16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRaportul Naţional privind situaţia drogurilor din România: S-a dublat numărul consumatorilor de droguri depistați cu HIV

Raportul Naţional privind situaţia drogurilor din România: S-a dublat numărul consumatorilor de droguri depistați cu HIV

Distribuţia teritorială a admiterilor la tratament în 2012 în funcţie de tipul drogului principal şi judeţul unde s-a acordat asistenţă (n.r.) HIV
Distribuţia teritorială a admiterilor la tratament în 2012 în funcţie de tipul drogului principal şi judeţul unde s-a acordat asistenţă (n.r.) HIV

Al patrulea studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog publicat recent scoate la iveală vârstele fragede de la care tinerii încep să consume droguri. 3,8% dintre adolescenţi au experimentat cel puţin o dată un tip de drog.

Bolnavii de HIV/SIDA și consumatorii de droguri constituie două dintre cele mai importante probleme de sănătate publică din România. Spre deosebire de anii trecuți, numărul bolnavilor infectați cu HIV care consumă droguri a crescut de la 6,93% la 20,75%.
Consumul de droguri este mai răspândit în rândul băieţilor, în timp ce, în rândul fetelor, este mai răspândit consumul de sedative, somnifere şi antidepresive. Dacă în 2012, cel mai tânăr consumator de droguri avea 12 ani, în 2013 vârsta a scăzut până la șase ani.
Studiul Agenţiei Naţionale Antidrog arată că 3,8% dintre adolescenţii chestionaţi au experimentat cel puţin o dată un tip de drog. O problemă importantă este cea legată de conștientizarea tinerilor cu privire la consumul de droguri și bolile infecțioase. Există încă un număr mare de tineri care nu sunt informați așa cum ar trebui în ceea ce privește căile de transmitere a infecţiei cu virusul HIV. Recent, cazul tânărului din Segarcea, bolnav de SIDA, care înainte să moară ar fi transmis virusul mai multor persoane a creat vâlvă în țară.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj au atras atenția asupra faptului că mulți adolescenți nu tratează viața sexuală cu responsabilitate și că este nevoie ca mentalitatea acestora să se schimbe. „Transmiterea prin contact sexual este cea mai frecventă modalitate de răspândire a infecţiei cu virusul HIV. Toate practicile sexuale neprotejate sunt potenţial infectante. A crescut numărul persoanelor care folosesc aceleași ace pentru injectarea drogurilor, iar situația este îngrijorătoare. Pentru cei care au fost depistați cu HIV există tratament cu trei medicamente, care are rezultate foarte bune. Bolnavii pot să ducă o viață normală, dar trebuie să respecte anumite reguli“, a explicat reprezentantul DSP Dolj.

„Este nevoie de intervenţii rapide pentru a limita răspândirea acestei infecții“

În anul 2013, din cele 809 persoane consumatoare de droguri injectabile (CDI) care au declarat că au fost testate HIV în cadrul unităţilor medicale s-au înregistrat 398 de cazuri de persoane seropozitive, ceea ce reprezintă o dublare a numărului acestora față de anul anterior. „Se reconfirmă tendinţa înregistrată în perioada 2009-2012, observându-se o creştere alarmantă a cazurilor HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile şi este nevoie de intervenţii rapide pentru a limita răspândirea acestei infecţii, cu precădere în rândul grupurilor vulnerabile“, arată studiul Agenţiei Naţionale Antidrog.
La nivel naţional, în secţiile de urgenţă au fost înregistraţi 388 de consumatori de droguri injectabile.
Majoritatea pacienților aveau un istoric de consum de droguri și prezentau stările asociate în aceste cazuri: sevraj, dependenţă. Aproape jumătate dintre aceștia au consumat mai multe feluri de droguri. „În anul 2013, 821 de persoane au primit asistenţă în regim de internare şi 708 – în regim ambulatoriu, iar 825 au mai fost admişi la tratament anterior pentru consum de droguri ilicite şi substanțe noi cu proprietăți psihoactive“, se consemnează în raport.

Numai în 2013, 30 de persoane au decedat în urma consumului de droguri

Consumatori cu vârsta mai mare de 34 de ani au cea mai mare prevalenţă a infecţiei cu HIV. Pe locul al doilea se situează cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani. Cei care au peste 35 de ani au înregistrat cea mai evidentă creştere a prevalenţei infecţiei cu HIV, de două ori mai mare comparativ cu anul anterior.
La nivel naţional, numai în 2013, 30 de persoane au decedat în urma consumului de droguri, iar nouă oameni au murit din cauze indirect asociate consumului de droguri. Vârsta medie de deces a fost de 26,3 ani pentru decesele indirecte, respectiv 31,3 ani pentru cele directe, arată al patrulea studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS