Curtea de Apel Craiova a început judecarea apelurilor formulate de cei opt inculpaţi din dosarul rambursărilor ilegale de TVA al lui Samir Sprînceană, condamnaţi la pedepse ce însumează 92 de ani de închisoare. Magistraţii Tribunalului Dolj au reţinut că Samir Sprînceană şi Adrian Marius Berceanu au constituit un grup infracţional şi circuite financiare fictive prin care au obţinut ilegal TVA în valoare de aproape 66 de milioane de lei de la DGFP Dolj.
Cei 11 inculpaţi din dosarul nr. 8719/3/2006, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu, Petrişor Crăciun, Alin Popa, Florinel Buioca, Florinela Dobre, Luiza Popa, Ancuţa Madalon, Angela Berceanu şi Decebal Iovănescu, au fost deferiţi justiţiei în august 2006, fiind acuzaţi că au solicitat şi obţinut ilegal de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj TVA în valoare totală de 659.188.708.982 de lei vechi.
După aproape şapte ani de judecată, pe 11 februarie 2013, judecătorii Tribunalului Dolj au condamnat opt inculpaţi din acest dosar, cele mai mari pedepse (18 ani de închisoare) primindu-le Samir şi Berceanu. Roland Împuşcătoiu a fost condamnat la 14 ani, Petrişor Crăciun, Alin Popa, Florinel Buioca şi Florinela Dobre – la câte zece ani, iar Luiza Popa – la doi ani de puşcărie. Faţă de ceilalţi trei inculpaţi acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată sau fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris între timp.
Circuite financiare fictive între zeci
de firme
În motivarea hotărârii instanţei din 11 februarie, instanţa arată atât circuitele financiare fictive prin care inculpaţii au obţinut returnările ilegale de TVA, dar şi relaţiile dintre aceştia.
Instanţa a reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Sprînceană, Berceanu, Împuşcătoiu și Florentina Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind acela de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“.
Judecătorii doljeni au precizat că inculpații au creat mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare și comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita și obține ilegal de la DGFP Dolj TVA în valoare de 659.188.708.982 de lei vechi.
Samir şi Berceanu au înființat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL prin care au dedus ilegal TVA, dar au şi furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive.
Tot Sprînceană şi Berceanu au administrat în fapt mai multe firme, înfiinţate din dispoziţia lor de alţi inculpaţi din acest dosar, printre care Petrişor Crăciun şi Florinel Buioca. Toate aceste firme au dedus ilegal TVA şi au furnizat celorlalte societăţi comerciale controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive în baza cărora s-au solicitat și obținut ilegal rambursările de TVA. Alte firme au fost înfiinţate numai pentru a furniza celorlalte documente financiar-contabile fictive. În final, sumele de bani obținute de la DGFP Dolj au fost transferate succesiv și fracționat prin conturile bancare ale firmelor controlate de membrii grupului, iar banii au fost ridicați în numerar sau transferați în conturile SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL. „Ridicările de numerar din bancă s-au făcut cu motivația achiziții agricole sau plată salarii, deși administratorii în drept ai acestor societăți nu au achiziționat niciodată produse agricole, iar societățile comerciale nu au avut salariați“, au mai menţionat magistraţii Tribunalului Dolj în motivarea hotarârii din 11 februarie.
Instanţa a mai reţinut că şapte societăți comerciale au fost cesionate în mod fictiv către persoane fizice cu domiciliile pe raza altor județe, le-au fost schimbate numele şi adresele sediilor sociale pentru sustragerea de la controlul fiscal.
Liderii grupului
şi „locotenenţii“
Instanţa a descris şi legăturile dintre inculpaţii care au format grupul infracțional organizat. Samir şi Berceanu au fost consideraţi liderii grupului, adică cei care aveau puterea de decizie, organizau activitățile celorlalți şi gestionau sumele de bani provenite din săvârșirea infracţiunilor.
Florentina Dobre, contabila-șefă, administrator și asociat în cadrul SC KIRA GROUP SRL, este considerată atât de procurori, cât şi de judecători „eminența cenușie a grupului în materie de contabilitate, care, la ordinul celor doi lideri, stabilea modalitatea financiar-contabilă de întocmire a documentelor ce urma a fi depuse la DGFP în vederea recoltării sumelor reprezentând TVA“.
În schimb, instanţa a reţinut că Roland Împuşcătoiu era „locotenentul“ lui Berceanu, adică persoana de încredere a acestuia, însărcinată să rezolve toate problemele ce apăreau în cadrul grupului de la racolarea persoanelor ale căror firme urma să fie folosite în obţinerea returnărilor ilegale de TVA, până la căratul sacilor cu bani ridicați în numerar de la bănci.
Crăciun, Popa și Buioca erau „locotenenții“ lui Samir Sprînceană, care „își ofereau serviciile supunându-se orbește celor doi lideri. Oameni de acțiune care și-au implicat soțiile în activități infracționale și au pus la dispoziție societățile comerciale ale căror asociați erau la dispoziția celor doi lideri“, au mai consemnat judecătorii Tribunalului Dolj.
În legătură cu grupul infracţional condus de Samir Sprînceană şi Berceanu, instanţa a mai reţinut că acesta „are o existență îndelungată în timp, nu s-a constituit întâmplător, a acționat permanent sub imperiul aceleiași rezoluții infracționale, având drept scop comiterea unor infracțiuni de înșelăciune în dauna bugetului consolidat al statului și de spălare a sumelor de bani astfel obținute“.
Sentinţă atacată
cu apel
Toţi cei opt inculpaţi condamnaţi au făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj din 11 februarie 2013, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, cu numărul 8719/3/2006. Primul termen de judecată al apelului a fost stabilit pentru astăzi.
În închisoare pentru infracţiuni informatice
La începutul lunii mai, Samir Sprînceană a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea de echipamente pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică şi acces fără drept la un sistem informatic. Alţi trei inculpaţi din acest dosar, Ovidiu Doran, Gigi Toma şi Iulian Niţulescu, au primit aceleaşi pedepse, iar Liviu Sfetcovici şi Claudiu Bălan au fost condamnaţi la trei ani, respectiv trei ani şi şase luni de pușcărie. În seara zilei de 3 mai, Samir Sprînceană a fost încarcerat.