Piatra este un material expresiv si natural. Asociata de regula cu amenajarile exterioare, cu arhitectura montana indeosebi, piatra a devenit din ce in ce mai utilizata si la decorarea interioara.
O locuinta mica, de doar 48 de metri patrati, cu doua camere, poate fi transformata radical pentru o senzatie de spatialitate si luminozitate. Pentru aceasta transformare, piatra poate deveni un accesoriu de baza – ce poate fi prezenta peste tot ca un laitmotiv, ca element original al amenajarii. Si cine nu aprecia pâna acum travertinul, cunoscut mai ales prin placarile neglijent realizate, isi poate schimba parerea in urma solutiilor propuse de designeri. Potrivit acestora, materialele care transforma locuinta intr-una mult visata pot fi naturale, in special lemnul si piatra. Si acest lucru se poate aplica fie ca este vorba de o locuinta de bloc, fie de o casa de locuit sau una de vacanta. De asemenea, designerii sustin ca materialele naturale sunt mai placute, mai confortabile si foarte potrivite, mai ales in oras.
Transformari totale ale locuintei
Structura pe grinzi si stâlpi a blocului poate permite darâmarea peretilor de compartimentare. Dupa ce s-a renuntat la zidurile si usile interioare ce initial imparteau zona de zi, respectiv bucataria, holul de la intrare si livingul, se poate trece la schimbarea intregii instalatii electrice. Si pentru ca se dorea senzatia de spatiu intr-un apartament modest ca dimensiuni, se poate merge pe finisaje pe nuante deschise de bej si maro. Pâna la urma, bejul si maroul, desi sunt calde, placute, pot aparea mohorâte in zilele ploioase. Secretul diversitatii pot fi texturile contrastante. Asadar, aici intervine rolul pietrei care isi poate arata forta decorativa. Pe o suprafata de perete perfect finisata, prezenta unei portiuni placata cu piatra poate deveni o zona de atractie, ce rupe monotonia si adauga ceva inedit interiorului. Asa ca, intr-un apartament, piatra se poate regasi in proportii bine calculate si la nivelul maxim de vizibilitate. Dimensiunea mica a pietrei taiate pe cant poate pacali ochiul si poate da senzatia de abundenta, lucru care nu s-ar fi intâmplat in cazul finisarii cu placi mari, dar mai putin numeroase.
Trucuri vizuale
Dupa desfiintarea peretilor, prezenta stâlpilor si a grinzilor ramân evidente in tot apartamentul. Pentru a le atenua masivitatea, designerii au conceput o serie de elemente care sa fie in acord cu acestea si sa distraga atentia. Zonele create ca seminee false, modul de realizare a plafonului, stâlpii din zona holului de intrare pot da impresia ca structura de rezistenta nu este vizibila. Toate elementele apar ca si create intentionat pentru un stil interior mai sobru, dar dinamic. Un procedeu original, care abate atentia prin accentuarea unor forme volumetrice repetate.
Material realizat in colaborare cu revista Casa si biroul