23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalChestorul Codita ramine in functie, cu toate ca e anchetat de procurori

Chestorul Codita ramine in functie, cu toate ca e anchetat de procurori

Anchetat rind pe rind de Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor, de Inspectoratul General al Politiei Romane si, recent, de procurorii Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, avind in vedere legaturile sale cu lumea interlopa locala, chestorul-sef Constantin Codita, seful inspectoratului doljean, este inca in functie… Si asta cu toate ca, la jumatatea lunii trecute, surse din IGPR declarasera ca „nu-l va apuca Craciunul in acelasi post“.

Asa cum am mai scris, in urma arestarii afaceristului craiovean Genica Boerica, atentia autoritatilor de control s-a indreptat asupra activitatii cadrelor din conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, cei care au efectuat anchetele in cazul Boerica. Rezultatele acestor controale n-au intirziat sa apara, dar n-au adus nici o schimbare. Chestorul-sef Constantin Codita se afla inca la conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Dolj si este in continuare inabordabil ziaristilor. De fiecare data cind incercam sa-l contactam, „cerberul“ de la secretariat ne spune ca „este in judet“ sau „undeva in inspectorat“, dar „nu stiu cind il puteti gasi“…

Consideram necesar sa amintim celor aflati la conducerea Ministerului Administratiei si Internelor si a celorlalte institutii abilitate sa ia masuri in privinta chestorului Codita, ca, in timpul celor patru ore de audieri de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, seful politiei doljene a recunoscut in fata magistratilor sprijinul pe care l-a acordat lui Boerica, in ciuda faptului ca reprezentantii MAI concluzionasera ca anchetele au fost corecte si ca eventuala tergiversare a fost provocata de procurori…

Amintim ca, in urma articolelor publicate in presa, potrivit carora seful Inspectoratului Judetean de Politie Dolj ar fi „acoperit“ si favorizat „afacerile“ lui Genica Boerica, procurorii PICCJ s-au autosesizat si l-au audiat in mare secret, la 19 decembrie, pe chestorul Codita. Atunci, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au stabilit, dupa cele patru ore de interpelari, ca seful IJP Dolj a locuit intr-un imobil inchiriat in perioada martie – septembrie 2001, la insistentele lui Boerica, de la un salariat al Directiei Finantelor Publice, un imobil situat in Craiova, pe strada Romul, bl. A1, ap.12. Potrivit procurorilor, in perioada 2001 – octombrie 2004, Constantin Codita nu a propus trimiterea in judecata in nici un dosar in care a fost anchetat Boerica, pentru trei dintre ele existind propuneri de neincepere a urmaririi penale, iar alte sase fiind declinate la organele competente.

La timpul respectiv, seful Sectiei de Combatere a Crimei Organizate din cadrul PICCJ, magistratul George Muscalu, declarase ca „in urma anchetei derulate au rezultat citeva elemente care indica sprijinirea omului de afaceri Boerica Genica, de catre domnul chestor Codita“. „Dumnealui a recunoscut ca a locuit intr-un apartament inchiriat de domnul Boerica. Am primit si raportul Corpului de Control si urmeaza sa dispunem masurile legale. Rezultatul anchetei va fi comunicat si Ministerului Administratiei si Internelor, urmind ca dumnealor sa decida eventuale alte masuri“, a mai spus procurorul George Muscalu.

Cum a aruncat MAI „pisica moarta“ in ograda celor din magistratura, si noi asteptam rezultatele. Cu atit mai mult cu cit, la conferinta de presa ocazionata de numirea noului ministru al administratiei si internelor, presedintele Romaniei s-a aratat categoric in eradicarea coruptiei la orice nivel si in depolitizarea politiei romine. Speram sa se faca ceva in aceasta privinta, cu atit mai mult cu cit acestea sint si clauze de salvgardare impuse de Uniunea Europeana pentru ca Romania sa poata deveni membra cu drepturi depline…

De asemenea, consideram de datoria noastra, asa cum s-a pronuntat recent ministrul justitiei, sa sesizam autoritatile si opinia publica relatind neregulile despre care avem cunostinta. Poate in acest fel, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor vor lua masuri si nu vor mai arunca „pisica moarta“ in ograda celor din magistratura, considerind ca eventuala tergiversare a anchetelor privind returnarile de TVA din cazul Boerica ar fi putut fi cauzata de inactivitatea procurorilor care au „supravegheat cercetarile si au aprobat actele procedurale si solutiile propuse de organele de cercetare ale politiei“.

Amintim ca, de-a lungul ultimilor trei ani, Genica Boerica a fost cercetat in sase dosare de catre Serviciul Economic din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. In primele doua (2001 si 2002), in care „boerul“ a fost anchetat pentru cumpararea majoritatii actiunilor SC BACHUS SA, seful IJP Dolj, Constantin Codita, seful Serviciului Economic Dolj, Ilie Vilau, si comisarul Laurentiu Gulin au dat rezolutia de neincepere a urmaririi penale, motivind ca „fapta nu exista“.

Dupa incheierea afacerii cu Bachus, la IJP Dolj s-au inregistrat si alte dosare pe numele lui Boerica, unul in 2002, doua in 2003, si un altul in 2004. In total inca patru dosare in care Boerica a fost cercetat pentru „tepe“ de peste 273 de miliarde de lei date Finantelor doljene prin returnari ilegale si repetate de TVA. In ceea ce-i priveste pe Codita, Vilau si Gulin, acestia si-au declinat, in toate cazurile, competenta in favoarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ultimele patru dosare au plecat, rind pe rind, la Bucuresti, incepind cu 4 martie 2002 si continuind cu 19 iunie 2003, 12 ianuarie 2004, pina la 11 august 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS