Intentia Ministerului Sanatatii de a infiinta un consiliu etic in cadrul spitalelor este sustinuta de medicii craioveni. Acesta se va ocupa de plângerile pacientilor privind comportamentul cadrelor medicale, incalcarile codului deontologic si va analiza cazurile de spaga.
De aproape doua saptamâni, pe site-ul Ministerului Sanatatii se afla un proiect de ordin care stabileste atributiile unui organism intraspitalicesc ce va prelua plângerile pacientilor. Se numeste consiliu etic si se ocupa cu analizarea cazurilor de spaga, a situatiilor in care angajatii spitalului s-au purtat necorespunzator cu pacientul si sesizeaza organele abilitate ale statului, daca se constata incalcari ale codului de deontologie medicala, ale drepturilor pacientilor, precum si ale normelor de conduita profesionala. Consiliul etic va fi format din decanul de vârsta al medicilor din spital sau medicul cu cel mai mare grad didactic, un reprezentant al consiliului local sau judetean, consilierul juridic, directorul de ingrijiri si un reprezentant al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana.
Consiliul etic poate propune masuri cu caracter profesional care sunt inaintate catre managerul spitalului sau sesizeaza organele abilitate ale statului, daca se constata incalcarea legii.
Asistentele si infirmierele vor putea fi trase la raspundere
Presedintele Colegiului Medicilor (CM) Dolj, dr. Doru Dobrescu, sustine ca proiectul propus de Ministerul Sanatatii pare bun, dar daca are hibe se va vedea abia in momentul aplicarii: „Nu am vazut pâna acum o lege pusa la punct, care sa mearga nemteste. Ideea infiintarii unui consiliu etic in cadrul spitalelor este totusi un lucru bun“. Dr. Dobrescu a precizat ca activitatea consiliului etic al spitalului nu se va suprapune si nu o va incomoda pe cea a consiliului etic al Colegiului Medicilor. „Consiliul etic al Colegiului Medicilor se ocupa de aspectele care vizeaza strict medicii, dar in spitale exista si asistente, si infirmiere. Consiliul etic din spital va analiza intr-o prima faza aceste cazuri, iar o parte dintre ele, cele care intra in competenta noastra, vor ajunge la noi, Colegiul Medicilor fiind considerat un fel de curte de casatie“, a concluzionat, mai in gluma, mai in serios, presedintele CM Dolj.
Exprimare tendentioasa
In asentimentul dr. Dobrescu sunt si alti medici craioveni care au avut curiozitatea sa citeasca proiectul de ordin. Dr. Cristina Geormaneanu, medic primar in cadrul Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD), sustine ca este necesar un consiliu etic, dar considera ca formularea proiectului este pe alocuri tendentioasa. „In paralel cu politica de creare a consiliului etic ar trebui sa se duca o politica mai ampla privind obligatiile si drepturile pacientului. Pe de alta parte, se stie ca unele din sesizarile facute de pacienti nu se adeveresc. Prin urmare, in formularea textului ar trebui sa se tina cont de prezumtia de nevinovatie si, in loc de «analizeaza cazurile de incalcare a normelor de conduita», de exemplu, sa scrie «analizeaza suspiciunile de incalcare a normelor de conduita», altfel suntem culpabili la tot pasul“, a precizat dr. Geormaneanu.
CAS are atributii de control
Ideea infiintarii unui consiliu etic nu este noua. In spitalele craiovene a existat un astfel de organism care se ocupa de problemele semnalate de pacienti, insa reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj sustin ca aceste consilii nu aveau atributii clare in aceasta privinta. „A existat un consiliu etic pentru studiile clinice de medicamente care si-a extins in timp activitatea, ajungând pâna la urma sa se ocupe si de cazurile de indisciplina medicala“, a declarat dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct Managementul Asistentei Medicale, in cadrul ASP Dolj.
In prezent, un pacient care doreste sa semnaleze o problema legata de comportamentul sau profesionalismul cadrelor medicale se poate adresa managerului spitalului care, in consiliul medical, discuta sesizarea, iar daca este cazul, se dispun masuri administrative si este sesizat Colegiul Medicilor. In cazul in care este asigurat, pacientul se poate adresa Casei de Asigurari de Sanatate. In cadrul acestei institutii exista un serviciu specializat in controlul furnizorilor care poate verifica sesizarile privind calitatea actului medical.