31.7 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCorlăţean: Corupţia subminează statul de drept; lupta împotriva ei să aibă loc la toate nivelurile

Corlăţean: Corupţia subminează statul de drept; lupta împotriva ei să aibă loc la toate nivelurile

Corupţia subminează statul de drept, are un impact negativ asupra mediului de afaceri şi afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, a declarat, marţi, la o conferinţă anticorupţie, ministrul Titus Corlăţean, care a subliniat că lupta cu acest fenomen trebuie să se desfăşoare la toate nivelurile, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Corupţia subminează statul de drept, are un impact negativ asupra mediului de afaceri şi afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, a declarat, marţi, la o conferinţă anticorupţie, ministrul Titus Corlăţean, care a subliniat că lupta cu acest fenomen trebuie să se desfăşoare la toate nivelurile.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, în calitate de Preşedinte-în-Exerciţiu al Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), a participat astăzi la Conferinţa regională SEECP dedicată promovării bunelor practici în domeniul combaterii corupţiei şi recuperării bunurilor, organizată de Ministerul Justiţiei în parteneriat cu Consiliul Cooperării Regionale, Ambasada Marii Britanii la Bucureşti şi Fundaţia Konrad Adenauer.
Cu acest prilej, Preşedintele-în-Exerciţiu al SEECP a subliniat importanţa consolidării cooperării regionale în Europa de Sud-Est ca element decisiv în continuarea apropierii de spaţiul comunitar a statelor candidate sau aspirante la aderarea la Uniunea Europeană. Oficialul român a subliniat  faptul că lupta anticorupţie face parte din efortul de internalizare a valorilor europene, un proces esenţial pentru reformarea profundă a societăţilor din statele care aspiră la calitatea de membri UE.
„România a parcurs acest traseu, a tras foarte multe învăţăminte şi este acum datoare să împărtăşească partenerilor din regiune bunele practici”, a declarat ministrul afacerilor externe.  
În intervenţia prezentată, ministrul Titus Corlăţean a subliniat că „există două direcţii principale de acţiune pentru combaterea corupţiei: alinierea normativă la standardele europene şi crearea unui cadru instituţional specializat, cu garanţii de independenţă şi profesionalism, capabil să pună în practică obiectivele şi standardele asumate””
Demnitarul român şi-a exprimat convingerea că evenimentul regional de la Bucureşti va contribui la internalizarea deplină a valorilor de integritate, corectitudine, transparenţă în exercitarea tuturor funcţiilor şi demnităţilor publice, din toate cele trei ramuri ale puterii publice. „Atât guvernele cât şi reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului privat sunt direct responsabili pentru combaterea corupţiei, în interesul public general”, a precizat în intervenţia sa ministrul Titus Corlăţean.
„Lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile cere eforturi constante din partea tuturor actorilor. Corupţia este un fenomen care afectează dezvoltarea socială, erodează încrederea cetăţenilor în instituţiile democrate. Nu trebuie să subestimăm consecinţele sale, alimentate de criză, care afectează funcţionarea pieţei, creează obstacole investiţiilor străine şi facilitează proliferarea crimei organizate”, a adăugat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a avertizat că, „în absenţa unui răspuns comprehensiv şi la timp”, corupţia şi efectele sale secundare vor avea „un impact negativ şi profund asupra societăţii, cu costuri severe pentru toţi cetăţenii. Lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru creşterea economică şi pentru dezvoltare, întrucât subminează statul de drept, are un impact negativ asupra mediului de afaceri, a bugetelor naţionale şi afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”, a conchis ministrul de Externe.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS