35.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateJumatate din institutiile de invatamint doljene nu au aviz de functionare

Jumatate din institutiile de invatamint doljene nu au aviz de functionare

Numai o saptamina ne desparte de inceputul noului an scolar preuniversitar 2005-2006, iar situatia deplorabila a unor unitati de invatamint din Dolj este aproape neschimbata. Si cum la români lucrurile sint facute de cele mai multe ori doar pe jumatate, prin acelasi experiment neplacut trec 50% din institutiile de invatamint din judet.


Au mai ramas doar citeva zile pina cind clopotelul va suna de intrare pentru copiii inscrisi in sistemul educational preuniversitar din Dolj. Din nefericire, asa cum a confirmat si inspectorul scolar general, Diana Busoi, nu toti elevii vor pasi anul acesta pragul unor scoli „cosmetizate“ sau reabilitate „ca la carte“. Este cazul unitatilor de invatamint din mediul rural, din localitatile afectate de inundatii (Motoci, Brabova, Orodel, Cornu), unde „nici cirpelile nu-si mai au rostul!“, a spus Diana Busoi. Totodata, inspectorul scolar general a adus in discutie si faptul ca aceleasi probleme se inregistreaza de multi ani in institutiile de invatamint: „Era de asteptat ca agonia sa se prelungeasca pentru ca toata lumea vine doar cu idei. Cind este vorba de fapte, toti dau din umeri. Jumatate dintre unitatile de la sate nu au si nici nu vor obtine avizul de functionare eliberat de DSP. Motivatia este simpla: lipsesc elementele de baza – apa potabila si grupurile sanitare“. 50% dintre scolile din Dolj nu au avizul de functionare.


Banii pentru reparatii „s-au ratacit“


Pentru cele citeva scoli afectate din mediul rural in care procesul educational nu se poate desfasura normal, ISJ Dolj a gasit solutii. Potrivit Dianei Busoi, elevii din Motoci vor fi „gazduiti“ de Scoala din Mischii. De asemenea, pe ultima suta de metri se fac eforturi pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare la Scoala din Brabova si la Scoala nr. 38 din Craiova.


Pentru Scoala din Orodel, al carei tavan s-a prabusit, Consiliul Judetean Dolj a alocat in urma cu aproape un an cinci miliarde de lei pentru reparatii, reabilitari si consolidari. „Nici noi nu stim ce s-a intimplat cu acei bani. Tot ce va putem spune este ca s-au ratacit pe undeva pe drumul dintre primarie si scoala. Acum nu mai putem face nimic, decit mici cirpeli. Cladirea o vom lasa sa cada pur si simplu, iar anul viitor ea reprezinta o prioritate a programelor de reabilitare“, a spus Alexandru Gidar, inspector scolar general adjunct.


Diana Busoi a precizat ca fondurile alocate de guvern anul acesta pentru redresarea situatiei din invatamintul doljean s-au ridicat la peste 3,2 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS