28.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateOvidiu Dranga, la ceremonia de închidere a cursului de pregătire în domeniul gestionării civile a crizelor

Ovidiu Dranga, la ceremonia de închidere a cursului de pregătire în domeniul gestionării civile a crizelor

Secretarul de stat pentru afaceri globale, Ovidiu Dranga , a participat vineri, 31 mai 2013, la Cercul Militar Naţional, la ceremonia de închidere a cursului de pregătire în domeniul gestionării civile a crizelor, intitulat „Post-Conflict Reconstruction and Stabilisation – Cooperation and coordination in post-conflict environments”. Evenimentul a fost organizat, în perioada 27 – 31 mai de Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Apărării Naţionale şi cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – România.
Secretarul de stat pentru afaceri globale a exprimat satisfacţie pentru menţinerea cursului pe agenda de acţiuni de politică externă a diplomaţiei române, având în vedere că evenimentul a ajuns, în acest an, la cea de-a cincea ediţie. Totodată, oficialul român a arătat că programul reprezintă o oportunitate deosebită de consolidare a cunoștințelor şi experienţei în domeniul reconstrucţiei post-conflict, prin interacţiunea cu lectori valoroşi, în cadrul unor sesiuni teoretice privind gestionarea situaţiilor post-conflict şi participarea la un exerciţiu practic. Ovidiu Dranga a subliniat că acest program reprezintă un pas spre operaţionalizarea Centrului de Reconstrucţie Post-Conflict, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, proiect lansat în anul 2006.
Ovidiu Dranga a decernat diplome de absolvire a cursului celor 28 de participanţi din Republica Moldova, Georgia, Republica Belarus, Republica Tunisiană, Republica Arabă Egipt, Republica Islamică Afganistan, Autoritatea Naţională Palestiniană şi România. Aceştia au apreciat calitatea activităţilor desfăşurate în cadrul cursului şi relevanţa lor deosebită pentru proiectele profesionale pe care le desfăşoară.
Activităţile teoretice şi practice ale cursului au fost susţinute de experţi din cadrul ONU, Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Apărării Naţionale, precum şi de reprezentanţi ai ONG-urilor naţionale şi internaţionale de profil.
Acţiunea se înscrie pe lina iniţiativelor MAE de dezvoltare şi consolidare a mecanismelor şi procedurilor existente la nivel naţional în domeniul pregătirii experţilor civili şi al gestionării resurselor necesare pentru participarea la operaţii de stabilizare şi reconstrucţie.

Ministerul Afacerilor Externe a finanţat şi organizat până în prezent patru ediţii ale cursului Reconstrucţie Post-Conflict şi Stabilizare (în anii 2009, 2010, respectiv două în anul 2011).
România este angajată cu resurse importante în misiuni de reconstrucţie post-conflict (EULEX Kosovo, EUMM Georgia, EUPOL Afghanistan, MONUSCO, UNSMIL, UNOCI etc.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS