GdS: Ce cazuri poate rezolva Centrul de Cardiologie?
Rodica Muşetescu: La Centrul de Cardiologie se rezolvă toate cazurile din Oltenia care necesită cardiostimulare temporară şi permanentă. Ministerul ar trebui însă să dezvolte programele pentru aceste intervenţii, ştiut fiind faptul că numărul de stimulatoare plătite prin aceste programe este prea mic în comparaţie cu numărul de cazuri care necesită acest tip de intervenţie (în fiecare an, la Craiova se montează de cinci-şase ori mai multe stimulatoare decât cele primite gratuit de la minister – n.r.).
GdS: Se salvează vieţi la Craiova?
R.M.: Da. O altă realizare a noastră este terapia modernă de resincronizare cardiacă în formele severe de insuficienţă cardiacă şi care nu se realizează decât în câteva centre din ţară. Această terapie presupune montarea unor sonde intracardiace care permit corectarea unor parametri hemodinamici alteraţi sever. Este o terapie de excepţie care salvează viaţa acestor pacienţi, altfel fără nici o şansă de supravieţuire în afara transplantului cardiac. Există personal specializat în ţară şi în străinătate care realizează această terapie. Pot să vă spun că o terapie de resincronizare poate să dureze patru-şase ore şi se face de către o echipă formată din patru-cinci specialişti, conduşi de un şef de laborator.
GdS: Poate ajunge Centrul de Cardiologie Craiova la nivelul marilor centre din ţară?
R.M.: De vreme ce avem toată baza materială, tot personalul specializat, de ce nu? Întrebarea este de ce Ministerul Sănătăţii nu ne dezvoltă, ca noi să putem intra în programul naţional (RO-STEMI – n.r.), dar nu prin furnizarea de cazuri către alte centre, ci prin rezolvarea lor pe plan local, şi să putem completa astfel acel procent de 20-30% din cazuri care nu se rezolvă la Craiova. Mă refer aici la cazurile de infarct acut, la cele care necesită montarea de stenturi intracoronariene. Prin acest program, un pacient care a făcut infarct miocardic acut sub intervalul de şase ore este obligatoriu să fie trimis cu orice mijloc de transport la cel mai apropiat spital care este dotat şi antrenat pentru o intervenţie rapidă.
GdS: La Centrul de Cardiologie Craiova s-a realizat recent şi o premieră terapeutică. În ce a constat aceasta?
R.M.: Este aşa-numita cardiostimulare permanentă bicamerală, cu posibilitate de monitorizare la distanţă a evenimentelor ce survin la pacient şi cu eliminarea restricţiei de efectuare a examenului RMN. Este un lucru mai sofisticat şi extrem de modern, care presupune montarea a două sonde în atriul drept, respectiv ventriculul drept, care vor realiza pentru pacientul respectiv o corectare a frecvenţei cardiace, altfel foarte joasă, ca o consecinţă a unui bloc atrioventricular complet, adică o întrerupere a transmiterii impulsului de la atriu la ventricul. Fără acest aparat n-ar fi fost posibilă viaţa pacientului.
GdS: De ce este considerat acest aparat mai sofisticat?
R.M.: Pentru că are un alt tip de baterie, de generator de puls, care ştie să-şi economisească energia prin softuri extrem de bine puse la punct şi de moderne. El sesizează momentul în care este nevoie să fie emis stimulul şi face economie de energie, astfel încât viaţa aparatului să fie mai lungă decât a altor dispozitive pe care le-am utilizat până acum şi a căror durată de viaţă, a bateriilor, era cam de şapte ani. După această perioadă, aparatul trebuia schimbat, ceea ce însemna alte costuri, alte suferinţe pentru pacient. Un alt element nou pe care îl are acest aparat este că pacienţii care îl poartă nu mai au contraindicaţii de a efectua RMN. Cu alte dispozitive cardiace, plasarea pacienţilor într-un câmp magnetic este contraindicată. Acum, pentru că sunt şi pacienţi tineri, care de-a lungul vieţii vor avea nevoie de astfel de investigaţii, s-au scos pe piaţă aceste dispozitive care sunt protejate de câmpul magnetic emis de aparatele de rezonanţă magnetică nucleară. Un al treilea element extrem de nou pe care îl aduce acest aparat este că el are un dispozitiv de urmărire la distanţă, iar medicul îl poate monitoriza astfel pe pacient. Adică pacientul are în imediata apropiere a lui un aparat care sesizează tot ce se întâmplă în activitatea lui cardiacă, ce disfuncţionalităţi apar, şi transmite la distanţă, prin GPS, toată informaţia către primul calculator aflat la îndemâna medicului, inclusiv pe telefonul mobil al acestuia. Sistemul se numeşte home-monitoring, adică urmărirea de acasă a pacientului, iar în felul acesta se scurtează intervalul de timp în care pacientul se adresează medicului, pentru orice lucru. Dacă are importanţă, medicul vede şi ştie ce are de făcut mai departe.
Unul din şase doljeni este bolnav de inimă
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume, iar în România 62 la sută din decesele înregistrate sunt cauzate de bolile de inimă. Doljul se află, în acest context, într-o situaţie îngrijorătoare, din evidenţele medicilor de familie reieşind că una din şase persoane din judeţ suferă de o boală cardiovasculară. Din cele 114.863 de persoane înregistrate anul trecut ca suferind de boli cardiovasculare, 34.527 sunt cazuri de cardiopatie ischemică, 10.766 – boli cerebro-vasculare, 69.002 – boli hipertensive şi 568 sunt cazuri de cardiopatie reumatismală, boala de inimă fiind, de departe, cea mai frecventă afecţiune întâlnită în Dolj.