28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDatoriile Electroputere, mai importante decât salariatii

Datoriile Electroputere, mai importante decât salariatii

Tergiversarea privatizarii societatii Electroputere si incertitudinile legate de pastrarea locurilor de munca i-au determinat pe reprezentantii celor aproximativ 3.000 de angajati sa cheme la discutii conducerea unitatii.


Nemultumiti ca nu-si primesc salariile la timp de mai multa vreme, salariatii l-au bagat in sedinta pe directorul de marketing, Petru Sabaila, singura persoana cu putere de decizie ramasa in fabrica pe perioada in care directorul general si cel economic sunt plecati in concediu. „Vor sa primeasca salariile la timp, dar le-am spus ca avem cecuri de platit care au prioritate, deoarece, daca intârziem, intram in vizorul Centralei Incidentelor de Plata. Pâna la urma am rezolvat-o, dar asa se intâmpla mereu. Trebuie sa reducem chetuielile“, a declarat Sabaila. In mod normal, angajatii Electroputere ar trebui sa-si primeasca lefurile in zilele de 10-17 ale fiecarei luni. In realitate, din cauza situatiei financiare precare a societatii, banii ajung la salariati in jurul datei de 20. Directorul de marketing crede ca a gasit si motivul pentru care fabrica este in dificultate. „Intârzierea cu anii a privatizarii i-a demoralizat pe oameni, care nu mai au tragere de inima sa munceasca. Trebuie sa reducem cheltuielile si s-a luat in discutie si posibilitatea ca nici un angajat sa nu incaseze salariul lunar pentru acoperirea golului financiar. Legal insa nu putem sa facem acest lucru, pentru ca trebuie sa le asiguram angajatilor 75% din salariu“, a declarat Sabaila. Liderul de sindicat al angajatilor din Electroputere, Aurel Bojenoiu, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.


Sperante in stergerea datoriilor


Anuntata si amânata de mai multe ori de-a lungul anilor, privatizarea Electroputere pare sa se apropie de final. Societatea a angajat o firma care sa evalueze activele fabricii in perspectiva privatizarii pe module, asa cum au cerut firmele care s-au aratat interesate doar de cumpararea unor parti din fabrica. Ce i-a indepartat au fost interesele de tot felul, nehotarârea guvernantilor si datoriile de 40 de milioane de euro puse la adapost de executarea silita a creditorilor printr-o lege de administrare speciala. In caz contrar, Electroputere ar fi fost vânduta de mult pe bucati. Uzina craioveana ar putea primi un ajutor nesperat chiar din partea actionarului majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, care vrea sa convinga guvernul sa stearga datoriile societatilor aflate la privatizare. Daca o astfel de initiativa va trece de guvern, va trebui apoi sa primeasca girul Consiliului Concurentei, deoarece stergerea cu buretele a restantelor reprezinta ajutor de stat pe care Uniunea Europeana il interzice. „Propunerea AVAS este interesanta si ar fi o sansa in plus pentru Electroputere sa fie privatizata“, a declarat directorul de marketing, Petru Sabaila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS