15.1 C
Craiova
luni, 19 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitatePrim-procurorul Emil Mota, in vizorul Parchetului Curtii de Apel din Craiova

Prim-procurorul Emil Mota, in vizorul Parchetului Curtii de Apel din Craiova

Emil Mota este acuzat intr-o scrisoare ca a sustras probele care l-ar fi inculpat pe Marcel Ilie Tundrea. De la redeschiderea dosarului „Tundrea“, dar si de cind a fost numit in functie, atmosfera din cadrul Parchetului Judetean Gorj a devenit greu respirabila pentru Emil Mota, unul dintre cei mai tineri sefi de Parchete judetene din tara. „Sint niste aberatii, iar in spatele acestui atac se afla cineva. Eu stiu cine este, iar din momentul asta este un razboi pe fata. Am luat legatura cu Parchetul Curtii de Apel din Craiova.“

Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Emil Gheorghe Mota, va fi subiectul unei verificari a Parchetului Curtii de Apel din Craiova. Intr-un articol care a fost publicat intr-un cotidian local din Tirgu Jiu, la adresa lui Emil Mota a fost lansata o acuzatie deosebit de grava, conform careia prim-procurorul ar fi sustras de la dosar probele care l-ar fi incriminat pe Marcel Ilie Tundrea. Acuzatiile au aparut intr-o scrisoare redactata si semnata de catre un grup de localnici din Pojogeni, locul crimei. In aceasta scrisoare figureaza numele unui localnic, Gheorghe Vodislav, impotriva caruia Mota a declarat ca va depune o plingere.

De mentionat ca in dosarul „Tundrea“ apare la un moment dat mentionat numele Gheorghe Vodislav. Tot in dosar se afla si declaratia Elenei Negrea, principalul martor al acuzarii, care a spus ca Gheorghe Vodislav ar fi sfatuit-o sa declare organelor de ancheta ca l-a vazut pe Tundrea la locul crimei. Gheorghe Vodislav se afla la vremea respectiva in relatii tensionate cu Tundrea. De altfel, in scrisoarea in care este acuzat Emil Mota, este mentionat si faptul ca prim-procurorul si Marcel Ilie Tundrea ar fi fost la un moment dat vecini, locuind in acelasi bloc.

Aflat intr-o situatie delicata, prim-procurorul Mota a declarat ca ipoteza lansata nu reprezinta decit o aberatie si ca asteapta ca superiorii sai sa faca lumina in cazul lui. „Este o acuzatie foarte grava si in anul 1992, cind s-au petrecut lucrurile, eram student. Nu aveam cum sa iau acele tampoane, pentru a-l favoriza pe Tundrea. Sint niste aberatii, iar in spatele acestui atac se afla cineva. Eu stiu cine este, iar din momentul asta este un razboi pe fata. Am luat legatura cu Parchetul Curtii de Apel din Craiova. Nu ma simt vinovat si nu voi lua nici o decizie in ceea ce priveste scaunul pe care il ocup. Ceea ce s-a intimplat este ultima zvicnire a unora. Sint nemultumiti. Cit o sa stau in aceasta functie, o sa-mi fac datoria“, a declarat prim-procurorul Mota.

Elisabeta Dragut, purtatoarea de cuvint a Parchetului Curtii de Apel din Craiova, a declarat ca institutia pe care o reprezinta are obligatia sa se autosesizeze din presa, in special cind este vorba de procurori. „Exista un ordin al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie care obliga Parchetele sa se autosesizeze si sa inceapa cercetari, mai ales cind este vorba de oamenii care lucreaza in Parchete“, a precizat Elisabeta Dragut.

Remember…

In baza unui rechizitoriu intocmit de procurorul Ion Diaconescu, Marcel Ilie Tundrea a fost condamnat la 12 ani de inchisoare pentru crima. Dupa ani de zile de detentie si dupa zeci de memorii trimise, dosarul „Tundrea“ a fost redeschis, intimplator sau nu, chiar de Emil Mota. In baza testului ADN care a fost cerut la dosar, Marcel Ilie Tundrea a fost pus in libertate, iar procesul a fost redeschis la Tirgu Jiu. La cererea lui Tundrea, avocata sa a reusit sa obtina stramutarea procesului la Brasov.

Cel condamnat la 12 ani de detentie a facut public faptul ca nu doreste sa mai stea fata in fata cu procurorii care s-au ocupat de el in urma cu 12 ani. In aceasta situatie s-a aflat chiar Janeta Cosmulescu, procuror de sedinta atit in urma cu 12 ani, dar si dupa ce a fost redeschis dosarul. Se pare ca Janeta Cosmulescu ar fi refuzat sa fie din nou procuror de sedinta la procesul Tundrea, insa a fost obligata de catre prim-procurorul de atunci, Gheorghe Roibu. La putina vreme, Gheorghe Roibu a fost eliberat din functie, locul sau fiind luat de Emil Mota. In acelasi timp, Ion Diaconescu, procurorul care l-a anchetat de Tundrea, a fost supus oprobriului public, alte citeva cazuri controversate de care s-a ocupat acesta aparind in presa. De cind cei doi procurori controversati au inceput sa aiba probleme de imagine, atmosfera in cadrul Parchetului Judetean Gorj a inceput sa fie tensionata, ajungindu-se in situatia ca anumite dosare sa „evite“ biroul prim-procurorului Emil Mota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS