila oamenilor cu bani. O sa merg sa cer ajutor. Nu e o suma foarte mare pentru cineva care are bani multi. Dar, ca sa ne ajute, mai trebuie sa aiba si sufletul mare. E vorba aici de trei fete, dintre care cele mari au note foarte bune la scoala si e pacat sa invete la lumina unui bec ce le poate distruge vederea“, a precizat primarita din Scoarta. Familia Vladutescu a incercat sa se imprumute de la vecinii din sat pentru a reusi sa se branseze, dar majoritatea persoanelor la care au apelat i-au refuzat politicos.


„Oamenii cred ca nu le vom mai da banii inapoi, pentru ca noi traim din doua milioane pe luna. Dar avem cuvânt, mâncam pamânt si tot ii inapoiam. Poate se va gasi cineva care sa ne ajute“, a afirmat Maria Vladutescu, dezamagita de oameni, dar dornica sa-si creasca fetele in conditii decente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII